StoryEditorOCM
Dalmacijazajedno na tržište

‘Hotel susjedstvo’ ispratit će zimmer frei ponudu u povijest

Piše PSD.
16. veljače 2013. - 00:04
Na području srednje Dalmacije turisti bi ubuduće, osim u standardne hotele, kampove ili apartmane, mogli stizati i u “Hotel susjedstvo”. Tako bi se, naime, trebao zvati objedinjeni privatni smještaj u pojedinim mjestima, koji bi suradnjom iznajmljivača u lokalnim sredinama trebao prerasti u kvalitetnu i autentičnu ponudu puno širu od one “sunca i mora” koja se desetljećima nudi u obiteljskom smještaju.

Tako, naime, koncept “Hotela susjedstvo” vide u Javnoj ustanovi za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (RERA), a projekt ujedinjavanja susjeda-iznajmljivača radi zajedničkog izlaska na turističko tržište i organiziranja ponude upravo je pred formalnom procedurom prihvaćanja od strane Županije.

Naziv “Hotel susjedstvo” zapravo predstavlja isto što i difuzne hotele u privatnim objektima, ali organizirane na način da se u tim privatnim kućama koje se bave iznajmljivanjem apartmana, usluga podigne na način da se osigura kvaliteta infrastrukture, okoliša, da im se racionalizira poslovanje, unaprijedi građevinsko stanje i stanje okoliša, energetska učinkovitost...

Apartmani će se pretvoriti u ‘raspršene hotele’

Time bi se, zapravo, sadašnji apartmani u domaćinstvima pretvorili u “raspršene hotele” s korištenjem zajedničkog prostora u kojemu su smješteni, ali i zajedničke recepcije, restorana, rješavanje pitanja parkirališta, uređenje okoliša koji im pripada... Svim tim podigla bi se, tvrde idejni začetnici, i kvaliteta života lokalnog stanovništva.

- Prije godinu dana naručili smo projekt takvog objedinjavanja privatnog smještaja kako bismo vidjeli kakve nam se mogućnosti pružaju u tom važnom segmentu turističke ponude koji čini polovinu ukupnih kapaciteta županije.

Župan je podržao tu ideju od samog početka i slijedi predstavljanje projekta nadležnima u županiji. Nakon toga ćemo se zajednički odlučiti za lokaciju na kojoj ćemo konkretno opisati plan upravljanja takvim organizacijski udruženim domaćinstvima i krenuti prema pilot-projektu sredstvima iz EU-a - kaže Srečko Radnić, ravnatelj RERA-e.

Putokaz i ostalima u jadranskoj regiji

To bi postao razvojni projekt županije i izdvojila bi se sredstva za izradu plana upravljanja tim projektom - pojašnjava Radnić, naglašavajući kako Europa podupire klastere, a ovo jest klaster, slično kao i eko-etno sela za koja su već korištena slična sredstva. - Domaćini su zaintereserani za takvo preoblikovanje ponude i njezino nadopunjavanje kroz infrastrukturne zahvate i sadržajno obogaćivanje. Onda EU to tretira kao dodanu vrijednost i takav projekt moguće je kandidirati za fondove EU-a.

Načelne razgovore o tom projektu već smo imali s našim susjedima i to nudimo kao dio naše priče unutar strateških projekata jadranske regije. Radi se o 10 do 15 milijuna eura predviđenih za te projekte, a unutar njih naš projekt jest “Hotel susjedstvo”.

Predstavili smo našu ideju i Talijani su je prihvatili, a sličan problem s tom vrstom smještaja u turizmu imaju i druge zemlje. Zato bi “Hotel susjedstvo” i naš pilot-projekt takve organizacije dosadašnje “zimmer frei” ponude mogli biti putokaz i drugima za takve aktivnosti – kaže Radnić, najavljujući zaokret u organizaciji sadašnjeg privatnog smještaja Splitsko-dalmatinske županije.

ružica mikačić
snimio Nikola vilić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:56