StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjedna šetnja

Bivši radnici Adriachema blokirali cestu u Kaštelima

Piše PSD.
11. veljače 2013. - 12:55
Oko 150 bivši radnika Adriachema danas je na prosvjedu ispred ulaza u tvrtku u Kaštel Sućurcu zatražilo smjenu stečajnog upravitelja Ive Jukića te da se država, koja je većinski vlasnik tvrtke, u nastavku stečajnog postupka odrekne svojih potraživanja i ta sredstva usmjeri bivšim radnicima.

Prosvjednici su svoje nezadovoljstvo izrazili i 15-minutnom blokadom prometnice.

Adriachem je u stečaju više od godine dana, za kupnju njegove imovine do sada su održana četiri kruga dražbi, na koje se nitko nije javio. Za svaki krug smanjivala se cijena, sa prvotnih 136 milijuna na 56 milijuna kuna, dok su potraživanja radnika 70 milijuna kuna. Peti krug dražbe zakazan je na splitskom Trgovačkom sudu za 12. ožujka.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matiješević sa prosvjednog je skupu zatražio žuran sastanak s ministrima gospodarstva i financija radi pomoći bivšim radnicima Adriachema tako što bi se država odrekla svojih potraživanja u njihovu korist.

Matijašević je optužio Vladu da je "isključivi krivac" za štetu koja je nastala u Adriachemu u posljednjih godinu dana.

"Posebna je krivnja ministra pravosuđa Orsata Miljevića koji mi je još u siječnju 2012. obećao, ali to nije i učinio, da će izmijeniti postojeći pravilnik o imenovanju stečajnih upravitelja i umjesto sadašnje odrednice da se stečajnim upraviteljem ne može imenovati onaj tko je pravomoćno osuđen unese odrednica da stečajni upravitelji ne mogu biti oni protiv kojih je podignuta optužnica i protiv njih se vodi kazneni postupak, kao što je to slučaj sa stečajnim upraviteljem Adriachema Ivom Jukićem", ustvrdio je Matijašević.

Po njegovim je riječima, državno odvjetništvo protiv Jukića podignulo optužnicu i u tijeku je kazneni postupak u kojem ga se tereti za gospodarski kriminal od sedam milijuna kuna.

Po riječima bivšeg radnika Adriachema Joze Stipanovića, prvobitno je bilo planirano da radnicima u stečajnom postupku pripadne oko 70 milijuna kuna, ali u dosadašnja četiri kruga dražbi nitko se nije javio za kupnju imovine Adriachema. Za peti krug, zakazan na splitskom Trgovačkom sudu za 12. ožujka, više kaštelanskih poduzetnika i obrtnika ponudit će za kupnju Adriachema 56 milijuna kuna i u slučaju da se država ne odrekne svojih potraživanja u korist radnika, radnici bi dobili samo oko šest milijuna kuna, kazao je.

Stipanović je rekao i kako je u posljednjih godinu i pol dana "zbog stresa izazvanog stanjem u Adriachemu 10 bivših radnika te tvrtke umrlo".

Gradonačelnik Kaštela Joško Berket podržao je zahtjeve da se država odrekne svojih potraživanja u stečajnom postupku Adriachema kao što je to učinilo i kaštelansko Gradsko vijeće.

Izvjestio je prosvjednike da je izmjenjen Generalni urbanistički plan Kaštela te prostor Adriachema nije više samo industrijska nego je i obrtnička zona. Ta će izmjena pomoći da okupimo kaštelanske poduzetnike i obrtnike radi zajedničkog otkupa Adriachema te ćemo na sljedećoj dražbi (12. ožujka) za to ponuditi 7 ili 8 milijuna eura, kazao je Berket koji je potvrdio je kako je među kandidatima za kupnju Adriachema i tvrtka Marina Kaštela kojoj je on vlasnik.

Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata Ante Grubišić na prosvjednom je skupu zatražio od ministra branitelja Predraga Matića da se zauzme za spriječavanje osnivanja novih agencija koje iziskuju nove troškove na štetu radnika i branitelja, a ako to ne učini neka podnese ostavku.

(H)
Foto: Duje Klarić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 02:01