StoryEditorOCM
DalmacijaHOĆE ‘NOVI DRES’

Je li na pomolu novi "rat" susjeda? Botići iz Prgometa žele u Kaštela

Piše PSD.
13. veljače 2013. - 22:28

Grad Solin i susjedna mu općina Klis već trinaest godina “ratuju” zbog granica svojih područja. Je li na pomolu novi “rat” kod njihovih susjeda, točnije između općine Prgomet i Kaštela, preciznije kaštelanske Udruge za revitalizaciju sela Opor-Botići ostaje tek vidjeti.

“Kocka je bačena!” Spmenuta udruga u četrvrtak će na redovnoj, 51. sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća izići s inicijativom o izdvajanju Botića iz Općine Prgomet, kojoj sada pripadaju, i pripajanju toga raseljenog sela Gradu Kaštelima.

- Zahvaljujući činjenici da je selo raseljeno dovoljno rano te da nije doživjelo intervencije u arhitekturi, Upravni odjel za turizam Splitsko-dalmatinske županije uvrstio ga je u program razvoja etno-eko turizma, čiji je razvoj u nekoliko navrata i financijski podržao.

Jurica Botić: Grad bi dobio novu turističku zonu

Budući da se do sada gotovo ništa nije napravilo od dobivenih namjenskih sredstava koja su Općini isplaćena, niti je realiziran iti jedan projekt, a da članovi udruge, kao vlasnici nekretnina, ničim ne mogu utjecati na nositelje vlasti u općini Prgomet, u kojoj ne žive, odlučili smo se nadležnima uputiti inicijativu o izdvajanju Botića iz Općine Prgomet i pripajanju Kaštelima - kazao nam je predsjednik udruge prof. Jurica Botić. Razloga za to, tvrdi Botić, više je, i svi su opravdani.

- Prijašnji stanovnici toga sela svojom su ekonomskom dinamikom oduvijek gravitirali donjokaštelanskim naseljima. Priključenje Botića Kaštelima ne donosi nikakve promjene u broju stanovnika, jer je selo davno raseljeno. Grad bi dobio novu turističku zonu, a ponuda Kaštela u pogledu turizma obogatila bi se sve popularnijim etno-eko turizmom. A najvažnije, vjetropark koji se planira na lokaciji Opor-Botići zasigurno bi povećao gradske prihode - dodaje Botić.

Navodi kako je Općina Prgomet od namjenskih sredstava koje je dobila za Botiće izradila jedino geodetsku izmjeru.

- Iako su novac za to dobili, nisu napravili ni urbanistički plan uređenja, konzervatorski elaborat, a ni studiju izvodivosti projekta - navodi Botić. Navodno je općina do sada u tri godine dobila više od 300 tisuća kuna namjenskih sredstava za projekt razvoja etno-eko turizma u Botićima.

 Jakov Žarko

Joško Berket: Prgomet i Botići pripojit će se Kaštelima

O inicijativi za izdvajanje Botića iz općine Prgomet i pripajanje Gradu Kaštelima odlučit će vijećnici Kaštela i Prgometa.

S obzirom na najavljeno nužno smanjivanje troškova funkcioniranja lokalne samouprave, gradonačelnik Berket očekuje je da će se u budućnosti manje općine, poput Prgometa, pripojiti Kaštelima, kao što je nekada i bilo. - Tako će se time riješiti i pitanje Botića - zaključio je Berket.

Ivan Skelin: Takav prijedlog teško može proći na Vijeću

S druge strane, načelnik Općine Prgomet Ivan Skelin kaže nam kako je tek jučer doznao za inicijativu udruge, te da će poštovati volju naroda, ali i Općinskog vijeća koje će o tom prijedlogu odlučivati.

- Nije to mala procedura. Kako odluči Vijeće, tako će biti. No, poznavajući vijećnike, teško da će takav prijedlog biti izglasan - veli Skelin, navodeći kako razumije zahtjeve Botića jer ih 99 posto danas živi u Kaštelima. - Mislim da od toga nema ništa - zaključio je na kraju Skelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:27