StoryEditorOCM
Dalmacijatri policijske uprave tragaju za lopovima

Banda harači po obali od Omiša do Istre, ukrali na stotine ‘penti’

Piše PSD.
11. siječnja 2013. - 23:15

Jake snage triju primorskih policijskih uprava angažirane su na hvatanju bande lopova koja više od godinu dana na potezu od Starigrada, preko Zadra, Šibenika i Marine kod Trogira pa sve do Omiša krade vanbrodske motore. Isti takvi slučajevi zaredali su i iznad Dalmacije, uzduž Primorja sve do Istre.

Tisuće vlasnika malih brodova je na oprezu, a banda kradljivaca “penti“ dosad ih je odnijela više stotina, od čega u protekloj godini samo na području zadarske policijske uprave njih pedesetak.

Istražitelji “pentašima“ dosad nisu uspjeli stati nakraj, tvrdeći da riječ o dobro organiziranoj skupini mlađih osoba, čija su meta male mjesne lučice koje nemaju zaštitare i videonadzor.

Iz njih se u noćnim satima kradu uglavnom motori od četiri do deset konjskih snaga, čija se vrijednost na tržištu kreće od nekoliko tisuća do maksimalno dvadeset tisuća kuna. Banda radi po uhodanom i provjerenom “receptu”.

Dobro snime teren, vjerojatno danima promatraju lučice i onda u jednoj noći pokupe bogat plijen. Zatim se na neko vrijeme primire, vjerojatno se ponovno posvete izviđanju terena, a onda opet u jednoj noći naprave prepad.

Prepad u Privlaci

- U hvatanju ove skupine od prošle godine su angažirani policajci iz Zadarske, Šibensko-kninske i Primorsko-goranske policijske uprave. Zasad još nema rezultata, ali se za njima intenzivno traga. Prošle su godine samo u jednoj jedinoj noći u Zadru, Biogradu i Posedarju ukradeni vanbrodski motori vrijedni 100 tisuća kuna - kaže Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

Nova lupeška “operacija“ zabilježena je u noći s utorka na srijedu kada je u lučici Loznica u Privlaci pokraj Zadra sa sedam brodica različitih vlasnika ukradeno sedam motora vrijednih više desetaka tisuća kuna.

Banda nije mirovala ni na Staru godinu: u Vlašićima na Pagu, na vezu mjesne rive, s tri čamca odnesene su “pente” vrijedne više desetaka tisuća kuna. Prethodna veća krađa zabilježena je 17. prosinca. Nepoznati razbojnici su tijekom noći napravili štetu veću od četrdeset tisuća kuna vlasnicima brodova koji se nalaze na obali rijeke Cetine u Omišu. Ukradena su četiri vanbrodska motora.

Jedna od najvećih lopovskih akcija zabilježena je u Posedarju gdje je prije dva mjeseca u jednoj noći nestalo deset “penti”.

- Veliki je problem to što su motori najčešće loše osigurani, pa ih je lako ukrasti. Već mjesecima apeliramo na vlasnike da bolje osiguraju motore - pojašnjavaju u zadarskoj policiji.

Spas u katancu

Dok iz policije pozivaju vlasnike brodova na oprez, na internetskim forumima već mjesecima traje žestoka rasprava o tome kako to učiniti.

“Mog gumija nisu dirali jer su vidili suzukija na njemu, a to je bilo dovoljno da se okrenu i traže dalje. Al’ sad imam tohatsua i svako jutro strepim hoću li ga naći di sam ga i ostavija na brodu. Imam mali katanac na njemu (otporan na sol), ali ne virujem da je to ikakva zaštita osim da poštenog čovika odvrati od napasti da mi makne pentu. Kako se vi štitite?” pita se na forumu Pluriel iz Splita.

“Ako je na pasari motor s katancem, ne može ukrast pentu nikako. No dobro, ovdje je sad riječ o gumenjaku. Najbolja zaštita za pentu na gumenjaku je da je odneseš kući. Isto tako ispuhat gumija i odnit doma. Ne znan kakvo je kod tebe stanje, di vežeš brod, da li je to malo mjesto ili neka lučica u gradu...? kaže Joze Balić.

Mareta 07 predlaže kasko osiguranje tvrdeći kako je to jedno od mogućih rješenja. “Ne znam o kojoj vridnosti se radi kod tebe, ali kasko za ove stvari nije preskup, s tim da ako si samo kraći period na moru, odnosno brod u moru, imaš opciju pola godine kasko, što još neki postotak smanjiva cijenu, mislim 15 - 20%. Jedan moj prijatelj je isto na moju preporuku stavio kasko na brod drveni 5.8 m star 20 godina i novi tohatsu 9.9 koji je platija oko 12.000 kn i kasko mu je bija 600 kuna (osiguran i brod i penta)”, tvrdi Mareta.

Božana Sviličić

Registar nestalih motora

Zbog sustavnih krađa jedan od forumuša je čak predložio i da se organizira registar ukradenih penti koji bi se potom dostavio policiji, carini, nautičkim revijama, besplatnim oglasnicima...

“Registar bi bio javan i na taj način bi se stvorio barem neki otpor nesmetanom protoku ukradenih motora. Svi članovi koji su oštećeni, svi njihovi znanci, prijatelji i susidi bi tribali navest marku, tip, snagu, serijski broj i područje s kojega im je ukraden motor. Eventualno neku specifičnost, prepoznatljivi znak, oštećenje... Imena, prezimena, registracije brodova nisu bitne, one ostaju tajne - poručuje i dodaje kako bi također bilo lijepo i korisno da forumaši među sobom kontaktiraju sa svim ljudima koji su okradeni po portima.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:38