StoryEditorOCM
Dalmacijanema crnog scenarija

Izbjegli stečaj: "Staklenici" vraćaju dugove

Piše PSD.
4. siječnja 2013. - 00:51
Trgovački sud u Splitu odbacio je 20. prosinca 2012. prijedlog da se nad “Kaštelanskim staklenicima” pokrene stečaj, što ga je uputilo dvadesetak radnika radi naplate svojih potraživanja. Budući da je zadnjega radnog dana prošle godine rješenje suda o odbacivanju postalo pravomoćno, izvjesno je da stečaja, barem s ove osnove, neće biti.

Radnici su prijedlog o pokretanju stečaja podnijeli početkom rujna prošle godine, nakon što su, kako je obrazloženo, uvidjeli da, s obzirom na vođenje poduzeća, neće biti pomaka u poslovanju i ostvarenju uvjeta za isplatu plaća.

Svoj prijedlog trebali su, međutim, dopuniti potvrdom banke ili Fine da je račun tvrtke blokiran duže od 60 dana, što bi značilo da je time ispunjen stečajni razlog nesposobnosti “Kaštelanskih staklenika” za plaćanje pristiglih financijskih obveza.

Sud je radnicima predlagačima sredinom studenoga dostavio zaključak u kojemu ih se podsjeća da su dužni dostaviti potvrdu, no umjesto potvrde, preko splitskih odvjetnika Jadrana Francheschija i Jakše Cvitkovića, koji su ih zastupali, oni su zatražili produženje roka za dostavu.

U produženom osmodnevnom roku potvrdu jesu dostavili, ali je u potvrdi navedeno da račun “Kaštelanskih staklenika” nije blokiran i da nema evidentiranih naloga za plaćanje za čije izvršenje nema pokrića na računu.

Dakle, nema ni uvjeta za pokretanje stečaja. Na temelju toga, sud je donio rješenje o odbacivanju prijedloga.

Direktor “Staklenika” Jadran Penga odluku suda nije želio komentirati, uz napomenu da uprava o prijedlogu stečaja službeno nije informirana. Podsjetio je, međutim, da je tvrtka u međuvremenu, nakon realizacije ugovora o prodaji zemljišta u Resniku splitskoj Zračnoj luci, isplatila dio svojih financijskih obveza prema radnicima, dok je isplata svih ostalih potraživanja planirana do kraja siječnja ili najkasnije sredine veljače ove godine.

Penga navodi da je dobivenim sredstvima podmiren i dio duga prema dobavljačima.
JADRANKA MATIĆ

Zračna luka uplatila 20 milijuna kuna

Na osnovi natječaja, Zračna luka Split kupila je od “Kaštelanskih staklenika” zemljište u Resniku površine 48.297 kvadrata za iznos od 48.248.703 kune, s tim da će se plaćanje obaviti u obrocima. Prvi obrok od 20 milijuna kuna već je uplaćen i iz tih sredstava “Staklenici” su podmirili dio obveza prema radnicima i dobavljačima.


Oglašen natječaj za izbor novog direktora ‘Staklenika’

Dok se Trgovački sud u Splitu bavio prijedlogom za pokretanje stečaja, raspisan je i okončan javni natječaj za izbor direktora “Kaštelanskih staklenika”, i to godinu dana nakon što je na tu funkciju, također preko natječaja, izabran Jadran Penga. Kako neslužbeno doznajemo, između Nadzornog odbora i Penge postignut je sporazum da Penga ostane na funkciji do izbora novog direktora. Izbor bi, pak, trebao biti obavljen u idućih osam dana. Razlog za raspisivanje natječaja, zapravo smjenu Penge, jest u stavu vlasnika (države, odnosno Vlade) da poduzeće treba voditi osoba koja ne radi u “Staklenicima” i koja nije opterećena postojećim narušenim odnosima. Novi direktor treba uvesti nove radne navike, disciplinu, neslužbeno nam je rečeno, i, što je najvažnije, predložiti četverogodišnji plan poslovanja tvrtke.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:16