StoryEditorOCM
Dalmacijaprivremeni proračun

Zavrnute špine: socijala, kultura i sport ugroženi

Piše PSD.
16. veljače 2013. - 00:23
Što je neizglasavanje kaštelanskoga proračuna za ovu godinu donijelo korisnicima novca iz gradske blagajne? Zasigurno ništa dobroga! Naime, donošenjem privremenog proračuna Grad je, koliko to neki htjeli priznati ili ne, doveden pred zid. Financira se i plaća ono osnovno, plaće zaposlenima i osnovni troškovi.

Istovremeno se u nezavidan položaj dovode sport, kultura, ali i socijala. Iako gradonačelnik Joško Berket tvrdi da svi dobivaju kao što su dobivali i lanjske godine, na terenu su stvari ipak drugačije.

‘Grad u okviru zakona i mogućnosti servisira obveze’

- Prije svega treba naglasiti kako je neodgovorno ponašanje prema Gradu od strane onih vijećnika koji su bili protiv proračuna, a nisu predložili amandmane, zbog čega proračun nije prošao. Kako je po zakonu definirano da se u ova tri mjeseca može financirati samo ono što je financirano u istom razdoblju prošle godine, jasno je da Grad funkcionira pod određenim pritiskom, jer ovogodišnji događaji ne mogu biti identični lanjskim. Međutim, ni jedna udruga iz Grada zbog toga nije dobila manje novca. Grad u okviru zakona i mogućnosti uredno servisira svoje obveze - izjavio je Berket.

Međutim, s druge strane iz pojedinih udruga kažu nam kako u ovoj godini za programe, za koje su im odobrena sredstva, još nisu dobili ni jednu kunu. S imenima udruga ne žele izlaziti u javnost. Kažu nam “teško nam je sada, a kako će tek biti nakon istupa u javnost?” Kukaju iz udruga kako nemaju za osnovno funkcioniranje, programe, režije i ostalo.

Ne zanimaju ih krivci koji su grad doveli u ovako nezavidnu situaciju, vele kako jedino žele raditi, a ni to ne mogu. Navodno su, kako doznajemo, i sportski klubovi u gabuli, nemaju za putovanja, prisiljeni su izbjegavati natjecanja. Do kada tako, pitaju se u udrugama i klubovima. S obzirom da proračun nije bio uvršten ni na dnevni red jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, pitanje je hoće li se u ovom sazivu i donijeti. Jer osim svečene sjednice za Dan grada, vrlo je vjerojatno kako će se održati tek još jedna redovita sjednica. Hoće li na njoj biti izglasovan proračun, ostaje tek za vidjeti.

‘Političke nesuglasice ostavimo po strani!

Na upit hoće li se krizno financiranje odraziti na skoru proslavu Dana grada, Berket odgovara. - Dan Grada će se i ove godine obilježiti prikladno i svečano, sukladno mogućnostima, kao i prošlih godina. Potpredsjednik Gradskog vijeća Branko Radačić uputio je apel gradonačelniku i partnerima da sjednu za stol i dogovore način izglasavanja proračuna.

- S obzirom da se nalazimo neposredno pred lokalne izbore, predlažem da se političke nesuglasice ostave sa strane te da se postupi u interesima korisnika proračuna i interesima grada. Svako daljnje odugovlačenje dovodi u pitanje funkcioniranje kulture, sporta i socijale, zaposlenih na proračunu, ali i funkcioniranje novoosnovanog Komunalnog poduzeća - zaključio je Radačić.

 jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:57