StoryEditorOCM

HVAR Ruski Židov preuzima novi hotel i stotinu vila

Piše PSD.
22. ožujka 2012. - 16:59

Predstavnici investicijskog fonda “Arqaam Capital” iz Dubaija ovih su dana posjetili Stari Grad na Hvaru, gdje na južnoj strani obližnjeg poluotoka Kabal tijekom iduće godine planiraju graditi hotel s pet zvjezdica, kapaciteta između 150 i 200 soba, te stotinjak luksuznih vila, ukupne vrijednosti 100 milijuna eura.

Posredstvom hrvatske tvrtke “Šipan”, koju predvode Hamid Reza Rashidmanesh i Dennis David Wijsmuller, njihovi ovlašteni predstavnici s britanskom putovnicom, ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već su tijekom 2008. i 2009. godine otkupili 16 hektara zemljišta na predjelu Brizenica, za što su dotadašnjim vlasnicima isplatili oko 11 milijuna eura.

Planirano je da bi kompleksom kapaciteta 800 turističkih postelja trebao upravljati južnoafrički lanac “Kerzner International Resorts”, u vlasništvu ruskog Židova Solomona Kerznera, u čijem sastavu djeluju naselja na Bahamima, Maldivima i Mauricijusu, te u Dubaiju, Meksiku, Maroku i Južnoafričkoj Republici.

No, razvoj ambicioznog projekta već je bio usporen zbog svjetske gospodarske krize i nedostatka odgovarajuće infrastrukture na tom dijelu poluotoka Kabal.

Lokalne vlasti u međuvremenu su izradile urbanistički plan uređenja zone Brizenica, ali za budući turistički kompleks tek se trebaju izgraditi pristupna cesta, te priključci na elektroenergetsku, vodovodnu, kanalizacijsku i telekomunikacijsku mrežu.

Tijekom nedavnog posjeta Starom Gradu, investitori su kazali kako su spremni kreditirati izgradnju obilaznice do Brizenice, Pakline i Zavale/Širokog rata, vrijednu oko tri milijuna eura.

Otvara se 300 radnih mjesta

Solomon Kerzner

U cjelokupan projekt trebala bi se uključiti i država, jer otvaranje između 250 i 300 novih radnih mjesta na otoku je iznimno važno.

Uz spomenuti hotel i vile, planirano je da se u luksuznom kompleksu najviše kategorije izgrade restorani, wellness, rekreacijski sadržaji, trgovine i prostori za servisne usluge.

Objekti bi se, prema riječima ulagača, trebali uklopiti u mediteranski ambijent prema projektu zagrebačkog arhitekta Tomislava Čopa, koji je, među ostalim, sudjelovao u osmišljavanju novog izgleda zadarskog Arsenala, te biogradskih hotela “Ilirija”, “Kornati” i “Adriatic”.

- Resort će biti prilagođen hvarskoj arhitektonskoj povijesti, a istodobno će biti moderan i ekološki osjetljiv, što znači da će koristiti pasivni solarni sustav i obnovljive izvore energije. Kompleks će se graditi tako da se minimalno intervenira u prirodni okoliš, dok će se za uređenje vrtova i krajobrazne arhitekture koristiti isključivo domaće biljne vrste.

Naravno, pozornost se stavlja i na preradu hotelske vode za zalijevanje vrtova i druge sekundarne potrebe – ističu konzultanti.

mirko crnčević, gordan zubčić

Puna podrška gradonačelnice

Stari Grad vapi za sadržajima kakve najavljuju investitori iz Dubaija i naravno da ćemo im biti pri ruci kako bi uspjeli u realizaciji vrlo vrijednog projekta. Kako doznajemo, trenutačno se pregovora o preuzimanju upravljačkih prava nad kompleksom u Brizenici, a sve bi se trebalo raditi prema standardima “Kerzner International Resortsa”.

Budući da je planirani kapacitet kompleksa oko 800 kreveta, ne treba ni govoriti koliko bi nam to značilo za zapošljavanje i oživljavanje gospodarstva - kazala je Đurđica Plančić, gradonačelnica Staroga Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:02