StoryEditorOCM
Dalmacijaniz značajnih projekata još više će približiti grad solin i vranjički poluotok

ISKORAK Marina na ušću Jadra, šetnica do Vranjica, hotel na Kosici...

Piše PSD.
19. siječnja 2012. - 21:52
Usvajanjem Detaljnog plana uređenja predjela Kosica u Vranjicu stvoreni su preduvjeti za daljnje uređenje i razvoj tog područja, kako za stanovanje, tako i za poslovnu, te društveno-javnu namjenu, izgradnju šetnice uz more, kao i jednoga privatnog hotela.

Namjeru otvaranja hotelskog objekta na tom području ima obitelj Damira Jurića, dugogodišnjeg vranjičkog obrtnika koji je za tu svrhu već osigurao parcelu veličine 2,5 tisuće metara četvornih, kao i idejni projekt, a sada su tu, zahvaljujući Gradu Solinu i državi, i svi prostorno-planski dokumenti koji omogućuju da projekt postane i realnost, veli nam Jurić.

- U planu nam je izgraditi jedan obiteljski hotel sa četiri zvjezdice, sa stotinjak ležajeva u vrhunskim sobama i restoranom koji bi upotpunio sadržaj lučice koja se namjerava graditi na području Vranjičkog blata u samoj blizini ušća Jadra.

Naime, čitav ovaj projekt, zajedno s marinom na moru, svakako je značajan za razvoj mjesta i grada Solina u turističkom i ekonomskom pogledu, no hotel ćemo početi graditi tek kada krene izgradnja lučice kako bi naš projekt postao i komercijalno isplativ – veli Jurić.

Nove perspektive

On smatra kako će ovaj cjelokupni projekt oživjeti i Vranjic i Solin, kako će donijeti nova radna mjesta i nove perspektive za mlade stanovnike, budući da se izgradnjom lučice i hotela otvaraju daljnje mogućnosti za poticanje nove turističke ponude, novih restorana, konoba i slično, a s druge strane i mogućnost zapošljavanja na poslovima koji nisu samo iz ugostiteljsko-hotelijerske branše, već i skipera, pomoraca, inženjera, mehaničara i slično, s obzirom na planirani kapacitet marine od oko 130 vezova.

Kao Vranjičaninu drago mu je, kaže, što će se izgradnjom šetnice urediti i predio Šumice – Kosica koji je devastiran azbestnim otpadom i kojemu prije bilo kojih radova, kako je predviđeno, svakako slijedi sanacija po standardima koje će postaviti Ministarstvo zaštite okoliša, napominje naš sugovornik.

Ovaj detaljni plan u konačnici će omogućiti i izgradnju novoga Vatrogasnog doma u mjestu, šetnicu kroz tu šumicu, sportsku lučicu za potrebe mještana, sportski teren, parkirališta, više zelenih površina i kvalitetnu prometnu infrastrukturu, govori Jurić, koji je inače bio solinski gradski vijećnik i dugo godina na čelu Mjesnog odbora Vranjic kojemu je danas dopredsjednik.

Marina na Ribnjaku površine pet hektara

Raduje ga što će se izgradnjom šetnice na Kosici i dalje put ušća Jadra moći u budućnosti napraviti jedan lijepi đir od Gašpine mlinice u Solinu ili Gospina otoka preko Vranjičkog blata, put Kosice, uokolo Poluotoka, pa natrag, u čemu će sigurno uživati domaći ljudi, a i turisti.

Sa svim ovim promjenama Vranjic će dobiti novu vizuru i ekonomsku moć, a grad jedan pravi izlazak na more, zaključuje Mladen Jurić.

Nakon skorog zaključenja javne rasprave i Urbanistički plan uređenja “Ušće Jadra-Marina” naći će se na vijećničkim klupama, a prema riječima solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana, ove se godine očekuje i početak izgradnje spomenute lučice na području takozvanog Ribnjaka, odnosno južno od ušća rijeke Jadro na površini od pet hektara.

Lučica bi trebala imati oko 130 vezova i još neke prateće sadržaje, kao što su hangar, istezalište za brodove, a također i neki restorančić, nekoliko manjih igrališta, prvenstveno za tenis i mali nogomet, mali plivački bazen - dakle sadržaji koji bi bili potrebni za funkcioniranje marine, govori Boban, ističući značenje obaju projekata za daljnje perspektive grada.

                                           mia sesartić / Snimio nikola vilić / cropix


Arheološka istraživanja prije gradnje

Prijedlog UPU-a “Ušće Jadra-Marina” predstavili su jučer na javnom izlaganju Sanja Samardžija, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje prostorom grada Solina, te izrađivač plana tvrtka “Velcon projekt” iz Splita. Najviše polemike izazvat će naznake arheoloških nalaza, odnosno salonitanske luke, na što je ovom prilikom upozorio Marin Matijević. Prema riječima Sanje Samardžije obuhvat plana je u osjetljivom polju uz rijeku Jadro, te unutar kulturno-povijesne zone.

- Budući koncesionar će morati napraviti Studiju zaštite okoliša, a konzervatori su također već dali smjernice na koji bi se način trebalo provesti sustavno istraživanje. S obzirom na to da očekuju arheološke nalaze, na pojedinim mjestima predvidjeli su sustavna istraživanja, a na nekim mjestima planirane luke sondiranja. Tek nakon toga će se vidjeti gdje se može graditi - napomenula je Samardžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:58