StoryEditorOCM
Dalmacijaprojekt snova

NA POSAO U UVALU LIVKA Šolta će dobiti turističko naselje od 180 milijuna eura

Piše PSD.
5. siječnja 2013. - 23:57

Pravi turistički biser, ribarsko naselje s vilama i bungalovima, hotel s pet zvjezdica, marina sa 160 vezova¸ te brojni drug sadržaji trebali bi krasiti šoltansku uvalu Livka na jugoistočnoj strani ovoga otoka. Još bolja vijest glasi da bi ovaj projekt vrijedan 180 milijuna eura trebao zaposliti više od 300 ljudi.

Što se papirologije tiče, sve je spremno i gradnja može početi, jer su ulagači iz “Azurne obale” prikupili sve dozvole, a o kakvoj je investiciji i birokratskoj proceduri riječ najbolje potvrđuje podatak da je za početak gradnje prikupljeno čak 27 dozvola.

Cecić-Karuzić: Investitori su prepoznali Šoltu...

Potvrđuje nam to i Nikola Cecić-Karuzić, načelnik Općine Šolta, koji ne skriva zadovoljstvo zbog ovoga za Šoltu i cijelu Hrvatsku značajnoga projekta koji bi trebao oživiti jugoistočni dio otoka uza samu obalu, prema Mrduji i Braču. - Doista nas veseli što su investitori prepoznali Šoltu kao dobar način ulaganja. Riječ je o površini od 38 hektara uz more, izdvojeno od ostalih mjesta, no opet naruku do prvog naselja, jer su Nova Sela na svega pet i pol kilometara od budućeg turističkog kompleksa.

Svima je u interesu da gradnja počne što prije i nadam se da će se to uskoro i dogoditi – govori Cecić-Karuzić. Vrijednost cijeloga projekta, uz broj dozvola, potvrđuju i sljedeće brojke: planira se ulaganje najmanje 180 milijuna eura, a Općina Šolta samo od komunalnog doprinosa mogla bi uprihoditi čak četiri milijuna eura. No, u Općini su se dosjetili kako će “prebiti” ovaj trošak, pa će investitoru, zbog izgradnje otočne infrastrukture, dio duga biti oprošten.

Posebna novost te izvrsna vijest za sve anutičare projekt je marine čak sa 160 vezova, a kada se zna koliko je Šolta omiljena među vlasnicima domaćih i stranih plovila, to najbolje govori da će marina Livka biti vrlo poželjna nautička destinacija. Projektu Livka na Šolti veseli se i Ivan Udovičić, pročelnik žuapnijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i eurospke integracije.

– Drago nam je kada se u našoj županiji počne bilo kakva, pa i skromna investicija, a kada je riječ o ovako velikom projektu, to posebno unosi optimizam u ovim teškim vremenima. Posebno dobro zvuče najave da bi se u ovom vremenu nezaposlenosti nakon završetka projekta moglo zaposliti oko 300 ljudi – govori Udovičić. Kada će prvi strojevi doći u Livku zasada je neizvjesno, no svi se nadaju kako neće dugo proći da se danas zapušteno zemljište preobrazi u pravi tursitički biser privlačan domaćim i stranim gostima.

 ojdana koharević
Snimio tom dubravec / cropix

Bogate britanske ulagače predstavlja Miljenko Bijedić

•• Iza bogatih britanskih investitora kompanije Dolphin Capital Investors Limited stoji Miljenko Bijedić, sin preminuloga, nekada visokopozicioniranoga jugoslavenskog političara Džemala Bijedića, koji u ime ove tvrtke dogovara sve poslove povezane s projektom Livka.

Luksuzno naselje čak na 38 ha

•• Investitori će samo za infrastrukturu utrošiti 7,5 milijuna eura, a za pristupnu cestu 1,5 milijuna. Luksuzno naselje prostirat će se čak na 38 hektara jedne od najljepših uvala, a za izgradnju prve faze od 50 tisuća kvadrata bit će utrošeno oko 75 milijuna eura. Ovaj dio projekta obuhvaća gradnju hotela sa 120 soba i gospodarskim objektom, plažom i plažnim objektima, vilama i bungalovima s ugostiteljskim sadržajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:54