StoryEditorOCM
Dalmacijaizvanredna sjednica Općinskog vijeća

Klišani: Solinjani su nam oteli izvor Jadra

Piše PSD.
20. veljače 2013. - 10:12
Kliški vijećnici su bez obzira na političku opredijeljenost ovoga puta bili jednoglasni u svojim zaključcima vezanim za spor o granicama između Grada Solina i njihove općine, a povodom provedenog izjašnjavanja građana, te su tako na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća prihvatili ranije usuglašen prijedlog da se od Povjerenstva Vlade RH za granice jedinica lokalne samouprave zatraži uvid u birački materijal sa provedenog izjašnjavanja, budući smatraju, kako je ovom prilikom rečeno, da je proveden na nezakonit način.

Sljedeće što će zatražiti od nadležnog tijela jest kontrola zakonitosti nad naplatom komunalne naknade u području Općine Klis za koje Grad Solin predlaže promjenu granice, te će uputiti prigovor Gradu Solinu na Plan ukupnog razvoja Grada Solina, a odnosi se na planirane gospodarske objekte koji su na području Općine Klis (a doneseno, navode, bez suradnje s Općinom Klis), a to su Punionica vode na izvoru Jadra, te izletište na izvoru.

Općinsko vijeće Klisa odlučilo je angažirati i tim pravnih stručnjaka i odvjetnički ured koji će pripremati prigovor na Odluku Povjerenstva, za slučaj da ona bude nepovoljna za Općinu Klis, zaključeno je.

- Općina Klis smatra da je cijeli postupak izjašnjavanja građana proveden na nezakonit način u kome nije osigurana tajnost izjašnjavanja, nije bila osigurana kontrola, odnosno praćenje postupka od strane Općine Klis, te su vršeni propagandni pritisci na građane – kazao je, među ostalim, predsjednik Općinskog vijeća Klisa Ante Rizvan.

Rizvanova zamjenica u Vijeću Smiljana Mihovilović je podvukla kako "glavni cilj Grada Solina zapravo nije dobrobit mještana, već izvor Jadra koji je kliški i veliko neizgrađeno područje kojeg  Solin više nema".

Iako je Mihovilović tu pomalo zamjerila i Općini Klis da se malo više mogla pozabavit s tim područjem i riješiti stanovnicima goruće probleme.

O počecima spora do danas sve je upoznao tajnik Općine Milan Kurtović, a sjednici su nazočili i načelnik Općine Marko Galić, te Neno Glavina koji je ranije bio u komisiji za granice između Klisa i Solina.

Sjednica je bila otvorena i za građane, a kroz raspravu se pitanje granica poteglo još dalje u prošlost, pa bi tako Klis, kad već Solin traži kliško, mogao onda tražiti i svoj izlaz na more, sve do Sućurca, koje je nekoć davno, kažu, imao, dometnuo je mještanin Andrija Žura.

Mia Sesartić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:16