StoryEditorOCM
Dalmacijamalo misto je to davno znalo  

‘Sanader nikad nije tražio prenamjenu tog zemljišta’

Piše PSD.
14. siječnja 2013. - 22:20
U malome mistu ništa se ne da skriti. Milnarani tako već desetak godina u kuloarima govore kako je pravi vlasnik 30.000 kvadrata zemljišta u blizini ulaza u Milnu nekadašnji premijer Ivo Sanader, a ne njegov punac Ivo Šarić, čije ime stoji u knjigama.

Nije ih nimalo iznenadio sudski iskaz Jerka Rošina, Sanaderova prijatelja i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika, koji u milnarskoj uvali Vlaška ima kuću za odmor. Rošin je u nastavku suđenja bivšem premijeru naveo da je Šarić početkom 90-ih kupio 20.000 kvadrata zemljišta u Milni, a potom, pet ili šest godina poslije, i ostatak od ukupnih 30.000.

− Sanader je u Milnu dolazio ljeti, posjećivao ju je na jahti “Malo vitra” − potvrdio nam je milnarski načelnik Frano Lozić, koji vjeruje da je zapravo bivši premijer pravi vlasnik atraktivnog poljoprivredno-šumskog zemljišta.

Nemoguća misija

Riječ je lokalitetu, naveo je, koji je u prostornim planovima označen kao zaštićeni krajobraz i koji se ni pod kakvim uvjetima ne bi smio preimenovati u građevinsko zemljište.

− Moram otvoreno reći da takvih zahtjeva za ovo zemljište nikada nismo imali. To smo i potvrdili USKOK-ovim istražiteljima koji su prošle godine ispitivali pozadinu priče. I oni su nas to isto pitali. Riječ je o lokalitetu koji se terasasto spušta na 50-ak metara od mora i gleda prema naselju Milna, a koje je danas potpuno zaraslo u makiju. Osim borovine tu nema ničega – kaže načelnik Lozić.

Prvi čovjek općine koji u SDP-ovu dresu broji već treći mandat rezolutno odbija naše navode kako je Sanader u vrijeme dok je bio na vrhuncu moći, da je to poželio, mogao na tom lokalitetu provesti prenamjenu i početi s eventualnom gradnjom ili zemljištu znatno podići cijenu u preprodaji. Lozić tvrdi da je to bila nemoguća misija jer je taj atraktivan lokalitet zaštićeno područje, zbog čega bi naišao na priličan otpor općinskih vlasti.

Samim tim, kaže Lozić, nema tog pritiska − premda ga, tvrdi, nije ni bilo − koji bi ih doveo do promjene mišljenja. Lozić kaže i da je bivšem premijeru jasno pokazao što misli prilikom rušenja bespravno izgrađenih kuća u uvali Osibova, koje je, tvrdi Lozić, provedeno selektivno i vrlo nepravedno prema nekim vlasnicima.

− Rušilo se po prijateljskom ključu, onima bliskima vladajućoj strukturi kuće su ostavljene, a drugima, koji nisu imali zaleđe, srušene su. Ostavljale su se kuće na domak mora, a neke koje su bile izvan kruga od sto metara su srušene. Učinjena je velika nepravda. Bivši je premijer tada došao na otvaranje škole u Nerežišćima na Braču i pozvao je sve načelnike na prijam. Poručio sam mu da dođe s Jerkom Rošinom, njegovim tadašnjim savjetnikom, nama u goste i da vidi kako se selektivno rušilo i što se učinilo u Osibovoj.

Naravno da nije došao, kao što ni ja zbog revolta nisam otišao na zajednički ručak – kaže načelnik Lozić. Kalkulira se da zemljište u Milni nije jedino na Braču kojemu je Ivo Sanader tihi vlasnik. Neslužbeno se po otoku govori kako bivši premijer dijelom stoji i iza velikog zemljišta na području općine Nerežišća. Riječ je o lokalitetu na području Vidove gore s prekrasnim pogledom na južne padine otoka i, duboko ispod, na neke od najljepših bračkih vala.

tanja šimundić bendić

I Kerum je tu

Tik do Sanadera, odnosno punca Šarića, zemljište ima i Željko Kerum. Načelnik Lozić potvrđuje da ga je Kerum kupio prije Sanadera, ali i da se o svojim hektarima puno bolje brinuo. − Kerum, koliko se sjećam, ima isto oko 30.000 kvadrata, no on je na svojem zemljištu nešto i radio. Posjekao je stare borove i malo je uredio teren. To je zemljište puno urednije od Sanaderova – kaže Lozić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:18