StoryEditorOCM
Dalmacijakamata dva posto

Mali poduzetnici dobili 50 milijuna kuna kredita

Piše PSD.
18. veljače 2013. - 16:43
Premda je vrijeme krize, u Splitsko-dalmatinskoj županiji pokušavaju doskočiti recesiji, pa su tako lani malim poduzetnicima odobrili 29 kredita ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

U ovoj županiji, kako kaže Ivan Udovičić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije, ovi su krediti popularni među poduzetnicima jer je riječ o niskoj kamatnoj stopi od svega 2 posto.

- Prošle godine smo se orijentirali na proizvodnju, pa će to biti i ove godine, želimo na taj način oživiti posrnulo gospodarstvo naše županije i poduzetnicima pomoći ovim povoljnim kreditima. Lani su se odazvali vinari, građevinari, prozvođači namještaja, metalnih proizvoda, a najviše interesa bilo je od proizvođača prehrambenih proizvoda, posebno proizvodnju kruha i autohtonih dalmatinskih proizvoda, što nas posebno veseli – kaže Udovičić.

Uz to više je korisnika kredita iz dijela proizvodnje brodova za nautički turizam, što bi i trebala biti perspektiva ove županije - govori Udovičić.

Da su poduzetnici prepoznali pomoć Županije kroz ove kredite pokazuje i brojka od čak 93 kredita tijekom protekle tri godine u kojima je odobreno 182,2 milijun kuna.

- Zahvaljujući navedenim programima otvoreno je oko 5 tisuća novih radnih mjesta te zadržano postojećih 15 tisuća radnih mjesta. Ovo nas posebno veseli u situaciji kada brojne tvrtke propadaju,a na burzi je sve više nezaposlenih – kaže Udovičić.

Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i europske integracije pruža informacije te savjete poduzetnicima za potpore i pomoći u Projektima HBOR-a, kao i drugih ministarstava, te u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta priprema novi program kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva.

Odobreno 1445 kredita


Od početka kreditiranja malog poduzetništva, splitskodalmatinska županija suradnji s ministarstvom poduzetništva i obrta i poslovnim bankama, odobrila je 1445 kredita u ukupnom iznosu od milijardu i 494 milijuna kuna.

O. KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:15