StoryEditorOCM
DalmacijaFESTIVAL U SINJU

Prof. dr. Slobodan Vukičević: U Hrvatskoj nema znanosti, postoje samo izvrsni pojedinci

Piše PSD.
24. listopada 2012. - 00:01
Trećeg dana Festivala znanosti Sinj središnji događaj bila su izlaganja najboljih hrvatskih znanstvenika iz biomedicine dr. sc. Tomislava Domazeta Loše, prof. dr. Đurđice Ugarković i prof. dr. Slobodana Vukičevića.

Velika dvorana Alkarskih dvora bila je pretijesna pa su više od tri sata osim sjedećih bila popunjena i sva mjesta za stajanje.

U gradu iz kojega vuče podrijetlo po ocu i u kojemu je često dolazio kao dječak Tomislav Domazet Lošo govorio je na temu "Kako rekonstruirati povijest života pomoću genoma?". Filostratigrafskom metodom je, kaže, spoznao što rade stanice poslije smrti individue.

I istaknuo: "nije baš da se odmah umre kad se umre". Te zaključio da, nakon što su otkriveni geni koji se bude poslije smrti, umiranje nije trenutak nego proces.

Đurđica Ugarković, profesorica i znanstvenik s Instituta Ruđer Bošković, mentorica Domazeta Loše dok je bio znanstven i novak, održala je predavanje na temu "Evolucija vrsta zapisana u molekuli DNK".

Govoreći o očekivanim genetičkim promjenama umjetnom selekcijom djelovat će se na budućnost ljudske evolucije i to povećanjem inteligencije i talenta, uklanjanjem gena različitih nasljednih bolesti i produljenjem života.

Prof. dr. Slobodan Vukičević, najcitiraniji hrvatski znanstvenik i vlasnik 22 patenta, izlagao je na temu "Budućnost regenerativne medicine: Kako ćemo se liječiti za 30 godina?".

Kod čovjeka se, istaknuo je Vukičević, može regenerirati samo kost. "Moramo naučiti i druge organe da se regeneriraju. To je moguće", zaključio je.

Poznat kao čovjek bez dlake na jeziku, Vukičević ni na Festivalu znanosti Sinj nije propustio izraziti nezadovoljstvo stanjem u hrvatskoj znanosti.

"U Hrvatskoj nema znanosti. Postoje samo izvrsni pojedinci. Lakrdija je kad se kaže da je Hrvatska zemlja znanja. Hrvatska je zemlja neznanja, a oni koji ne znaju 20 su godina na vlasti. U cijeloj Hrvatskoj imamo 30 znanstvenika koji su izvrsni po svijetkim kriterijima. Ali svih 9.000 osoba koje u Hrvatskoj imaju status znanstvenika misli za sebe da spada među talkve", kazao je Vukičević i izazvao polemiku s akademikom Vladimirom Paarom koji je ustvrdio da je on odgojio trojicu fizičara koji su vrhunski znanstvenici.

Zajedno su se složili kako je tragično što je u znanstveni sustav prekinut dotok novaka pa će najpotentniji sigurno u inozemstvo, a, veli akademik Paar "tko rano ode teško se vraća".

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 04:12