StoryEditorOCM
Dalmacijadr. dragomir petric istjeruje pravdu

Trogirsko parkiralište razdora: koncesionar zlatnu koku mjesečno plaća - 1200 kuna

Piše PSD.
19. siječnja 2013. - 10:35
Otkako je došao na čelo Županijskog doma zdravlja, dr. Dragomir Petric istjerava pravdu oko dodjele koncesije nad parkiralištem ispred Doma zdravlja u Trogiru splitskoj tvrtki T-POINT, čiji je vlasnik Tonči Omrčen.

Odmah je, kaže, Državnom odvjetništvu i USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je 2003. godine toj tvrtki odobrio koncesiju na rok od 15 godina. Tvrdi da je to učinjeno protuzakonito jer je, veli, odobrenje trebala dati Županijska skupština, a ne samovoljno tadašnji ravnatelj Doma zdravlja Trogir, i to svega tri mjeseca prije nego što je, navodno, već znao da će doći do spajanja svih domova zdravlja u jedinstveni županijski.

Prije godinu i pol dana, kaže, s koncesionarom je pokušao raskinuti ugovor, no on je to samovoljno odbio. Osim protuzakonite koncesije šef Županijskog doma zdravlja smatra kako je sramotno da Omrčen za koncesiju (70 parkirališnih mjesta) toj zdravstvenoj ustanovi mjesečno plaća mizernih 1200 kuna, dok je on, prema njegovu izračunu, u zadnje tri godine utržio gotovo pet milijuna kuna.

- Nije normalno da netko najprije krši zakon, a potom se i samovoljno ponaša. Vrhunac te samovolje bio je prije desetak dana kada su djelatnici u naplatnoj kućici onemogućili T-Comu da preko parkirališta prokopaju kanal kako bi u Dom zdravlja pojačali telefonsku i internetsku mrežu. Pa gdje to ima, da ne možeš preko svoga zemljišta. Nije parkiralište u Omrčenovu vlasništvu, već Doma zdravlja - kazuje dr. Petric.

Dr. Petric: Pravna država ovdje ne štiti vlasnika

Dodao je kako mu je prekipjelo te da je nazvao Omrčena koji mu je, kako kaže, drsko “odbrusio“ da je to njegovo parkiralište i da neće dopustiti radove, te kako je uvjetovao da se i njemu uvede telefonska linija.

- Pokušao sam doći do odvjetnika, policije, zaštitara... No, nitko se ne želi “petljati“ u imovinsko-pravne odnose. Pravna država ne štiti vlasnika, odnosno svoje državne institucije od samovolje privatnika. Mi bismo sad trebali trenirati snagu tko će pobijediti. Što rade institucije kojima sam se obratio? Još nije sazvano ni prvo ročište. Mogu samo moliti Boga da u tom Domu zdravlja ne pukne vodovodna cijev ili da se ne dogodi neki drugi kvar, jer nam Omrčen neće dati ući tamo, i to preko našega terena - ljutito će dr. Petric.

Zaključio je kako će Omrčen biti glavni krivac ako liječnici ne budu uskoro u trogirskom Domu zdravlja mogli pacijentima izdavati uputnice i recepte, jer je njegova namjera bila srediti informatičku infrastrukturu, radi efikasnosti i uštede, što mu je on ovoga puta onemogućio.

- Nisam dopustio radove jer nisam znao tko će i što tamo raditi. Kada sam doznao da će se kopati kanal za telefonsku instalaciju, najprije sam pomislio da je to za mene, jer sam zahtjev T-Comu podnio prije tri mjeseca radi uvođenja fiskalne blagajne u naplatnu kućicu. Međutim, to je bilo za Dom zdravlja. U razgovoru s odgovornima u T-Comu dogovoreno je da nema potrebe kopati dva puta, već da bi se istodobno trebao obaviti posao za mene i Dom zdravlja - kazuje Tonči Omrčen.

- Normalno da ću dopustiti da se to učini. Tko sam ja da to onemogućim? - upitao je Omrčen.

Omrčen: Ne znam koji je interes dr. Petrica

Ustvrdio je kako je 10 godina “uredan“ koncesionar koji je zakonito dobio koncesiju.

- Otkako sam dobio koncesiju, promijenila su se dvojica ravnatelja. Obojici je moj ugovor bio legalan. Pravne službe Županijskoga doma zdravlja, koje rade sada za dr. Petrica, i onda su radile. Ako nešto nije bilo po zakonu, zašto nisu ranije reagirali? - kaže Omrčen.

Potvrdio je da je odbio potpisati raskid ugovora.

- Zašto bih to učinio? Očekivao sam da ću s dr. Petricem razgovarati o uvjetima koncesije, s obzirom na to da se situacija danas promijenila u odnosu na onu kada sam je prije 10 godina dobio. No, on to ne želi. Koji je njegov interes, ne znam - rekao je.

Podsjetio je da je u uređenje parkirališta te opremu uložio više od 40.000 eura te da ima elaborat i o dodatnom uređenju prostora, eventualno i proširenju parkirališta, ali da dr. Petric to nije želio ni čuti. Igor Coce bio je ravnatelj Doma zdravlja u Trogiru i on je raspisao natječaj za koncesiju.

- Sve je obavljeno u skladu sa Zakonom i Statutom ustanove. Cilj mi je bio uvesti reda na tom prostoru gdje se stihijski parkiralo te omogućiti nesmetan prolaz do Hitne pomoći i hemodijalize vozilima kao i pacijentima u zgradu. Mogu odgovarati samo za tri mjeseca svoga mandata - kratko će Coce.

Napisala i snimila Gordana Dragan

Zelalija: Parking je trebao biti za pacijente i Dom zdravlja

Iako je taj parking trebao donijeti reda i biti samo u službi pacijenata, godinama od njega najmanje koristi imaju upravo oni. Mogu se besplatno zadržati tek 15 minuta, što starijim osobama nije dovoljno niti da iziđu iz vozila ili pak da pacijenti odu po nalaz. Za sat vremena plaća se šest kuna.

Parking je ponajprije komercijalan, ljeti prepun stranih registracija čak i kamp-kućica, zbog čega su Trogirani ogorčeni i smatraju da se hitno to treba promijeniti. Apele za reagiranje šalju i gradskoj vlasti. Zamjenica gradonačelnika Vedrana Zelalija kaže kako je imala brojne pozive građana.

- Stav Grada je da tamo nije trebao biti parking za naplatu, već za potrebe pacijenata i Doma zdravlja. O tom problemu ozbiljno ćemo razgovarati s mjerodavnima - rekla je Zelalija.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:31