StoryEditorOCM
DalmacijaNAŠI LJUDI

Moli Onte najbolji težak na škoju

Piše PSD.
30. prosinca 2012. - 22:40
U Milni nadomak Hvara, poznatoj turističkoj meki, većinom žive doseljenici iz obližnjeg Malog Grablja i gotovo se svi prezivaju Tudor. Jedan od njih je i Antun Tudor (71), a da bi ga se razlikovalo od nekoliko svojih imenjaka i prezimenjaka njega zovu Moli Onte. Radi se o čovjeku za kojeg bi se sasvim izvjesno moglo reći da ništa u životu ne radi kao Antuntun, nego naprotiv on je najbolji težak s otoka Hvara, jer iako zvuči nevjerojatno obrađuje čak 1710 stabala maslina, oko 20.000 trsova vinove loze i još nešto levande, a uz sve to ima dvije kuće u kojima se bavi i turizmom.

Pomažu i prijatelji

- Mnogi mi kažu kad bi svakoj mojoj maslini rekli ‘dobar dan’ da bi se umorili, ali ja im uvijek odgovorim da se sve pomalo stigne odraditi. Naravno, pomažu mi supruga Ana, zet Marko Soldić, a i kćerke priskoče kad je to potrebno. Ponekad dođu i prijatelji, a 2012. godina će se svakako pamtiti po urodu jer smo ubrali gotovo 2 vagona maslina i preradom dobili oko 25 hektolitara ekstra djevičanskog maslinova ulja. Međutim, ljudi ovdje znaju reći da smo mi maslinama gospodari, a vinovoj lozi tek sluge, što znači da je puno posla i u vinogradima, a za levandu mogu reći da je pretežito izgorjela i da nije turizma, sve bi bilo vrlo slabo - govori Moli Onte, čovjek koji je čitav svoj život proveo radeći u polju.

Neki ga sumještani sada pitaju ‘a di ćeš ti Onte sa šoldima’, no on je izračunao da su mu troškovi obrade, branja i prerade maslina, bez vlastitih dnevnica i gnojiva, već dosegli iznos od 60.000 kuna, pa će biti zadovoljan ako mu naposljetku ostane i polovina od prodanog ulja. Na svu sreću nema problema s plasmanom, sve proda na kućnom pragu jer je još prije 10-ak godina prihvatio savjete stručnjaka kad je riječ o maslinarstvu i uljarstvu. U tom smislu je veoma zahvalan višem stručnom savjetniku mr. sc. Stanislavu Štambuku iz Poljoprivredne savjetodavne službe, a budući da se zalaže i za uvođenje reda na tržištu, voli istaknuti da je i potpisnik Peticije za zaštitu izvornosti Dalmatinskog maslinova ulja.

Izgorjela lavanda

Premda su u njegovu vinogradu ranije prevladavale sorte blajka i trebiano toscano Moli Onte se zadnjih godina okreće pošipu, merlotu i cabernet souvignonu, a u kooperantskom je odnosu s poznatim hrvatskim vinarom Zlatanom Plenkovićem iz Sv. Nedjelje. Svojedobno je imao i do 300 kg levandina ulja godišnje, ali onda su otočani za tu aromatičnu biljku počeli govoriti ‘Doš’o nam je turizam, dabogda izgorjela’, jer se nije moglo raditi i jedno i drugo, a nažalost to se i dogodilo.

Pa iako su on i supruga za cjeloživotno bavljenje zemljoradnjom ostvarili mjesečne mirovine od samo po 1500 kuna ovaj marljivi težak poručuje da je dobro iskusio formulu kako se može od poljoprivrede i turizma preživjeti na škoju, a ona glasi da im treba pridodati puno, puno rada tijekom cijele godine.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:45