StoryEditorOCM
Dalmacijaposla samo za stotinjak radnika

Stanje u Brodotrogiru je za plakanje, odnosno - joj i ajme!

Piše PSD.
5. siječnja 2013. - 17:41
Trenutačno je stanje u “Brodotrogiru” za plakanje, odnosno joj i ajme. Posla nema, škver se ispraznio, a radnici se susreću u gradu i dijele zabrinutost za budućnost. Slikovito nam je to opisao jedan od tamošnjih radnika koji je već dvadesetak dana na čekanju i ne zna kada bi ga mogli pozvati na posao. Doznajemo da je od 1205 zaposlenih u brodogradilištu ovih dana, uz stalne dežurne službe, samo njih stotinjak angažirano na poslovima popravljanja doka, opskrbe platforme te izgradnje mosta za “Hrvatske željeznice”. Kooperanata gotovo da nema.

− Zbog manjka posla, 109 radnika uputilo je zahtjev kadrovskoj službi da budu na čekanju kod kuće, a za to bi vrijeme dobivali 20 posto manju plaću nego da su na čekanju u škveru − rekao nam je predsjednik Sindikata metalaca Slavko Bilota.

− Ostali, pak, koriste stare ili nove godišnje odmore. Uprava će 15. ovog mjeseca donijeti odluku što dalje s radnicima − objasnio je Bilota.

Novi vlasnik Danko Končar u škver ulazi krajem veljače

Potvrdio je također da su radnici zabrinuti. Rekao je kako bi novi vlasnik Danko Končar, prema informaciji koju je dobio u studenom prošle godine od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, trebao ući u brodogradilište krajem veljače. Tada je u programu, veli, i izgradnja dvaju novih tankera. No, radnici s kojima smo razgovarali izgubili su povjerenje jer se obećavalo da će Končar preuzeti škver u rujnu, pa krajem prošle godine. Pitaju se kome više vjerovati.

− Činjenica je da smo gotovo svi kod kuće i da iščekujemo ishod ove “trakavice“ oko privatizacije − jadaju se.

Doznali smo da “škripi“ i posao vezan uz dva jedrenjaka čija je izgradnja ugovorena za švicarskog naručitelja. Navodno je škver pripremio dokumentaciju te bi se moglo krenuti u posao, ali naručitelj još ništa nije platio, rekli su nam.

Nešto nade ulijeva im najava kako će polovinom mjeseca “Brodotrogir” dobiti posao opremanja jahte dužine 130 metara, kad bi se u škver mogao vratiti određeni broj brodomontera te cjevara i brodoelektričara. Osim nedostatka posla i neizvjesne budućnosti, trogirski su škverani ušli u novu godinu i bez božićnice koju su svake godine redovito primali od 2006., kad je, kako kaže Bilota, s Upravom sklopljen novi kolektivni ugovor.

Unatoč nedaćama, lani su tako dobili 1250 kuna. I sindikalne su vrećice, kažu radnici, ove godine tanje. U njima su dosad bili bakalar, sir, vino, kava i čokolada, a ove godine samo bakalar i boca vina.

Gordana Dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:40