StoryEditorOCM

Općina Seget ispala iz EKO projekta

Piše PSD.
9. kolovoza 2008. - 00:16
Ni nakon višekratnog traženja od strane EKO agencije i HBOR-a, segetski općinski načelnik Vinko Zulim nije htio izdati jamstvo za preuzeta kreditna sredstava koja vraćaju građani kroz cijenu potrošene vode pa je općina Seget izbačena je iz EKO projekta

Općina Seget ispala je iz EKO projekta Kaštelanski zaljev, s tim što je načelnik Općine Vinko Zulim zajedno s EKO agencijom “progurao” izradu glavnog projekta te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i ishođenje građevinske dozvole od granice općine s Trogirom do svojega privatnog objekta (najvjerojatnije budućeg hotela) i hotela Medena. Na isti način na toj dionici “progurat” će i gradnju objekata u sklopu projekta, dok će ostala područja, uključujući i Seget Vranjicu, ostati bez kanalizacijskog sustava.

Do tog, kako kažu, iznenađujućeg saznanja došli su prije nekoliko mjeseci članovi Inicijativnog odbora za razvoj i zaštitu Seget Vranjice prilikom razmatranja prostorno-planske dokumentacije centra tog najvećeg segetskog vikendaškog naselja i izuzetno atraktivnog turističkog mjesta.

Zabrinuti zbog toga, 4. svibnja pismeno su zatražili od načelnika Zulima da im odgovori tko je i kada o tome donio odluku te je li Općina išta poduzela da se to područje vrati u projekt i zašto nije poduzela inicijativu da se građani oslobode plaćanja više cijene vode radi izgradnje sustava, s obzirom da do građenja objekata neće doći, doznajemo od Branka Pejakovića, člana Inicijativnog odbora.

Panorama plaže hotela 'Medena' - Seget
Kako odgovor nisu dobili, 31. srpnja poduži dopis uputili su segetskom Općinskom vijeću, EKO agenciji, Vladi, Županiji, Hrvatskim vodama te Vodovodu i kanalizaciji. Navode da je u usvojenom investicijskom programu iz 1998. godine u potprojektu kanalizacijskog sustava, a na teritorij tadašnje općine Trogir koja se nakon toga transformirala na grad Trogir i općine Seget i Okrug, bila predviđena izgradnja glavnog kolektora za otpadne vode na potezu od Seget Vranjice preko autokampa Medena, istoimenog hotela, duž Segeta sve do granice s Trogirom.

Zbog projekta plaćali povećanu cijenu vode

U sklopu tog kolektora također je bio predviđen čitav niz pojedinačnih objekata te crpnih stanica za prepumpavanje otpadnih voda. Princip financiranja, kaže Pejaković, bio je utvrđen povećanjem jedinstvene cijene vode za građane čitavog prostora gdje će se projekt realizirati, a zašto su jedinice lokalne samouprave trebale biti jamac HBOR-u kao kreditoru.

Budući da načelnik Zulim, kaže Pejaković, pozivajući se na izjavu Zlatka Čaljkušića, bivšeg direktora EKO agencije, iznesenu u Trogiru na jednoj javnoj tribini, nije ni nakon višekratnog traženja od strane EKO agencije i HBOR-a htio izdati jamstvo za preuzeta kreditna sredstava koja vraćaju građani kroz cijenu potrošene vode, općina Seget izbačena je iz EKO projekta.

Načelnik Zulim ovako se ponio radi osobnih interesa, tvrde članovi Inicijativnoga odbora. Naime, vele da HBOR-u nije izdao jamstva, jer se naljutio na EKO agenciju što mu nije udovoljila da jedino on bude član njezinog Nadzornog odbora, a ne da to pravo temeljem osnivačkog akta podijeli s gradom Trogirom i Okrugom.

 - Ako je već bio kreditno nesposoban za izdavanje jamstva, onda je mogao zaštititi svoje građane da ne plaćaju povećanu cijenu vode za nešto što neće dobiti – kažu u Inicijativnog odboru. Uvjereni su da će Zulim ostvariti svoj prvotni naum i kanalizacijski sustav dovesti do svoga zdanja, a Vranjičani nek se misle.

 - To je nedopustivo. Inzistiramo da se projekt na područje općine Seget realizira po usvojenom investicijskom programu iz 1998., a ne prema Zulimovim ultimativnim rješenjima po kojima nas svrstava u građane drugog reda – oštro će članovi Inicijativnog odbora.

Ako ne dobiju povratnu informaciju s adresa na koje su se obratili, Vranjičani će krajem ovoga mjeseca organizirati skup građana, a razmišljaju i o blokadi tamošnje prometnice. Ovo se sve događa zbog Zulimove samovolje, a netko mu konačno treba stati na kraj, poručuju iz Inicijativnog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:10