StoryEditorOCM
DalmacijaVELIKO SRCE

"Hvala svim dobrim ljudima koji su nam pomagali"

Piše PSD.
29. prosinca 2012. - 19:30
Baš kao i prijašnjih godina, i ove 2012., koja se bliži kraju, Slobodna Dalmacija je preko novinskih tekstova pomagala Kaštelanima kojima je pomoć bila potrebna. Iako im nije bilo lako stati pred naše objektive i s javnošću podijeliti svoju tešku životnu sudbinu, smogli su snage, a zahvaljujući ljudima velikoga srca koji su im pomagali, danas ti Kaštelani žive drukčije. U humanim uvjetima. No, krenimo redom.

Priča koja je brojne građane potresla bila je ona o baki Milki Pavić koja je u svojoj 70. godini bila prisiljena živjeti u trošnoj kućici na Kozjaku, u kućici bez prozora, struje, vode, namještaja. U uvjetima u kojima bi malo tko opstao. Spavala je s kozama u hladnom prostoru, na buri, kiši i hladnoći. Zahvaljujući udruzi Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice, koja je zajedno s nama pokrenula akciju za pomoć baki Milki, ova starica danas živi u humanim uvjetima.

Besplatna operacija

Članovi udruge gotovo su mjesec dana radili na izgradnji njezina doma, a nakon objave njezine životne priče na stranicama naših novina, javili su se i brojni donatori koji su na razne načine pomogli. Svi zajedno osigurali smo joj krov nad glavom, a jedno veliko hvala svakako valja uputiti i splitskoj optici “Đaja” u kojoj su baki Milki besplatno operirana oba oka na koje prije gotovo pa nije ni vidjela. Posjetili smo je u njezinu domu. Kao i uvijek, dočekala nas je raširenih ruku.

- Lipo mi je, lipše nego svih ovih godina prije. Toplo je, iman svoju sobu, kuhinju, vodu. Nabavila sam i životinje otkako ste me odveli na operaciju očiju. Nemam se na što požaliti - kazuje nam Milka, koju smo obradovali kolačima i božićnicom za ogrjev koju je dobila od Grada Kaštela.

O baki Milki i danas skrbe u udruzi Sveti Jeronim, baš kao i o mnogim starijim osobama s područja Kaštela. Druga humanitarna akcija koju je pokrenula “Slobodna” bila je pomoć gomiličkoj obitelji Zlatunić koja je s troje malene djece živjela bez struje. Zbog teških uvjeta u kojima su živjeli, dug za račun struje popeo se na oko 30 tisuća kuna. Akcija prikupljanja novca pokrenuta je u svim osnovnim školama u Kaštelima, a u pomoć su priskočili i brojni donatori.

Zlatunići su tako ovogodišnje blagdane dočekali u boljim uvjetima, a na njihovu božićnom drvcu svijetlile su svjećice. Brojni građani, na prvom mjestu političke stranke i vijećnici s Nezavisne liste gradonačelnika Berketa, priskočili su u pomoć slijepom Nediljku Mandiću iz Kaštel Lukšića. Novac se prikupljao za njegovu operaciju, a kako su nas obavijestitli on i supruga mu Branka, prikupljen je gotovo cijeli iznos koji mu je bio potreban.

Darovao automobil

Da nije bilo priče na našoj kaštelanskoj stranici, Boris Gruica sigurno ne bi na korištenje ustupio automobil obitelji Kozina iz Rudina. Njihov automobil ovo je ljeto izgorio u velikom požaru, a bio im je prijeko potreban. Njime su svakodnevno na terapije i liječniku odvozili svoga teško bolesnog sina Ivana. Nakon što smo objavili priču o njima, ljudi velikoga srca pomogli su financijskim prilozima, no Gruica im je najviše olakšao život.

Stoga smo ga ove godine predložili za Kaštelanina godine. Požar u Rudinama uništio je sve obitelji Čurkov. I njihova sudbina koja ih je zadesila punila je stupce naših novina kroz koje smo građane pozivali na pomoć. Javio se veliki broj prijatelja, ali i onih koji ih nisu poznavali. Danas im je donekle lakše jer su napokon počeli obnavljati svoje gospodarstvo koje im je u požaru uništeno. Izgorjela im je stoka, štale, sijeno i strojevi za rad. Svakako valja napomenuti kako su u svim akcijama koje smo pokrenuli sudjelovali Grad Kaštela i Županija Splitsko-dalmatinska. A mi ćemo i u idućoj godini pomoći svima onima kojima pomoć bude potrebna.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:45