StoryEditorOCM
Dalmacijamoć prirode

Treslo se tlo kod Muća, otvorila se zemlja kod Dugopolja

Piše PSD.
10. veljače 2013. - 22:34
Nedavni potresi urušili su zemlju u selu Liska u Općini Dugopolje i otvorili rupu promjera oko metar. S obzirom na to da su u proteklo vrijeme na širem području s epicentrom oko Muća zabilježena tri jača potresa, teško je procijeniti koji od njih je izazvao otvaranje zemlje, no pretpostavlja se da je podrhtavanje tla i te kako imalo utjecaja.

Neobičnu i ne baš malu pukotinu u zemlji zamijetila je Jadranka Vladović iz Liske, nakon što joj je svekrva ukazala da je nešto do sada neviđeno na obližnjoj livadi.

- Svaki dan prolazimo tu, to nam je 50 metara od kuće i prije ovo nismo vidili, znači da je sigurno nastala zadnjih 20-ak dana - kaže Jadranka Vladović.

Kako kaže, nema šanse da je rupa bila otprije jer bi je netko od ukućana sigurno vidio. Rupa u zemlji izazvala je kod mještana brojna pitanja i nelagodu.

- Ne mogu reći da me je strah, ali nije mi baš ugodno šta mi je tako blizu kuće, sada znamo da moramo paziti zbog nas i zbog dice - kaže Jadranka.

I sama je, kako veli, osjetila nedavni, zadnji potres u 5.30 ujutro.

- Treslo je dobro, upravo sam se spremala na posao i mogu vam reći da je nas na prvom katu baš protreslo - prisjeća se Jadranka.

Ponašanje zemlje nimalo ne čudi Tonća Rađu, speleološkog instruktora iz splitskog “Špiljara” koji je pozvan da izvidi teren u Liski.

- Očekivali smo da se uruši zemlja zbog podrhtavanja tla, a za mene je ovo zanimljiv događaj jer je u mojih 40 godina bavljenja speleologijom i istraživanjem oko 1000 jama i špilja ovo tek peta “rupa” koja se na ovaj način otvorila. Nedavni potresi bili su samo okidač otvaranja zemlje - govori Rađa nakon pregleda u Liski.

Predložio je mještanima da se rupa zaštiti kako netko ne bi upao u nju, a oni će je pratiti kako bi vidjeli hoće li se još otvarati. Nedavno se na sličan način otvorilo i tlo u Primorskom Docu, no pitanje je koliko je sličnih otvaranja tla još bilo, no nitko ih nije vidio.

Nasreću, ovoga puta sve je prošlo bez tragičnih posljedica, no i ovaj je događaj u Liski više nego dobro upozorenje mještanima tih područja da pripaze dok hodaju brdskim predjelima.

OJDANA KOHAREVIĆ

Još nema karte speleoloških objekata

Tonći Rađa podsjeća kako je na vrlo trusnom području oko Muća, planinama Svilaji i Moseću oko 200 špilja i jama, a dodatni problem speleolozima je što još u Hrvatskoj uvijek nema karte speleoloških objekata. Zbog nedavnih potresa u četvrtak će se u Splitu održati okrugli stol o ovoj temi na kojoj će se okupiti sve važne službe u slučaju potresa te seizmolozi iz Zagreba.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:43