StoryEditorOCM

Osmi rođendan Svetog Ilije Biokovskog

Piše PSD.
30. prosinca 2012. - 23:58
Danas je navršena osma godina od nastavka općenarodne euforije stanovnika Imotske krajine i tek ponekog tuneloljupca iz Makarskog primorja, koja je nastavljena od  dan ranije, točnije 29. prosinca 2004.

Naime, toga datuma, točno u podne i tri minute, ispaljena je prva mina na gradilištu tunela Sveti Ilija kroz Biokovo. Zajednički su je ispalili pritiskom na detonator, tadašnja saborska zastupnica Gordana Turić, idejni začetnik tunela Ljubo Grepo direktor Mediteran - union tunela d.o.o, te Ivo Peko tadašnji prvi čovjek Županijske uprave za ceste.

Podno snježne Biokove toga dana okupilo se nekoliki tisuća razdraganih Imoćana, nešto manje onih s druge strane, na čelu sa  gradonačelnikom  Makarske Antom Novakom, koji je bio za probijanje tunela,znajući da će u konačnici on biti korisniji Makaranima.

Od euforije ,stvorila se prava sapunica. Grepi je oduzeta koncesija na gradnju, koju mu je dala Županija,a onda tadašnje ministarstvo prometa opet šalje Županiji da oni dadu koncesiju ,pa su onda radovi prekinuti, da bi  tek prve bušilice  započele s bušenjem krajem ožujka 2008. godine.

Malo se radilo, pa se prekidalo, ondašnja Vlada „suosjećala„ je sa njoj uvijek privrženim Imoćanima,ali novaca za tunel na kapaljku.

I tek 21. siječnja 2010. velika radost, ovoga puta s obje strane Biokove. Dašak Imotske bure zapljusnuo  Makarsko primorje, a miris mora Dalmatinsku zagoru. Tunel je probijen.

Opet, točno u 12, i nekoliko minuta ,mina razbi zadnji kameni zid između radnika Hidroelektre niskogradnje sa sjevera i Konstruktorovih radnika sa juga tunela. Odmah su Imoćani tome u čast ispekli vola.Njegov miris dopro je sve do Makarske, a od tamo miris srdela sa gradela.

I eto,sada će politika opet doći na svoje. Za predstojeće lokalne izbore, a nakon punih osam i pol godina tunel će  stvarno povezati Imotsku krajinu sa morem. U osam godina tvrde stručnjaci u normalnim okolnostima moglo se izbušiti najmanje pet sličnih tunela od 4.2  kilometra.

Mora bit da su  čekali godinu kada Hrvatska ulazu u Europsku uniju,da bi Imoćanima koji su tu Europu od davnina upoznali,darovali baš tunel. Možda će se, baš u svetom Iliji, naići na svjetlo.

Bilo na sredini,ili kraju sve jedno je,glavno da je svjetlo.

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:31