StoryEditorOCM
DalmacijaHITNA NEJAKA U DANE VIKENDA

Jedan liječnik pokriva teren od čak 1070 četvornih km!

Piše PSD.
23. siječnja 2013. - 22:39
Najava skorog početka rada Hitne medicinske pomoći po novom ustroju, najavljenom još prije dvije godine, u cetinskom kraju izazvala je velike prijepore. Na području grada Sinja dosadašnju ekipiranost HMP-a drže nedostatnom pa zahtijevaju da se umjesto predviđenog jednog “Tima 1”, koji obuhvaća liječnika, medicinsku sestru/tehničara i vozača, vikendom rasporede dva takva tima, u vrijeme kada ne rade ambulante obiteljske medicine. U tom su kontekstu Sinjani spremni i na sufinanciranje.

Nakon što su od ravnatelja HMP-a Splitsko-dalmatinske županije dr. Lea Luetića doznali da za rad vikendom jedan “Tim 1” godišnje stoji 920.000 kuna Sinjani su u proračunu za ovu godinu rezervirali 400.000 kuna za njegovo sufinaniranje. Razliku do 900.000 kuna, obrazloženo je sinjskim vijećnicima, osigurat će drugi gradovi i općine cetinskog kraja.

Beba je, srećom, povratila predmet koji je progutala

Kako sada stvari stoje, namjera Sinjana neće se ostvariti, a to će izgledno rezultirati da će dosadašnji slučajevi pacijenata koji su zatekli zaključana vrata sinjske ispostave HMP-a ubuduće prerasti u pojavu. Ispostava županijskog HMP-a u Sinju pokriva područje bivše općine Sinj, odnosno područje sadašnjih gradova Sinja, Trilja i Vrlike te općina Dicmo, Hrvace i Otok.

Radi se o golemom prostoru od 1070 četvornih kilometara i udaljenostima od pedesetak kilometara do najudaljenijih zaseoka Maovica ili kamešničkih sela. U Ispostavi do sada je radilo pet punih timova raspoređenih u smjene tako da je HMP u Sinju bila pokrivena 24 sata svih 365 dana u godini.

Svaki tim sastojao se od liječnika, dviju medicinskih sestara/tehničara i dvojice vozača. I s takvom postavom događali su se problemi. Krajem studenoga jedna desetomjesečna beba počela se gušiti jer je progutala strani predmet koji joj je zastao u grlu. Majka je vrlo brzo dovezla bebu na HMP u Sinju. Tu je zatekla samo jednu osobu od koje je doznala da je sve medicinsko osoblje na terenu. Na svu sreću, dijete je povraćanjem izbacilo predmet i nije se dogodila tragedija.

Zbog mogućih slučajeva s kobnim posljedicama, medicinski djelatnici i građani drže kako bi bilo idealno dosadašnji tim pojačati još jednim liječnikom tako da u smjeni zapravo rade po dva liječnika, dvije sestre/tehničara i dva vozača.

Umjesto toga reorganizacijom HMP-a za područje Cetinske krajine planiran je jedan “Tim 1” u Sinju, jedan “Tim 2” u Trilju i punkt pripravnosti u Vrlici. Sinjski “Tim 1” sastojat će se od liječnika, medicinske sestre/tehničara i vozača, triljski “Tim 2” imat će dva medicinska tehničara/sestre, od kojih će jedan biti vozač, a punkt pripravnosti u Vrlici imat će liječnika, medicinskog tehničara/sestru i vozača.

Nerijetko se događalo da liječnik obiteljske medicine, raspoređen na rad u Vrlici, svakodnevno putuje. Tko će biti pripravan kada on poslije radnoga vremena napusti Vrliku?

‘Mi novca nemamo’!

U Sinju su za poboljšanje (do)sadašnjeg stanja i za to su spremni dati dodatnih 400 tisuća kuna. Triljani vele da su novom organizacijom HMP-a na dobiti, jer do sada nisu imali ništa, a sada dobivaju danonoćni “Tim 2”. U općinama Dicmo, Hrvace i Otok, pritisnuti pomanjkanjem novčanih sredstava, kažu da su zadovoljni postojećim stanjem. - Mi novca nemamo, a “Tim 2” u Trilju rasteretit će “Tim 1” u Sinju pa ne bi trebalo biti gore – kaže Branko Samardžić, načelnik Otoka.

- Hitna u Sinju do sada je dobro funkcionirala pa će vjerujem i ubuduće, a za dodatni standard mi novca nemamo – kaže Josip Silić, načelnik Dicma.

- Zbog ograničenih novčanih sredstava mi smo prisiljeni zadovoljiti se postojećim stanjem, jer ne možemo sufinancirati dodatni tim – istaknuo je Dinko Bošnjak, načelnik Hrvaca.

toni paštar

Dr. Luetić: Problemi se mogu pojaviti vikendom

- U odnosu na dosadašnje stanje, područje cetinskog kraja neće imati smanjen opseg usluga HMP-a. Planiranim timovima u Sinju i Trilju te punktu pripravnosti u Vrlici treba pridodati još četiri tima sanitetskog prijevoza koje čine osam vozača i četiri medicinske sestre/tehničara. Problem se može pojaviti samo vikendom, subotom i nedjeljom poslijepodne, kada ne rade ambulante obiteljske medicine. Mi smo do 31. prosinca kao nadstandard osiguravali vikendom dodatni tim. Kako za to više nemamo sredstava od 1. siječnja taj dodatni tim je ukinut. Zato smo predložili gradovima i općinama da oni osiguraju potrebnih 900 tisuća kuna godišnje za njegovo funkcioniranje – kaže dr. Leo Luetić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:13