StoryEditorOCM
Dalmacijapresjekli čvor

"Nasanjkani" graditelji legalnih objekata koji su veći od 750 m³

Piše PSD.
26. siječnja 2013. - 00:42
Jednoglasnom odlukom svih gradskih vijećnika usvojena je nova odluka o komunalnom doprinosu, a cijene koje će bespravni graditelji plaćati na ime komunalnog doprinosa gotovo da su najniže u Hrvatskoj. “Lišo” će proći i oni koji legalno grade, ali samo objekte do 750 metara kubičnih, a svi oni koji budu gradili preko te kubikaže plaćat će po punim cijenama, i to za sve izgrađene kvadrate.

Smanjenja za sve zone

Iako je bilo različitih prijedloga i inicijativa, Upravni odjel je, razmatrajući sve predloženo, izišao s ovim novim prijedlogom odluke o komunalnom doprinosu o kojemu se raspravljalo i na klubovima svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću, a Odluka je, kako je kazao pročelnik Ronald Rejo, bitno pojednostavljena i kao takva vjetar u leđa ponajprije legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, kako za građane, tako i poslovnu djelatnost, ali i za one koji tek namjeravaju graditi, ali do 750 kubika.

Tako su po novoj odluci jedinične cijene komunalnog doprinosa smanjene za sve zone i iste su za sve vrste objekata, bez obzira na namjenu, a jedini koji će plaćati punu cijenu doprinosa jesu legalni graditelji objekata većih od 750 kubika.

Tako je cijena po metru kubičnome za prvu zonu, umjesto 27,60, smanjena na 24 kune, umjesto dosadašnjih 24 na 18 kuna za drugu zonu i umjesto 18 kuna po novom će 12 kuna biti za treću zonu. Odlukom da se za sve vrste objekata i njihovu veličinu primjenjuje ista cijena bitno se pojednostavljuje postupak, izlazi se u susret građanima, obrtima, apartmanima, malim i srednjim hotelijerima, smanjuje mogućnost krivog postupanja, a u konačnici pojednostavljuje i olakšava rad komunalnom odjelu.

I za novogradnje će se primjenjivati iste cijene za sve zone i sve vrste objekata, ali do određene kubikaže. Za one do 750 metara kubičnih vrijedit će povoljne cijene, a za sve poviše toga primjenjivat će se etalonske vrijednosti koje je odredila država, dakle 138 kuna za prvu zonu, 120 za drugu zonu i 90 za treću zonu, i to za cijelu kubikažu. I uvjeti plaćanja znatno će biti olakšani.

Oni koji nemaju gotovinu, moći će na rate. Tako se predlaže da građani koji imaju cijeli iznos novca, dakle oni koji sve plaćaju odjednom, mogu ostvariti dodatni popust od 25 posto, a za one koji to nisu u mogućnosti, umjesto 12 rata, daje im se mogućnost plaćanja u 60 rata, ili na pet godina.

(Ne)pravedna pravila igre

Postavlja se pitanje jesu li pravedna pravila igre za bespravne i legalne graditelje. Neki će kazati kako jesu, a neki tvrde kako su legalni graditelji diskriminirani, te kako su građani drugog reda. Da je tako, pokazuje i primjer kako će po novoj odluci legalni graditelj za objekt od 1000 metara kubičnih, primjerice u trećoj zoni, platiti čak 90 tisuća kuna komunalnog doprinosa, dok će bespravno izgrađeni objekt iste površine ne ime tog doprinosa dati 12.000 kuna.

Dakle, gotovo osam puta manje. Pročelnik Rejo kazao je kako je prag od 750 kubika za novogradnje, gdje se ostvaruje popust, odnosno gdje je za treću zonu cijena metra kubičnog 12 kuna, kao i za bespravne pravedna, jer, dodaje, u toj se površini može napraviti kuća s tri stana. Po njemu, svi koji žele graditi poviše te kubikaže, grade špekulativno, vjerojatno za prodaju.

jakov žArko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:03