StoryEditorOCM
Dalmacijazahtjev iz kaštela

Sporni zakon: "Potiče se i dopušta diskriminacija građana koji grade po zakonu"

Piše PSD.
13. siječnja 2013. - 15:08
Zakon o postupanju s bespravno izgrađenim objektima u direktnoj je suprotnosti s ustavnom odredbom o jednakosti građana pred zakonom. Stoga će kaštelanska Udruga za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana i HDSSD dr. Hrvoja Tomasovića podnijeti prijedlog Ustavnom sudu RH da preispita usklađenost ovoga zakona s Ustavom.

Potvrdio je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare Bogdan Pensa, predsjednik Udruge i potpredsjednik kaštelanskog HDSSD-a, navodeći kako se provedbom ovoga zakona krši ustavno pravo jednakosti građana pred zakonom.

‘Vlada ucjenjuje ljude, prijeti da će im srušiti objekte...’

- Nedopustivo je da zakonodavac potiče i dopušta diskriminaciju građana koji grade u skladu sa zakonom u odnosu na građane koji su gradili protivno zakonu. Ovdje se ni u kojem slučaju ne zauzimamo za povećanje davanja pri legalizaciji objekata koji su bespravni, nego tražimo da se legalne graditelje izjednači s građanima koji su u postupku legalizacije. Pri tome, sve ideje o osnivanju novih zona koje se traže u Kaštelima zamagljuju osnovni problem, a to je namjensko trošenje prikupljenih sredstava, bilo da je riječ o novoj gradnji ili pak legalizaciji - kazuje Pensa. 

On tvrdi da ta sredstva moraju biti strogo namjenska i koristiti se isključivo za komunalno uređenje građevinskih područja s kojih se ubiru. Samo dio sredstava treba biti namijenjen za održavanje komunalnog standarda opremljenog građevinskog područja.

- Nedopustivim držimo da se u rješenjima koja legalni graditelji dobivaju na ime komunalnog doprinosa bezobrazno navodi svrha u koju će sredstva biti potrošena, jer da nije bezobrazno, kako bi graditelj, o kojemu ste pisali prije koji dan, na potpuno neopremljenom građevinskom zemljištu (koje će biti opremljeno tko zna kad, op.p.), svojim novcem uređivao prometnicu unutar novog trgovačkog centra “Lidl” - veli Pensa, ne ulazeći u temu kako je izdana lokacijska dozvola bez obveze izgradnje spomenute prometnice. Posebna je priča, drže u Udruzi, s takozvanom legalizacijom objekata izgrađenih izvan građevinskog područja.

- Nema legalizacije na tim područjima bez urbanizacije. Građanima se ucjenom uzima novac za legalizaciju kojom dobivaju samo potvrdu da im objekt neće biti srušen. Vlada ucjenjuje ljude, prijeti kako će im objekti biti srušeni ako ne pokrenu postupak za legalizaciju, bez obzira na to što ni jedan zakon ne predviđa takvu mogućnost SEnD kaže Pensa. Ruše se, tvrdi, oni nezakoniti objekti koji se ne mogu uskladiti s urbanističkim rješenjima, a kojih ne može ni biti izvan građevnog područja. Ovim građanima ne naplaćuje se prenamjena zemljišta, pa stoga ne mogu dobiti građevinsku dozvolu niti mogu objekt upisati u zemljišne knjige.

Prenamjena zemljišta?

- Imajući na umu da je Vlada donijela novi Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, postavljamo pitanje je li ovo zamka kojom se priprema naplata prenamjene negrađevne u građevnu parcelu, i to po cijeni od 80 posto vrijednosti građevnog zemljišta. Iako je Ustavni sud 2011. godine donio odluku da se ova prenamjena plaća u istom iznosu, bez obzira na vrijeme kada se zemljište prenamjenjuje, sudeći po prijedlogu novog zakona izgleda da ovu Vladu ne obvezuje spomenuta presuda. Upravo stoga se spremamo još jednom pokrenuti postupak ustavnosti, kao što smo učinili prije tri godine - zaključio je Pensa, pozivajući građane da ostanu organizirani i spremni kako bi se zauzimali za svoja legitimna prava.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:52