StoryEditorOCM

UGRIZ PSA U KOMIŽI Dreser: Za psa je curica bila plijen

Piše PSD.
2. listopada 2011. - 10:42

Što je nagnalo psa da napadne četverogodišnju djevojčicu iz Komiže koja ga je htjela pomilovati, može znati splitski “šaptač psima” Ratko Šaponja, instruktor za obuku službenih pasa i čovjek koji vrši test socijalizacije opasnih pasa.

- Ako je pas bio vezan, djevojčica je željom da ga podraga ušla u njegov prostor. Možda ga je slučajno uštipnula i pas se išao obraniti. Kada je pas krenuo u obranu svog integriteta, djevojčica je vrlo vjerojatno poskočila ili viknula, nakon čega pas nju počinje promatrati kao plijen.

- Ako je bio pušten s lanca, možda ga je djevojčica isprovocirala nekom gestom ili uzvikom. Ako pas djevojčicu nije poznavao otprije, osjetio se ugroženim i branio je svoj teritorij. Sve te detalje bi trebalo točno proučiti kako bi se došlo do zaključka i pravog razloga za napad - kazuje Šaponja.

U cijelom nemilom događaju, prema Šaponjinu mišljenju, najveću odgovornost imaju odrasli. 

- Podjednaka je krivnja na roditeljima i na vlasniku psa. Jednostavno nisu smjeli dopustiti da djevojčica bude u blizini tako velikog psa. Ni jedan pas nije razuman koliko ljudi to govore. Psi reagiraju instinktivno prema svojim nagonima. Ovdje je očito bila riječ o obrambenom nagonu i nagonu za plijenom - tvrdi Šaponja.

Što će biti s ovim psom iz Komiže, teško je reći, no on sada zasigurno spada u red opasnih pasa. Svi psi, bez obzira na pasminu, pa tako i oni najmanji (pudlice...), čim prvi put nekoga ugrizu, spadaju u skupinu opasnih pasa. Takvi psi moraju ići na promatranje, na test naravi, no naposljetku vrlo često budu ubijeni, zaključuje Ratko Šaponja.

Ivica MARKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:51