StoryEditorOCM
DalmacijaSTROJEVI ĆE I pod kozjak

Od 5000 ilegalnih kuća u Kaštelima past će "samo" 551

Piše PSD.
20. veljače 2013. - 16:55

Sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iz 2011., građevinska inspekcija službeno je dostavila gradskoj upravi Kaštela popis na kojemu je 551 objekt s izdanim rješenjem o uklanjanju - kazao nam je Ronald Rejo, zadužen za urbanizam i komunalu.

Nitko nema točan popis

Koliko će ih doći pod udar bagera još se točno ne zna, no u svakom slučaju broj od 551 izdanog rješenja i nije dramatičan ako se zna da se u Kaštelima prema procjenama, jer točan popis nitko nema, nalazi oko pet tisuća bespravnih kuća. U 18 mjeseci zahtjev za legalizaciju podnijelo je 1411 vlasnika bespravnih objekata, a izdano je 150 rješenja o legalizaciji. Do zakonskog roka za podnošenje, broj zahtjeva sigurno će se znatno povećati jer, i oni vlasnici koji do 30. lipnja ove godine ne uspiju prikupiti prateću dokumentaciju, mogu iskoristiti mogućnost za predaju zahtjeva, a priloge dostaviti naknadno.

Ne mogu se više borit...

Na popisu objekata u Kaštelima za koje je izdano rješenje o uklanjanju, prema nama dostupnim informacijama, nalazi se i štekat restorana “Labinezza” u Kaštel Starom na adresi Obala kralja Tomislava 56. Vlasnik “Labinezze” Ivan Vukojević iznenađen je uvrštavanjem svog objekta na popis jer je, kaže, na osnovi rješenja iz 2005. srušio tadašnji štekat površine 200 kvadrata i sagradio novi veličine 70-ak kvadrata.

“Ako će rušiti, neka ruše, zahtjev za legalizaciju nisam podnio, ne mogu se borit...”, kaže rezignirano i pojašnjava razlog svog nezadovoljstva i nemoći pred birokracijom. Štekat “Labinezze” je specifičan objekt (nalazi se iznad površine mora), pa je jedan te isti građevinski inspektor, priča nam Vukojević, u jednom trenutku napisao da je riječ o plutajućoj platformi, usidrenoj zapravo, a nedugo potom po diktatu političara da je – građevina.

Na prvu bi se reklo da objekt spada u one koji su u međuvremenu riješeni i da će izmaknuti bagerima, ali Vukojevićev dodatni problem je što ne može produžiti koncesiju na pomorsko dobro. Razlog je, obrazloženo mu je, namjera uređenja rive u Starom. “Nije pomogla ni moja izjava da ću u trenutku kad počnu radovi u roku od 24 sata ukloniti objekt o svom trošku”, nezadovoljan je on, dodajući da “Labinezza” u sezoni zapošljava deset djelatnika i da uredno podmiruje sve obveze prema državi.

JADRANKA MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:44