StoryEditorOCM
DalmacijaBOJ OKO PRORAČUNA

Roditelji će povući 150 djece iz "Čarobnog pianina"?

Piše PSD.
11. siječnja 2013. - 18:41
Prihvati li kaštelanski gradonačelnik Joško Berket SDP-ov ultimatum, bez kojega oni, kako su najavili, neće podržati proračun za 2013. godinu, a odnosi se na uskraćivanje 900 tisuća kuna privatnom vrtiću “Čarobni pianino”, koje bi se trebale prebaciti gradskim vrtićima, izvjesna su dva moguća scenarija. Za roditelje i djecu ni jedan ne ide u prilog.

Prvi je taj da će se iz vrtića trebati ispisati oko 150 djece, od 438 djece, koliko ih je smješteno u “Pianinu”, ili će se cijene za roditelje trebati povećati.

- Iznos koji dobivamo iz gradskoga proračuna povećao se jedino zbog činjenice što je porastao broj djece u našim vrtićima. Donese li se odluka da se nama uskraćuje 900 tisuća kuna, onda ćemo biti prisiljeni ili ispisati oko 150 djece ili povećati cijenu koju plaćaju roditelji. Dakako, na taj način izubio bi se i dosadašnji status, prema kojemu je svako djete jednako, bez obzira u koji vrtić ide. Bio to privatni, vjerski ili pak gradski.

- Što se tiče uvjeta o kojima nas se često proziva, mogu samo kazati kako smo mi, kao i svi drugi vrtići, pod inspekcijskim nadzorima i tu je kraj priči. Ono u čemu je razlika između nas i gradskog vrtića jest činjenica da grad prema nama nema obvezu pronalaziti nam prostore, opremati ih i održavati. Mi smo im puno jeftiniji i zato nas “vole” - kazala nam je osnivačica i vlasnica “Čarobnog pianina” Virna Sasso, upozoravajući kako Grad, ako ukine ova sredstva, prema zakonu ima obvezu djecu smjestiti u neke druge boravke, u ovom slučaju vjerojatno u gradski vrtić.

- Mislim kako bi svi odgovorni trebali cijeniti rad našega vrtića, jer smo najveći privatni vrtić u Hrvatskoj, imamo 111 zaposlenih, a to je činjenica koju bi trebalo pozdraviti - zaključila je Sasso.

Gradonačelnik još ne zna u kakvom će smjeru ići ovaj slučaj. Iako su prilikom izglasavanja privremenog financiranja grada kazali kako neće odustati od ovoga zahtjeva, gradonačelnik nam je kazao kako je SDP u raspravi o prijedlogu proračuna za 2013. godinu odustao od amandmana o preusmjeravanju 900 tisuća s “Čarobnog pianina” na gradski vrtić.

- Problem je u tome što, u slučaju da odustanemo od subvencije roditeljima u cijeni vrtića sa 890 kuna po djetetu, na koje smo se odlučili na početku ove pedagoške godine, dio roditelja će se sasvim sigurno naći u nezavidnoj financijskoj situaciji te će biti prisiljeni ispisati djecu iz vrtića. To bi ujedno značilo i mijenjanje cijele koncepcije Grada o subvencioniranju troškova vrtića. S druge strane, nejasno je u što bi gradski vrtić usmjerio ta sredstva - veli Berket, navodeći kako će, dok je on gradonačelnik, ustrajati da svi roditelji imaju jednake cijene, bez obzira na koji su se vrtić odlučili.

- SDP se zalaže da predškolski odgoj bude pod okom javnosti. Dakle, da se sredstva usmjeravaju na nadogradnju postojećih objekata gradskih vrtića gdje god je to moguće ili da se sredstvima izrade barem idejni projekti za nove objekte. Kroz Upravno vijeće vrtića i javni rad vijećnika možemo kontrolirati sve troškove, prihode i investicije, razvijati kvalitetu uvjeta i kontrolirati rad. I prije smo imali suprostavljena mišljenja kada je u pitanju “Čarobni pianino” pa smo osnovali vijeće za pračćnje njegova rada. I bez mogućnosti uvida u poslovanje (zaštićeni zakonom) uspjeli smo naći nepravilnosti, a gradonačelnik Berket nije reagirao. A mogao je - veli potpredsjednica Gradskog vijeća Alenka Rokov (SDP).

- Berket je i dalje nastavio davati prednost onima koje ne možemo kontrolirati, tvrdeći kako su oni jeftiniji. Mi tvrdimo da nisu. I do sada je gradski vrtić pronalazio prostore za rad, pa čak i djelatnike, a Grad je ugovorima iste predavao privatniku. Nismo protiv privatne inicijative, ali jesmo protiv privatnog pogodovanja na štetu roditelja i djece -zaključila je Rokov.

Roditelji negoduju zbog političkih prepucavanja.

- Svi bismo mi voljeli dijete upisati u gradski vrtić, mjesta nema, pa nam ostaje privatni. A dođe li do scenarija da ćemo djecu trebati ispisati, to neće biti dobro. Misli li tko od odgovrnih na nas i naše potrebe? - pita se majka djevojčice koja već treću godinu ide u privatni vrtić.
JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:22