StoryEditorOCM
Dalmacijazahladnjenja nema na vidiku  

Evo što nam donosi prognoza: topli siječanj, ledena veljača

Piše PSD.
3. siječnja 2013. - 13:12
Vedri dani kakvim su nas podarile Stara i Nova godina nastavit će se cijeli tjedan uz malo više oblaka, a zahladnjenja nema na vidiku. Potvrđuje nam to u prvoj ovogodišnjoj vremenskoj prognozi Drago Žaja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, Pomorskog centra Split.

Tako će nakon mjestimične naoblake i jučerašnje kiše koja je narušila ovaj sunčani siječanjski niz, četvrtak opet osvanuti s više sunca.

– Bit će pretežno vedro uz slab do umjeren razvoj dnevne naoblake. Uz obalu slaba bura, na otvorenome moru prema kraju dana umjerena do jaka tramontana. More malo, na otvorenom umjereno valovito, a temperatura zraka bit će bez promjene, što znači u Zagori na par stupnjeva iznad nule, uz obalu do čak 15 stupnjeva - govori Žaja. -I petak će biti u znaku sunca, danju može doći do tek nešto više naoblake, a više oblaka očekuje se u subotu - najavljuje Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”.

– Zapuhat će umjerena do umjereno jaka bura i tarmontana. Sunce će označiti i nedjelju, tek bi nešto kiše trebalo pasti u Zagori, no temperature će ostati ugodne, primjerenije proljeću nego zimi – najavljuje Popadić.

Topli siječnji nisu bili iznimka ni prijašnjih godina. Tako je lani siječanj, posebno pri kraju mjeseca, bio u znaku visokih temperatura, no nakon toga je uslijedio polarni udar. I siječanj 2007. godine bio je topao, odnosno topliji od višegodišnjeg prosjeka. Najniža temperatura te godine izmjerena je 16. siječnja s minus 1 stupanj, a najviša dnevna 20. siječnja s više od 20 stupnjeva u Kninu. Evo i nekoliko izreka povezanih s ovim mjesecom:

“Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu.” “Lijepi dani u đenaru, grubo vrijeme u febraru.” Kad pomislimo na prošlu veljaču, onda je ova poslovica i te kako točna.

Ojdana Koharević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:28