StoryEditorOCM
Dalmacijaulje izvrsno

Brač: treba obrati još 200 tona maslina

Piše PSD.
28. prosinca 2012. - 09:11

Na Braču još treba obrati i preraditi više od 200 tona maslina pa će mnogi, barem dio, produljene božićno-novogodišnje blagdane provesti u berbi maslina. Sve uljare na otoku još uvijek rade, jasno, s manjim intenzitetom, a prerada će se nastaviti i u Novoj godini.

Ovogodišnji urod je ugodno iznenadio mnoge Bračane jer je bio “težak” oko 450 vagona što je osjetno više nego lanjske godine. Ni duga ovoljetna suša nije uspjela naštetiti maslini. Međutim, postoji sve veća bojazan da će dio maslina ostati na stablima neobran.

To se osobito odnosi na istočnu stranu otoka gdje ima dosta staračkih domaćinstava. Ostat će neobran i dio maslinika koji su zapušteni, ali su rodili. Ni njih nema tko obrati. Na Braču je, inače, otkupljeno više od 150 tona maslinova ulja. Prednjači uljara “Arnerić” u Supetru koja je u suradnji sa zagrebačkom Zvijezdom otkupila 50 tona ulja i ono što je važno - svim maslinarima novac je već isplaćen.

Ovogodišnje ulje odlične je kvalitete što je potvrdilo i nedavno natjecanje maslinara u Vodicama s kojega su se brački maslinari vratili s pet zlatnih medalja. Zanimljivo je spomenuti da se među osvajačima zlatne medalje nalazi i jedan Englez.

On se zaljubio u Brač i masline, kupio je nekoliko maslinika, otišao na natjecanje i odmah osvojio zlatno odličje. Uz njegovu pomoć nastojat će se prve količine bračkoga ulja plasirati na engleskom tržištu.

IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:52