StoryEditorOCM
Dalmacijaškoj U IZOLACIJI

Boljani: ‘Jadrolinija’ nam šalje ‘katamarane za bonacu’

Piše PSD.
9. siječnja 2013. - 15:23

Pedantni Boljani su izračunali da katamaran koji svakodnevno plovi na pomorskoj ruti Split-Bol-Jelsa i u obrnutom smjeru, tijekom prosinca nije u Bol pristao 21 put od predviđena 62 pristajanja. Isto tako u studenome katamaran je zaobišao bolsku luku u 15 slučajeva. Razlog nepristajanja su loši vremenski uvjeti, a tada zapovjednik plovila ima posljednju riječ. On je, naime, odgovoran za sigurnost putnika i broda.

Ne može katamaran, a mogu dva kaića

Taj trend nedolaska katamarana nastavljen je i u ovoj godini. Prve ovogodišnje subote katamaran nije uopće isplovio iz splitske luke u 16 sati prema Bolu i Jelsi, s obrazloženjem da u Hvarskome kanalu puše jaka tramontana.

Sve je to demantirao portal boljani.info koji je na svojim stranicama prenio fotografije koje svjedoče kako od jake tramontane nema ni traga ni glasa jer su u to vrijeme dva kaića isplovila iz bolske luke po mirnome moru.

Zbog toga su Boljani “Juditu” i “Karolinu”, plovila koja održavaju tu prugu, prozvali “katamaranima za bonacu”. Ima dosta onih koji smatraju kako ti katamarani nisu pogodni za održavanje te pruge po lošem vremenu i da nisu kvalitetno rješenje u povezivanju otoka s kopnom.

Tom prigodom se pozivaju i na broj njihovih nedolazaka u Bol. S druge strane, ima i onih koji smatraju kako nije problem samo u katamaranima nego i u bolskoj luci, koja nije dovoljno sigurna ni zaštićena za manevarske sposobnosti katamaranskih plovila.

ivica radić

Marinković: Nije to dobro ni za Boljane ni za turizam

Markito Marinković, direktor Ureda Turističke zajednice Bola, o nedolascima katamarana u Bol kaže:

- Nije dobro ni za stanovnike Bola, a ni za turiste kada katamaran zaobiđe bolsku luku. Svjesni smo da su sigurnost putnika i plovila najvažniji, ali je, s druge strane, dobra i sigurna povezanost otoka s kopnom bitan uvjet njegova kvalitetnijeg razvoja i ugodnijeg življenja. Međutim, očito je da taj problem postaje sve izraženiji i njega trebaju riješiti oni koji su za to odgovorni. Što prije, to bolje, i za Boljane i za turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:55