StoryEditorOCM
DalmacijaDOBRE VIJETI IZ ŽELJEZARE

Adria čelik testira postrojenje čeličane i očekuje skori početak potpune proizvodnje

Piše PSD.
11. siječnja 2013. - 16:30
Adria čelik je pokrenula testiranje postrojenja u pogonima čeličane bivše Željezare Split, čime će se u cijelosti zaokružiti proizvodni proces u oba proizvodna pogona željezare - čeličani i valjaonici, izvijestili su danas iz te tvrtke.

Na pripremi pogona čeličane te na poslovima proizvodnje u obnovljenom pogonu valjaonice trenutačno je zaposleno 140 radnika, a s početkom proizvodnje u čeličani očekuje se zapošljavanje ukupno 200 radnika, ističu iz Adria čelika.

Kao i u slučaju pogona valjaonice, u kojoj je proizvodnja rebrastog betonskog čelika uspješno započela sredinom prošle godine, napominju da je testiranje pogona čeličane vrlo zahtjevno jer postrojenje skoro četiri godine nije bilo u funkciji.

U prvoj okončanoj fazi testiranja postrojenje čeličane je već atestirano na tzv. "hladnu probu" (pokretanje postrojenja u prazno, bez grijanja peći taljenja metala), a slijedeća faza testiranja je tzv. "topla proba" odnosno pokretanje probne proizvodnje - taljenje željeza i lijevanje čeličnih gredica - tijekom koje se testiraju pojedini segmenti postrojenja čeličane (elektrolučna i lončasta peć, livni lonac, konti lijevalica te sustav otprašivanja).

Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani te po dobivanju svih potrebnih dozvola započet će i redovita proizvodnja u čeličani.

Komplementarna čeličanska i valjaonička proizvodnja u velikoj mjeri će povećati efikasnost tehnološkog procesa i poslovanja, jer će se proizvodnjom čeličnih gredica, koje su ulazna sirovina za valjaonicu, znatno smanjiti troškovi proizvodnje konačnog proizvoda Adria čelika - rebrastog betonskog čelika.

Pokretanjem proizvodnje u oba proizvodna pogona, ističe se, bit će zaokružen značajni investicijski ciklus usmjeren na remont strojeva i opreme te na investiranje u nova tehnološka rješenja.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:43