StoryEditorOCM
DalmacijaNEMA SE

Upitno održavanje Festivala znanosti u Sinju

Piše PSD.
25. travnja 2012. - 19:40
Upitno je održavanje 3. festivala znanosti Sinj. U travnju prije dvije godine sinjski studenti fizike Mate Jagnjić i Mislav Cvitković uz potporu gradskih vlasti i dr. sc. Danice Ramljak, tadašnje ravnateljice Instituta Ruđer Bošković, uspjeli su u Sinju okupiti eminentne hrvatske znanstvenike na, kako su ga nazvali, "Prvom nacionalnom festivalu znanosti Sinj".

Bila je to do tada najveća promidžba znanosti u Sinju, ponajprije među učenicima srednjih škola, ali i jedna od rijetkih pozitivnih poruka o događanjima u alkarskom gradu.

Zbog toga su organizatori, na čijem čelu su ostali Mate Jagnjić i Danica Ramljak, godinu kasnije, u travnju 2011. godine, na 2. festivalu znanosti Sinj, kojega su atribuirali regionalnim, pored istaknutih hrvatskih okupili znanstvenike iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

I drugi festival imao je izvanredan odjek u sinjskoj i široj javnosti. Mjesecima su se, međutim, protezali financijski repovi jer iz gradske blagajne nisu stizala sredstva za podmirenje računa. Gradski oci revno su prigrlili festival da bi preko njega pobirali naklonost birača, ali nisu bili tako revni kada je trebalo odriješiti kesu i dati novac za plaćanje računa.

- Poslije 1. nacionalnog i 2. regionalnog planirali smo da naš 3. festival znanosti bude europski. Zamislili smo da uz istaknute hrvatske u Sinj dovedemo znanstvenike iz više europskih zemalja. Na naš preliminarni poziv dobili smo pozitivan odgovor više europskih znanstvenika svjetske razine uključujući i jednog dobitnika Nobelove nagrade. Planirali smo održati festival tijekom travnja, kao i predhodna dva. Kako nismo uspjeli osigurati potrebna sredstva, a da se ne bismo doveli u situaciju kao poslije prošlogodišnjeg festivala, u organizacijskom odboru kojega činimo dr. Ramljak, ja te pojedini hrvatski znanstvenici, građani Sinja i studenti iz Sinja, Zagreba i Beograda odlučili smo održavanje festivala odgoditi za listopad. Nadamo se da ćemo do tada osigurati sredstva potrebna za održavanje festivala - kaže Mate Jagnjić, student završne godine diplomskog studija računarske fizike PMF-a u Splitu.

Jagnjić kaže da je minimalni novčani iznos koji im treba za organizaciju 3. festivala između 50 i 60 tisuća kuna. Kaže da su on i još neki članovi organizacijskog odbora razgovarali s uglednim Sinjanima koji žive izvan cetinskog kraja i prijateljima alkarskog grada te da su dobili obećanja kako će svi oni dati doprinos kako bi se potrebni novac osigurao i 3. europski festival znanosti Sinj održao.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:14