StoryEditorOCM
Dalmacijajužno od ušća jadra, na predjelu zvanom ribnjak, sljedeće godine gradit će se lučica na pet hektara

Južno od ušća Jadra uskoro solinska marina sa 130 vezova

Piše PSD.
23. kolovoza 2011. - 22:04

Solin kao grad do sada nije nikad imao marinu, no danas su dobrim dijelom stvoreni preduvjeti za realizaciju jedne takve morske lučice u solinskom zaljevu.

Na području takozvanog Ribnjaka, odnosno južno od ušća rijeke Jadro, sljedeće se godine očekuje početak radova na njezinoj izgradnji, kazuje nam solinski gradonačelnik Blaženko Boban. Idejno rješenje već postoji, pred usvajanjem je i Urbanistički plan uređenja za prostor lučice pod nazivom “Ušće Jadra - Marina”, a s površinom obuhvata od pet hektara.

Sva ta dokumentacija, veli solinski čelnik, zajedno sa Studijom o zaštiti okoliša, koja je u izradi, predat će se Županiji kako bi se raspisao natječaj za koncesiju budući da je riječ o pomorskom dobru. Lučica bi trebala imati 130 vezova i još neke prateće objekte, hangar, istezalište za brodove, a također i neki restorančić, dakle sadržaje koji bi bili potrebni za funkcioniranje marine.

Izlazak na more

- Ovaj projekt je vrlo važan za Solin s obzirom na to da se naš grad nalazi na moru, a zbog socijalindustrijalizacije mu je za sada onemogućen pristup, odnosno izlaz na more - veli gradonačelnik Boban. Realizacijom takvog projekta otvorene su mogućnosti izlaska Solina na more ali i potencijalnog razvoja nautičkog turizma u gradu, zacrtanog u Strategiji razvoja grada do 2021. godine.

Solin za sada ima samo lučicu na Jadru koju koriste športski ribolovci grada, a na moru, na predjelu Svetog Kaje se više-manje radi o drvenim mulićima za koje su privezane brodice lokalnog stanovništva. S obzirom na ovaj projekt, kao i na smanjenje zagađivača mora na ovom prostoru, opet bi se tamarisi, nadamo se, mogli saditi uz obalu solinskog mora.

mia sesartić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 02:00