StoryEditorOCM
DalmacijanESTABILNI TJEDAN

Kiše i lebićade, pa bura za vikend, ali još uvijek bez ekstremnih hladnoća

Piše PSD.
13. siječnja 2013. - 20:17
Kiša, grmljavina s jakim jugom i lebićem, malim padom temperature i neznatnom mogućnošću snijega u Zagori obilježit će sljedeće dane, no od velike zime neće biti ništa.

Tako stanje na meteorološkim modelima vidi Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”. Niz od nekoliko dana lošeg vremena prekinula je jučerašnja subota, no na takav sunčan dan pričekat ćemo još neko vrijeme jer se novo pogoršanje očekuje već tijekom nedjelje.
- Od nedjelje počinje vrlo nestabilno razdoblje, sasvim različito od onoga koje je prevladavalo u prvom dijelu siječnja. Istina, veći dio dana bit će bez kiše, no prema večeri uslijedit će jače naoblačenje s kišom koja u noći na ponedjeljak može biti obilnija - najavljuje Popadić.

Ponedjeljak - kiša i lebićada

Zapuhat će umjereno do jako jugo, u noći na ponedjeljka ponegdje i jak lebić, pa će se povećati valovitost mora. Jutro će biti svježe, danju uz obalu oko 10 stupnjeva. Početak tjedna obilježit će pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, ali i kraća sunčana razdoblja. -Lokalno će biti pljuskova s grmljavinom, vrlo obilnih, a što se vjetra tiče ujutro će zapuhati lebić i oštro, popodne i navečer umjereno jugo - kaže Popadić. Cijeli dan temperature će biti uz obalu i na otocima iznad 10 stupnjeva.

Utorak - snijeg u Zagori

Ciklona s umjerenim jugom i lebićem ustalit će se i tijekom utorka, a snijega će biti na obalnim planinama višim oko 1400 metara, dok će se snježna granica u Zagori spustiti na 1000 metara. Najviše dnevne temperature u Zagori od 5 do 7 stupnjeva, uz obalu i na otocima od 7 do 12 stupnjeva.

Srijeda - slabljenje juga

U srijedu se očekuje slabljenje juga, popodne će prestati, a može se očekivati nešto sunčanih razdoblja. U Zagori se snježna granica može spustiti i do nižih predjela osobito u noći nas četvrtak. Što će se događati od četvrtka nije izvjesno, pa Joško Markov iz Udruge “Crometeo” prilično oprezno predviđa.

Vikend - bura

- Od četvrtka do kraja tjedna čeka nas vrlo nestabilno vrijeme uz česte oborine koje će ponegdje biti i obilnije. Još će biti juga, a u dane vikenda vjetar bi mogao okrenuti na buru - kaže Markov. Uz obalu najviše dnevne temperature iznad 10 stupnjeva i hladnijim jutrima, u Zagori će biti s kišom, samo u višim predjelima Zagore očekuje se i snijeg. Više suhog vremena posvuda bi u Dalmaciji moglo biti u dane vikenda. U svakom slučaju pripremite čizme i kišobrane, ekstremne hladnoće barem što se Dalmacije tiče nema na vidiku, no kada se sjetimo prošle veljače, znamo da zima još uvijek nije pokazala zube.

 

OJDANA KOHAREVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:51