StoryEditorOCM
Dalmacijapreporod u zagori

"Iz Marmontove san s obitelji doša u Prugovo i sad uživamo u životu"

Piše PSD.
17. prosinca 2012. - 22:26

U koje god selo zašli, uvijek isti prizor: kuće napuštene, djece malo, selo zamire... No, posjet Prugovu, selu u općini Klis, ostavlja potpuno drugačiji dojam. Ne samo da su kuće pune ljudi, već ovo malo selo nadomak Splita nosi titulu sela s najvećom stopom nataliteta. Dokaz tome odmah na početku daje nam Ante Sarić Tone.

- Imamo vam 640 stanovnika, od toga 420 birača, a više od 200 su djeca do 18 godina. Lipo je živiti u Prugovu i nikome od nas srednje generacije ne pada na pamet odlazak u grad, osim što idemo na posao - govori nam Sarić. Isto govore u lokalnom kafiću “I.T.”.

- Čujte, lipo je, ima problema ka svugdi, al da nije lipo, ne bi nam Splićani dolazili živit u naše selo. Pogledajte nove kuće na početku sela, sve su van to Splićani, Jelaske, Kaliterne.... - govori nam drugi Ante Sarić Tone, koji još ima i nadimak Baja.

Škola i vrtić prepuni su djece, u selu od 600 stanovnika
ima više od 200 djece i mladih do 18 godina
- Iz Splita dolaze živiti tu, ma ne možemo vjerovati! - dodajemo mi. - Evo, ja san vam rodom odavde, cili život san živija u Splitu, a prije nekog vrimena doselija san s obitelji, i to iz Marmontove u Prugovo. Žena je prava Splićanka, izgradija san kuću i uživamo - kazuje nam Ivica Jurić.

Za razliku od njega, nikakve rodbinske veze s ovim selom nema konobarica Anka Balić koja je život u Splitu zamijenila životom u Prugovu.

Isto je učinio i Tonči Vuka, iz splitskog Varoša. Škola i vrtić prepuni su djece, ima ih više od 400.

Otkud toliki prirast djece? - pitamo Prugovljane.

- A čujte, zdravi smo, a struje često nestaje pa šta drugo nego zavući se u postelju – u polušali dodaju mještani.

Danas Prugovo živi modernim životom, u selu ima čak 170 dimova, gotovo svaka kuća ima internet, kompjutor, najmanje jedan automobil, no život u ovom selu nekada prije nije bio tako lagodan. Potvrđuje to 62-godišnja Ikica Bezina.

- Nekad su i dica radila oko kuće, u polju, ja san sa 14 godina ostala bez oca i cili teret je bija na meni. Bilo je teško živiti, ali bilo je lipo. Drago mi je šta naše selo ne odumire i šta stižu novi ljudi – dodaje Ikica.

Život u malom mjestu nadomak Splita veseli Jozu Jurića koji na pitanje o tome je li lijep život u selu spremno kaže:

- Lipše je nego igdi, ja iman troje dice, kuću i nadan se da će se i moja dica vratiti u Prugovo - odgovara Jurić.

Kako ne bi mislili da u ovom selu teče med i mlijeko mještani poručuju kako i problema ima, HEP ih truje dalekovodima, općina malo ulaže, zapušteno je igralište, djeca nemaju nadstrešnice za čekanje autobusa... No, unatoč tome život je u Prugovu ipak lijep i za ništa ga mijenjali ne bi.

ojdana koharević
Snimio Nikola vilić / cropix

Žena vodi selo

Iako je u selu mnogo muškaraca, na čelu Mjesnog odbora je žena, medicinska sestra Tina Jurić (34). Pobijedila je kao nestranačka osoba na listi HDZ-a i kaže kako politici nema mjesta u selu, te da će samo zajedničkim snagama, bez političkih svađa i razlika osigurati selu još ljepšu budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:01