StoryEditorOCM
Dalmacijaovako samo propada

"Predajte tvrđavu Klis Općini - napravit ćemo atrakciju za turiste, a neka se tu i Sabor održi"

Piše PSD.
19. siječnja 2013. - 22:08
Na večerašnjem okruglom stolu, održanom pod nazivom "Općina Klis kao turistička destinacija Splitsko-dalmatinske županije", zaključeno je da se od Ministarstva kulture zatraži "zauzimanje" da se Tvrđava Klis, sjeverno od Splita, dadne na upravljanje općini Klis.

Time će se, kako je istaknuto, steći "predispozicije" da tvrđava postane turistička atrakcija, što do sada nije bio slučaj.

"Vlasnik Tvrđave Klis je država, odnosno Republika Hrvatska, te od Ministarstva kulture očekujemo da 'intervenira' kod Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) kako bi ta agencija dodijelila Tvrđavu na upravljanje općini Klis", istaknuo je predsjednik kliškoga općinskog vijeća Ante Rizvan.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo rekao je da se razvojem turističke ponude kliške Tvrđave može produljiti turistička sezona na splitskom području.

"Klis na svojoj Tvrđavi može graditi uspješnu turističku priču za domaće i strane goste i povezati se sa splitskom turističkom ponudom", istaknuo je Valjalo. Po njegovim riječima, kliška se Tvrđava može uklopiti i u projekte kulturnog turizma za koje se mogu povući sredstva iz fondova Europske unije.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Venko Ćurlin je istaknuo kako je hrvatska država odgovorna za klišku Tvrđavu i da se ona može znatno bolje iskoristiti u turističke svrhe nego što je to do sada bio slučaj.

"Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je spremno ponuditi svoje konzultante koji bi pomogli u izradi dokumentacije na temelju koje bi se tražila sredstva fondova EU-a za Tvrđavu Klis, ali nositelj tog projekta ipak mora biti lokalna vlast", kazao je Ćurlin.

Pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Radoslav Bužančić je naglasio kako Klis bog svojeg povijesnog naslijeđa, i mjesto u kojem su kroz povijest na Tvrđavi stolovali hrvatski vladari ima goleme potencijale za razvoj turizma.

"Potrebno je na Tvrđavi Klis napraviti rezidenciju za župana splitsko-dalmatinskog u koju bi dolazili brojni domaći i strani gosti. Na kliškoj je Tvrđavi, zbog njene povijesne važnosti, potrebno održati i najmanje jednu sjednicu Hrvatskog sabora, a osim toga na Tvrđavi treba 'ustoličiti' tradicionalno postrojavanje hrvatskih postrojbi. Sve bi to doprinijelo afirmaciji Klisa čija važnost u Hrvatskoj do sada nije dovoljno uočena", kazao je Bužančić.

Večerašnji višesatni okrugli stol o Klisu kao turističkoj destinaciji priredio je kliški SDP u tamošnjem Domu kulture.

Tvrđava Klis jedna je od najistaknutijih utvrda na hrvatskom tlu koja je u prošlosti zbog strateškog značaja imala istaknuti obrambeni položaj.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:33