StoryEditorOCM
Dalmacijabili mantili

Skupili 1,5 milijuna kuna za sedam radiologa

Piše PSD.
14. siječnja 2013. - 21:30
Župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader osigurao je, u ime Županije, 1,5 milijuna kuna za prvu godinu specijalizacije, za sedam specijalizanata koji bi trebali u idućih pet godina spacijalizirati radiologiju za potrebe županijskog Doma zdravlja.
Oni bi po završetku specijalizacije trebali biti zaposleni u Domu zdravlja na raznim lokacijama širom Splitsko-dalmatinske županije. Njih troje bi našlo posao u Splitu, gdje u slijedećih nekoliko godina trojica sadašnjih radiloga iz Doma zdravlja idu u mirovinu, a po jedan bi radiolog bio zaposlen u Imotskom, Sinju, Makarskoj i Kaštelima.

Sredstva za prvu godinu specijalizacije su osigurana i to je ono najvažnije. Sada samo treba čekati odobrenje dr. Rajka Ostojića, ministra zdravlja, za raspisivanjem natječaja za specijalizaciju.

Planiranje

- Do 31. siječnja moramo donijeti plan specijalizacija za ovu godinu i uputiti ih u Ministarstvo zdravlja. Tada ministar, koji donosi plan specijalizacija, daje odobrenje za te naše specijalizacije. Kako su sredstva osigurana, župan Sanader i ja se nadamo da će specijalizacije biti odobrene, kazuje dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja.

Ukratko, čim se dobije suglasnost ministra dr. Ostojića raspisat će se natječaj za specijalizaciju iz radiologije.

- Vrlo je važno da ministar dr. Ostojić u cijeloj ovoj priči promijeni Pravilnik o specijalističkom usavršavanju i da mi u županijskom Domu zdravlja imamo garanciju da će oni čije specijaliziranje danas financiramo, nakon završetka specijalizacije, barem 10 godina biti dužni raditi u našoj ustanovi.

U protivnom, nema smisla da ih financiramo u njihovom usavršavanju, a da nam oni, kada završe specijalizaciju “pobjegnu” raditi kod nekog drugog, ističe ravnatelj Petric. Iako obaveza deset godina rada u Domu zdravlja izgleda strogo, logičan je zahtjev dr.Petrica i Sanadera.

Povratak

- Naši specijalizanti će specijalizaciju obaviti u KBC-u Split. Za to vrijeme, dakle, kroz pet godina, tamo će biti na raspolaganju bolnici, nakon čega bi se trebali vratiti u Dom zdravlja. Da su kojim slučajem specijalizanti iz kvote KBC-a i da im KBC plaća specijalizaciju, oni bi pet godina, nakon završetka specijalizacije ostali raditi u bolnici. Drugim riječima, ukupno bi bili na raspolaganju KBC-u deset godina (pet godina specijalizacije i pet godina rada, nakon specijalizacije).

Budući da mi ne možemo “koristiti” naše specijalizante pet godina, dok specijaliziraju u KBC-u Split, mi smo od ministra zatražili da nam osigura da “naši” specijalizanti nakon specijalizacije moraju ostati raditi u Domu zdravlja deset godina, objašnjava dr. Petric.

Ovaj prijedlog je upućen u Ministarstvo zdravlja prije mjesec i pol dana, no do danas nije pristigao nikakav odgovor. Kako je Županija osigurala “samo” 1,5 milijuna kuna za prvu godinu specijalizacije, postavlja se pitanje što će se dogoditi, ako u idućoj godini Županija ne bude mogla izdvojiti sredstva za specijalizacije iz radiologije. Tko će tada ljudima platiti obuku i znači li to da će oni svoje specijalizacije morati prekinuti, pitamo ravnatelja.

- Ni u kom slučaju. Dogodi li se takav scenarij, Dom zdravlja ući u minus da bismo mogli platiti specijalizacije za te ljude, zaključio je dr. Petric.

IVICA MARKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:30