StoryEditorOCM
DalmacijaPROJEKT ‘EKO HVAR’

Vivian iz Londona osniva prvi azil za životinje

Piše PSD.
15. siječnja 2013. - 00:37
Gospođa Vivian Grisogono rođena je Londonka, premda su joj roditelji podrijetlom iz Splita i s otoka Brača, a cijelog života radi kao fizioterapeutkinja, pa čak i sada nakon umirovljenja, jer vrlo rado pomaže ljudima. Tijekom karijere napisala je 10 knjiga, većinom o sportskim ozljedama, dok je na jednoj, što se bavi problematikom ozljeda mozga i moždanih udara, radila kao suautorica.

Godine 1988. vratila se u Hrvatsku kada je kupila kuću u Pitvama na otoku Hvaru, ali je od 1991. sve do 1999., u suradnji s Franka’s fondom za Hrvatsku, iza kojega stoji Franka (Kutleša) barunica Staël von Holstein, većinom u Zagrebu, Krapini i Varaždinu vodila projekte rehabilitacije žrtava rata, osobito kada je riječ o neurološkim pacijentima, amputircima i djeci.

- U Pitve sam se definitivno vratila 2004. godine. To je malo pitoreskno mjesto, pa iako imamo prekrasan okoliš, ipak nije sve perfektno. Kroza sve ove godine uvidjela sam da tu ima mjesta da se poboljšaju neke navike otočana, pa sam stoga pokrenula osnivanje Udruge za dobrobit ljudi, okoliša i životinja “Hvar Eko”, s temeljnim ciljem da, što je više moguće, pokrećemo, organiziramo, promičemo i potičemo projekte za bolje zdravlje svih dobnih skupina, za očuvanje i poboljšanje prirodnog okoliša, a poseban akcent stavljamo i na primjerene uvjete života domaćih životinja, osobito pasa i mačaka - kaže Vivian, kojoj na tom putu pomažu još neki ljudi dobre volje, osobito Nada Kozulić iz Varaždina i Flora Turner-Vučetić iz Hvara.

Najbliže sklonište za životinje u dalekom je Šibeniku

Najbliže sklonište za životinje, kako navodi, tek je u Šibeniku i zato se vrlo često događa da vlasnici neželjene pse i mačke napuštaju ili ubijaju. Psi, posebice oni lovački, nerijetko su zapušteni, s njima se okrutno postupa i vlasnici ih drže u nehumanim uvjetima, bez odgovarajuće hrane i vode. Mnoge životinje se namjerno ili slučajno truju, pa vjeruje da će se situacija osnivanjem udruge već u prvoj polovini ove godine znatno poboljšati.

Vivian je od 2004. do sada udomila čak 14 pasa i više od 30 mačaka, od čega su preživjele samo četiri, jer su ostale otrovali neodgovorni pojedinci. Neke pse udomili su njezini prijatelji, a ona ih uzdržava još devet. Naravno, za opremu, hranu i cijepljenje, te sterilizaciju potrebna su određena novčana sredstva, sve to za sada plaća sama, ali uvjerena je da će se osnivanjem prvoga azila za životinje na otoku Hvaru i to trajno promijeniti.

‘Po novac u međunarodne fondove i zaklade’

- A kada jednom već budemo imali udrugu, onda to zamišljamo kao sustav u koji će biti uključena i veterinarska služba, novac ćemo moći tražiti od međunarodnih fondova i zaklada, a u tom smislu sam već ostvarila neke kontakte u Italiji i, naravno, Engleskoj. Nešto će se zasigurno prikupiti i od priloga drugih dobrotvornih udruga sa sličnim ciljevima, od dotacija iz državnog, županijskog i općinskog proračuna, te prilozima članova i pobornika.

Sve će to, sigurna sam, biti od koristi za dobrobit životinja, dok će međunarodna suradnja u području promicanja njihove zaštite značajno pridonijeti i ugledu Lijepe naše u svijetu – zaključila je Gospođa Vivian.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:51