StoryEditorOCM

DIGLI GLAS I TUŽBU Zaposlenici Zračne luke Split: Ako si podoban, dobro ti je

Piše PSD.
24. studenog 2011. - 23:26
Je li na pomolu štrajk zaposlenika Zračne luke “Split”? Naime, tridesetak zaposlenika Zračne luke podiglo je sudske sporove protiv poslodavca, kako navode, zbog sustavnog kršenja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora.

Potvrdio nam je to predsjednik Hrvatskog sindikata Zračne luke “Split” Marko Božić, navodeći kako je dio zaposlenih, mahom članova spomenutog manjinskog sindikata, “marginaliziran i podcijenjen u odnosu na ljude većinskog sindikata, koji je poleđina aktualnoj i dugogodišnjoj Upravi”.

Nadalje, članovi sindikata koji djeluje tri godine još od Uprave nisu dobili prostore za rad i, kako kažu, “želi ih se uništiti na sve moguće načine”.

Pritisak na članove sindikata

- Nije novost da se u Zračnoj luci, osim nezakonitog zapošljavanja bez javnog natječaja, što je nužno u javnim tvrtkama, učestalo provode razmještanja pojedinih podobnih zaposlenika na rukovodeća radna mjesta, čime se zapravo provodi kadrovska politika kontrole rukovodećih funkcija.

Direktor Zračne luke Lukša Novak ponaša se autokratski, u najmanju ruku kao da je njegovo privatno vlasništvo. Ako si podoban, bit će ti dobro, ako šutiš i ne suprotstavljaš se šefovima, koji su postavljeni kao nečiji pijuni, nećeš imati nikavih problema.

Sustavno se, primjerice, od zaposlenice Tee Bralić, voditeljice službe, koja je Novakova “igračica”, vrši pritisak na članove našega sindikata da istupe iz njega. Obećavaju im se bolja radna mjesta, a onaj tko pristupi k nama, trajno je obilježen - ističe predsjednik sindikata Marko Božić, navodeći da su svi njihovi prijedlozi za izmjenu Kolektivnog ugovora glatko odbijeni.

- Odbili su sve prijedloge, a nastavak pregovora stopira većinski sindikat. Tražili smo plaćanje rada subotom, poboljšavanje radnih uvjeta, plaćanje prekovremenih sati...

Imate ljude koji u sezoni odrade po 50-60 prekovremenih sati koji im se ne plaćaju, nego ih se šalje na slobodne dane. Neki će kazati da je licemjerno kukati u ova teška vremena, no svi moraju znati da se preko naših kostiju ostvaruju poslovni dobici viši od 25 milijuna kuna godišnje - veli Božić, napominjući kako za pojedince koji su uz direktora ima novca i za mjesečne stimulacije od 4000 do 5000 kuna.

Sporna su, prema Božićevim tvrdnjama, i isplaćivanja financijskih sredstava većinskom sindikatu.

- Uprava ih uredno nagrađuje novcem za finaniranje izleta te raznih drugih pomoći, pa i one za jednokratnu pomoć umirivljenicima. Sindikat je neprofitna organizacija i to se radi samo od sredstava sindikalne članarine - kaže Božić.

Nadalje, u sindikatu se pitaju tko je i na temelju koje odluke direktoru odobrio kredit od 1,1 milijun kuna koji je, prema reviziji, financijska imovina Zračne luke “Split”, i to po kamati od 4 posto i rok vraćanja od 15 godina.

‘Kolektivni ugovor se poštuje, mobing nije vršen...’

U posljednja dva mjeseca u Zračnoj je luci obavljeno oko 20 inspekcijskih nadzora, utvrđene se nepravilnosti, no ljudi bez odgovarajuće stručne spreme, koji prema mišljenju inspekcije ne mogu biti na tim radnim mjestima, i danas na njima rade.

- Točno je da je 23 radnika, članova Hrvatskog sindikata Zračne luke “Split”, od njih ukupno 57, podnijelo tužbe kod nadležnog Općinskog suda zbog navodnog nepoštovanja članka 79. Kolektivnog ugovora Zračne luke “Split” koji regulira:

”Poslodavac će usklađivati plaće s kretanjem troškova života i rezultatima poslovanja tijekom poslovne godine, pred početak i po završetku turističke sezone.”

Stav je Uprave da nije došlo ni do kakvog nepoštovanja odredaba Kolektivnog ugovora kao i da nikakav mobing nije vršen, niti ikakva prijetnja nije prijavljena nadležnom tijelu ili Radničkom vijeću - ističu iz Zračne luke, napominjući kako nikakvih novih zapošljavanja na rukovodeća radna mjesta nije bilo, nego se radilo samo o popunjavanju upražnjenih rukovodećih radnih mjesta zbog odlaska radnika u mirovinu, s radnicima s dugogodišnjim radnim iskustvom unutar Zračne luke “Split”.

Na upit temeljem kojega Zakona sindikatu uplaćuju sredstva, iz Uprave odgovaraju:

- Nakon odrađene turističke sezone organizira se sindikalni izlet za sve radnike Zračne luke “Split”, bez obzira na pripadnost pojedinom sindikatu, kao i za radnike koji nisu članovi niti jednog sindikata.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru također uredno prima sva izvješća o poslovanju Društva, pa nisu točne tvrdnje sindikata - navode iz Zračne luke potvrdivši kako je nesporna činjenica da je, prema važećim odredbama Zakona o trgovačkim društvima kao i odlukama tijela Društva, Upravi, u ovom slučaju direktoru Novaku, dodijeljen stambeni kredit koji je u tu svrhu i iskorišten.

jakov žarko, foto: arhiv cropix

Novak krši vlastite odluke

- Prije godinu dana direktor Lukša Novak donio je Odluku o objavljivanju informacija na mrežnoj stranici Zračne luke, među kojima je i godišnje financijsko izvješće te natječaji za popunu radnih mjesta. Do danas se takve informacije nikada nisu objavile - tvrdi sindikalist Marko Božić.


Isti problemi kao u Zagrebu

- Licemjerno je kako su većinski sindikat i direktor Lukša Novak dali potporu zaposlenicima zagrebačke Zračne luke, dok su u njihovoj kući zaposlenici nezadovoljni zbog identičnih problema koji se ne rješavaju - kaže Božić, čiji je sindikat uz zaposlenike i sindikalne vođe Zračne luke Zagreb.


Posao za triput lošiju ponudu

Na kakav se način provode javni natječaji najbolje svjedoči i dodjela poslova pakiranja prtljage u putničkom terminalu Zračne luke. Umjesto da se zakup prostora za obavljanje tih poslova povjeri trgovačkom društvu SIBA “Adriatic” d.o.o., koja je na ime zakupnine bila spremna platiti 100 tisuća kuna godišnje, posao je dobio “Aeropak” d.o.o., za ponudu koja je tri puta manja. Za zakupninu će plaćati smiješnih 2300 kuna mjesečno, što je oko 28.000 godišnje!


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:43