StoryEditorOCM
Dalmacijaolakšanje

Sinj: Stacionar i rodilište opstat će do 30. lipnja

Piše PSD.
17. veljače 2013. - 09:20

Liječnici specijalisti koji imaju privatnu praksu i proteklih su godina preko ugovora o djelu opsluživali rodilište u stacionar u Sinju, u sastavu Županijskog doma zdravlja, nastavit će s radom pa opstanak rodilišta i stacionara neće dolaziti u pitanje – do 1. srpnja. Kako je “Slobodna” pisala, dvojici ginekologa i dvjema pedijatricama koji su dežurali i imali 24-satnu pripravnost u rodilištu te jednom specijalistu interne medicine i jednoj specijalistici pulmologije, koji su skrbili o pacijentima u stacionaru, krajem godine istekao je dotadašnji ugovor o djelu. Oni su nastavili radom ne znajući hoće li im biti ponuđen drugi ugovor i hoće li im odrađeno biti plaćeno.

Status quo zbog izbora, a što će biti poslije?

Naime, iz Županijskog doma zdravlja tvrdili su da nemaju zakonskog uporišta za nastavak rada u dosadašnjoj formi, kroz ugovor o djelu. Tako su stacionar i rodilište u Sinju, kao i slični sadržaji u sastavu istog doma zdravlja u drugim gradovima na području županije, nastavili raditi inercijom, iako ih je, da su se primjenjivali važeći propisi, trebalo zatvoriti, jer bez osiguranih liječnika ne udovoljavaju minimalnim uvjetima za rad.

Predsjednik Upravnog vijeća Županijskog doma zdravlja, dožupan Luka Brčić, izjavio je kako je politička odluka da stacionar i rodilište rade i da nikome nije ni u primisli njihovo zatvaranje. Ravnatelj dr. Dragomir Petric najavio je da će, unatoč zakonskoj nedorečenosti, pronaći neko rješenje kako bi dosadašnji liječnici mogli i formalno nastaviti posao.

Kako smo doznali od samih liječnika, iz Županijskog doma zdravlja doista su im stigli ugovori i to ne više ugovori o djelu, već ugovori o poslovnoj suradnji, kako je to preporučeno u naputku što ga je Ministarstvo zdravlja razaslalo svim medicinskim ustanovama i svim privatnim zdravstvenim djelatnicima još krajem kolovoza prošle godine. Začuđuje što su ti ugovori vremenski ograničeni do 30. lipnja, a ne na cijelu godinu. Osim ako nije uzeta u obzir činjenica da su u svibnju izbori i da bi se, eventualnom promjenom županijskog čelništva mogli mijenjati i odnosi u zdravstvu nad kojim skrbi Županija.

Toni Paštar

Stacionar bez pulmologa

•• Zdravstvo u Sinju nastavlja se kadrovski devastirati. Naime, liječnica specijalist pulmologije, koja s kolegom internistom godinama skrbi za pacijente u stacionaru, najčešće teškim bolesnicima u termalnoj fazi, odlazi na novi posao. Hoće li je moći zamijeniti specijalist obiteljske medicine ili bi njezin odlazak mogao biti novim povodom za dovođenje u pitanje rada stacionara, pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:26