StoryEditorOCM
Dalmacijanova pravila

Priložite i račune, da ne ostanete bez kune!

Piše PSD.
11. siječnja 2013. - 10:22
Sve udruge građana i ostale pravne osobe koje su u prošloj godini dobile financijska sredstva Grada Kaštela za realizaciju svojih programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi ili nekoj drugoj vrsti pomoći dužne su najkasnije do kraja ovog mjeseca podnijeti financijsko izvješće o tome na koji su način potrošile novac dobiven iz gradskog proračuna.

Uz izvješća, prvi put dužni su dostaviti i kopije računa, a oni koji se ogluše na nova pravila i ne dostave financijsko izvješće s računima iz prošle godine, ove godine neće dobiti financijska sredstva za nove programe.

Potvrdio nam je to pročelnik za društvene djelatnosti Darko Opačak, navodeći kako je Grad Kaštela promijenio svoju odluku od ožujka 2012. godine, kad je udrugama i drugim korisnicima proračuna naloženo da financijska izvješća za prethodnu godinu dostavljaju do 1. ožujka 2013. godine, tako da je sada rok mjesec dana kraći, a novina je da se uz izvješće dostavljaju i kopije računa.

‘Neodgovorno je novac trošiti bez nadzora’

− To je ono zbog čega smo više puta na sjednicama Vijeća vodili rasprave i zahtijevali od nadležnog odjela da se uvede takva praksa. Pozdravljamo odluku Grada, jer je neodgovorno da se novac poreznih obveznika troši bez ikakvog nadzora.

Oni koji hoće biti transparentni novac će dobivati i ubuduće, a onima koji neće zna se sudbina. I to je opravdano − kazao je SDP-ovac Dražen Đaković, koji je u više navrata od vlasti tražio uvođenje novih pravila. I pojedine udruge pozdravljaju novu odluku.

− Nama je takva odluka posve prihvatljiva i trebalo ju je uvesti i prije. Uz izvješća, mi Gradu dostavljamo račune na kojima se vidi gdje i na što smo trošili novac. I tako bi trebali raditi svi. Odluka je dobrodošla − kazali su nam čelnici udruga “Sv. Jeronim” i “Naša dica” Denis Ivanović i Gordana Burić.

− Grad Kaštela nije postrožio uvjete u odnosu na prošlu godinu, nego je nadležni Upravni odjel Grada uputio javni zahtjev svim udrugama i ostalim pravnim osobama iz programa javnih potreba u kulturi, socijalnoj skrbi i pomoći udrugama građana koje koriste proračunski novac da su, prema važećim zakonskim odredbama, obvezni dostaviti financijska izvješća s kopijama računa.

Ovogodišnji obrazac za financijsko izvješće je standardiziran i sadrži sve potrebno za kvalitetno podnošenje izvješća. Prema usvojenim programima za 2012. godinu, kontrola će se provesti nad približno 3,5 milijuna proračunskih kuna − izjavio je pročelnik Opačak.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:03