StoryEditorOCM
DalmacijaILEGALCI STALI U RED

Makarsko primorje: odzvonilo turizmu u ‘divljim objektima’

Piše PSD.
10. siječnja 2013. - 21:12
Gradski odjel za gospodarenje prostorom zaprimio je više od 400 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata u Makarskoj. Posljednji tjedan prosinca stigla ih je većina, tako je da pritisak na djelatnike odjela bio izuzetno velik. Županijski odjel za urbanizam, koji radi u istoj upravnoj zgradi, zaprimio je oko 1000 zahtjeva građana iz ostalih mjesta Makarskog primorja.

Prema riječima Ognjena Radića, pročelnika Gradskog odjela, većina predmeta bit će riješena za tri mjeseca. Znači, prije turističke sezone, što će utjecati na broj legalizacije krevete koji se nude na turističkom tržištu. Osim Radića u Odjelu je zaposlen i arhitekt Dragan Srzić.

- Odaziv građana za legalizaciju objekata očekivan je, jedino što je zadnjega tjedna u godini pristiglo njih više od 200. Dobivanje građevinske, odnosno uporabne dozvole za kuće u našem je kraju od posebnoga značenja jer se bez urednih papira ne može obavljati turistička djelatnost, pa se svakome isplati legalizacija.

U Makarskoj je vrlo malo objekata izgrađenih bez ikakve dozvole, možda dva-tri posto, ali zato je 90 posto objekata nadograđivano, proširivano, zatvarane su verande, izbacivani balkoni... Nije se moglo doći do dozvole, pa su se ljudi snalazili. Ima i stambenih zgrada građenih do 2004. godine da su u nečem odstupile od dobivenih papira. Mi nemamo slučajeva nelegalne gradnje na pomorskom dobru ili u parku prirode - rekao je Ognjen Radić.

Makarskoj polovina naknade, bit će kuna za ulice i trgove

Većina pristiglih zahtjeva do 31. prosinca odnosi se na objekte s rješenjem o rušenju. Lanjske godine, prema starom zahtjevu, Grad je zaprimio oko 90 zahtjeva za legalizaciju. Kazna se plaćala u duplo većem iznosu. Primjerice, za kuću od 400 kvadrata kazna je bila od 10.000 do 12.000 kuna, a prema novom, sadašnjem zakonu plaća se od 5000 do 6000 kuna.

Pojednostavnjena je i potrebna projektna dokumentacija za manje objekte, na čemu će se također uštedjeti, par tisuća kuna u odnosu na staru legalizaciju. Grad Makarska uprihodovat će polovinu sredstava jer se naknada dijeli na taj način da se polovina novca uplaćuje državi, 30 posto lokalnoj samoupravi, a 20 posto uredu koji izdaje dozvole.

Kako Makarska ima osnovan svoj gradski ured, to joj ostaje polovina naknade. Tako bi od kazni Grad mogao uprihodovati milijun kuna, a od još većega komunalnog doprinosa 20 milijuna kuna. Očekivanja su projicirana i u proračunu, pa će biti dovoljno sredstava za uređenje ulica i trgova, primjerice Kalalarge i Trga pape Ivana Pavla II., pripreme dokumentacije za novo groblje i niz manjih projekata popravaka i uređenja javnih površina.

ANA DRAGIČEVIĆ
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX

Do dozvola će i zgrada Radalj

Sada je moguća legalizacija stambene zgrade Radalj na Biloševcu iznad teniskih terena. Jedino su zbog nje u Makarsku bile stigle građevinske škare za uklanjanje bespravnog objekta, koji je prije deset i više godina “probio” turističku zonu.

Opstanak zgrade, vraćanje građevinskih strojeva za rušenje i specijalaca, omogućio je tada investitorov odvjetnik i bivši ministar Miroslav Šeparović. U međuvremenu su granice naselja grada Makarske proširene i na turističku zonu u kojoj je zgrada podignuta.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:17