StoryEditorOCM
Dalmacijanakon pola stoljeća ukinuta tradicija liječničke pripravnosti

Mještani Srijana: Sutra će netko na savjesti nositi nečiji život zbog blesavog zakona

Piše PSD.
19. veljače 2013. - 16:57
Ako Ministarstvo zdravlja hitno ne povuče odluku o uspostavi mreže hitne medicinske pomoći po kojoj je ukinuta i pola stoljeća duga tradicija liječničke pripravnosti u Srijanima, koja je pokrivala cijelo područje Zamosorja, tj. područje grada Omiša, od općine Šestanovac na istoku do grada Trilja na zapadu, mještani Gornjih Poljica spremni su stvar uzeti u svoje ruke te građanskim neposluhom i najavljenim učestalim prosvjedima poslati poruku odgovornima u nadi da će se predmetna mreža ponovno analizirati, kako bi se uspostavio sustav koji u prvom planu ima potrebe ljudi, a ne financijske interese.

Stav je to pedesetak mještana gornjopoljičkih sela okupljenih na prosvjednom skupu odakle su potpisnici osam mjesnih odbora poslali zahtjev resornom ministarstvu o razmatranju loše promišljenog zakona koji umjesto da spašava, dovodi u opasnost živote mještana toga kraja.

Troškovi ‘pojeli’ timove

- Umjesto da se objektivno sagleda situacija, s obzirom na stariju populaciju ovih naših sela, donose ovakve naprasne odluke, koje nemaju veze sa zdravom pameti, ogorčen je Ivan Azić, pitajući se je li možda važnije osigurati uspostavu zakona ili ljudi čiji životi nerijetko ovise isključivo od ukinute službe.

Naime, prema novouspostavljenoj mreži, tvrde u Srijanima, područje Zamosorja dodijeljeno je sanitetskom prijevozu Imotski, što, s obzirom na položaj, nema nikakve prostorne niti funkcionalne logike.

Primjera radi ako je slučajno intervencija u Lovreću, a istodobno je potrebna u Donjem Docu, nema nikakve šanse za njezinom realizacijom unutar pedeset minuta do sat vremena. Za pacijenta u Zamosorju to nije nikakva hitna intervencija.

- Sada je područje od gotovo 30 km ostalo bez nadzora. Umjesto da mladim ljudima omogućimo osnovne uvjete za život i vratimo ih na rodna ognjišta, mi radimo suprotno. Evo da vam redom nabrojim, najprije su nam ukinuli popodnevno dežurstvo liječnika, pa su nam pokušali ukinuti autobusnu liniju, a bilo je razmišljanja da se dokine i nastava u osnovnoj školi, a sada nam ukidaju i pripravnost. Pa tko je kriv što država nema novca, to je već i pticama na grani jasno, ali zato se uvijek lomi preko leđa sirotinje, rezolutan je Jozo Mikas i dodaje: sutra će netko od odgovornih nositi na savjesti nečiji život koji se ugasio upravo zbog ovakvoga blesavog zakona.

Sa njim se slaže i Marija Mišerda, smatrajući da sadašnje rješenje nije financijski povoljnije, upravo suprotno. Dosada je pripravnost u Srijanima obuhvaćala jednog liječnika i jednog vozača tijekom 24 sata, a koliki će tek sada biti troškovi, ne računajući dragocjeno vrijeme u prijeđenim kilometrima kroz novu mrežu.

Dr. Leo Luetić: Liječnici odbili pripravnost

- Nije istina da su mještani toga kraja prepušteni sanitetskom prijevozu Imotski, već Omišu i Šestanovcu. Treba također reći da pripravnost u Srijanima koja se dosada naslanjala na obiteljsku medicinu, već više od godinu dana nije u funkciji, jer su određeni liječnici odbili sudjelovati u pripravnosti. Cijelo to vrijeme to područje je pokriva hitna pomoć sa svojim djelatnicima, što više nije moguće iz više razloga, a jedan od njih je i financijske naravi, kazao nam je ravnatelj HMP-a Leo Luetić.

MLADEN NEJAŠMIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:32