StoryEditorOCM
Dalmacijane zna se tko stoji iza radova na zapuštenom objektu smještenom na atraktivnoj lokaciji

Fantomski vlasnik počeo uređivati novosadsko odmaralište u Igranima

Piše PSD.
7. ožujka 2011. - 16:24

Početak čišćenja zapuštenog odmarališta Zavoda za komunalnu izgradnju Novog Sada u Igranima, svi mještani dočekali su s odobravanjem, jer je odavno razvaljeno i puno smeća.

Nitko međutim ne zna tko se odjednom nakon 20 godina pojavio u ulozi vlasnika i započeo s raščišćavanjem zgrade podignute uz more, na površini od 7000 kvadrata, 60-ih godina na Igrancima nacionaliziranom zemljištu. Nitko se u ime vlasnika nije javio ni općinskim vlastima u Podgori, kao ni mjesnom odboru u Igranima. Ni Uprava prihoda nije zaprimila nikakav kupoprodajni ugovor na temelju kojeg bi razrezala porez.

Po mjestu se priča da je radove čišćenja platio Mirko Dubroja, sada poduzetnik u Novom Sadu, inače rodom iz Karina kod Benkovca, koji je izbjegao u Srbiju nakon Oluje, i njegov partner iz Makedonije Saša Kostovski. Je li netko oprao novac na kupnji odmarališta, o čemu se uvelike spekulira kada se spomene ime Mirka Dubroje, trebale bi provjeriti nadležne službe.

‘Kupus’ u zemljišnim knjigama

Osim što se u Igranima ne zna tko je vlasnik objekta, ni u zemljišnim knjigama nema uknjiženog odmarališta. Na 4000 kvadrata zemljišta upisan je HFP temeljem Zakona o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH, prema kojem pravne osobe iz Srbije i Crne Gore nemaju pravo raspolagati nekretninama u RH na kojima imaju upisano pravo korištenja.

Zavod za komunalnu izgradnju Novog Sada također je od 1968. g. upisan na jedan dio zemljišta, a na dijelu parcele na kojem je sagrađena zgrada odmarališta vode se bivši vlasnici – obitelj Talijančić. I splitsko poduzeće “Valnessa” d.o.o. kupilo je dio terena. Bivši vlasnici zemlje također se bore za povrat oduzetog zemljišta na dijelu koji nije priveden svrsi.

Zanimljivo da u arhivi nije pronađena dokumentacija o rješenju dodjele zemljišta novosadskom poduzeću za izgradnju odmarališta. Kako doznajemo, interesa za kupnju odmarališta bio je i ranijih godina. Najozbiljniji kandidat bio je jedan imućni Šveđanin, ali je od kupnje atraktivnog područja odustao zbog zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

Tko je sada vlasnik odmarališta Igranci ne znaju i pitaju se je li u Novom Sadu obavljena prodaja zemljišta u Hrvatskoj? Doznajemo da su kupoprodajni ugovor za nekretnine nekadašnjih društvenih poduzeća iz RS-a i CG-a ništavni, ako na sklopljeni pravni posao naša država ne da suglasnost.

Načelnik Podgore ništa ne zna

Od 1991. g. novosadsko je odmaralište bilo korišteno za zbrinjavanje prognanika, ranjenika i izbjeglica iz BiH, kaže Ante Cvitanović, prvi načelnik općine Podgora. Vukovarski branitelji također su 1993. g i 1994. g. jedno vrijeme bili tamo smješteni. Ante Cvitanović dodaje da je najvažnije privesti svrsi nekada lijepi hotel kako bi obogatio turističku ponudu Igrana. S njim se slaže i sadašnji načelnik općine Ante Miličić:

– I nas u općini zanima hoće li se odmaralište konačno urediti u pristojan turistički objekt. Nama nije poznato tko je započeo čišćenje. Nitko nam se nije javio radi komunalija, ako ima namjeru podignuti zgradu. Vijećnik iz Igrana Ante Lulić također ne zna je li netko kupio odmaralište i što namjerava s njim napraviti.

Ana Dragičević
Snimio: Ivo Ravlić / Cropix

Srpski mediji Dubroju crne kao ratnog profitera

Beogradski Taboid, piše kako je Dubroja u 15 godina od dolaska u Novi Sad na kriminalan način stekao zavidno bogatstvo te da je vlasnik Karin komerca, uz pomoć vlasti, policije i drugih tamošnjih institucija.

Kao uzurpatora i kriminalca spominju ga također brojni portali. Navedeni tjednik također navodi da je Dubroja bio pripadnik paravojske SAO Krajine, te da je za trajanja ratnih akcija stekao prvo bogatstvo. Nakon Oluje preselio je u Novi Sad.

Bez odgovora iz HFP-a

Unatoč zamolbi Slobodne Dalmacije da se HFP očituje je li Hrvatska dala suglasnost na kupoprodaju novosadskog odmarališta u Igranima i zna li da su počeli radovi na zgradi, nismo dobili odgovor.

Ovo je prvi slučaj na Makarskoj rivijeri da se jedno od odmarališta Srbije ili Crne Gore, na koje se sukladno Zakonu o preuzimanju imovine donesenim u ratnim godinama uknjižila RH odnosno HFP, prodalo direktno kupcima u Srbiji.

Odmaralište prodano za 500.000 eura, ali je sud poništio ugovor

Od Vesne Katić, šefice Odjela za odnose s javnošću Zavoda za izgradnju Novog Sada, dobili smo iscrpne podatke o suvlasničkim odnosima odmarališta u Igranima, utemeljenim u bivšoj Jugoslaviji.

- Suvlasnici objekta u Igranima kraj Makarske su novosadska javna i tada društvena preduzeća: JP “INFORMATIKA”, JP “ZAVOD ZA IZGRADNJU GRADA”, JP “URBANIZAM”, JP “POSLOVNI PROSTOR”, DP “URBISINVEST”, DP “PROJEKTINVEST” i AD “URBISPROJEKT”.

Na temelju provedenog natječaja i prikupljenih zatvorenih ponuda, navedena poduzeća su 26. kolovoza 2004. zaključila kupoprodajni ugovor sa Sašom Kostovskim i Mirkom Dubrojom kao najpovoljnijim ponuđačima, kojim su svoje vanzemljišno vlasništvo prenijeli za 500.000 eura. Prilikom prodaje nije se kontaktiralo sa Središnjim uredom za upravljanje državnom imovinom u Hrvatskoj, odnosno HFP-om.

Direkcija za imovinu Republike Srbije preko Republičkoga javnog pravobranilaštva 6. veljače 2007. podnosi tužbu protiv prodavalaca i kupaca radi utvrđenja ništavnosti ugovora o kupoprodaji nekretnine. Nakon prvedenoga parničnog postupka Općinski sud u Novom Sadu presudom P. 855/07 od 23. siječnja 2008. odbija tužbeni zahtjev.

Na navedenu presudu pravobranilac ulaže žalbu, koju Apelacioni sud u Novom Sadu svojom presudom Gž. 1495/10 od 21. listopada 2010. uvažava te utvrđuje da je kupoprodajni ugovor ništavan. Ugovor zaključen 26. kolovoza 2004. nema pravni učinak. Na presudu Apelacionog suda punomoćnik kupaca je 20. listopada 2010. podnio reviziju, po kojoj još nije odlučeno.

Sadašnje aktivnosti oko objekta odmarališta nemaju veze s bivšim vlasnicima, to jest, poduzećima iz Novog Sada, potvrdila je Vesna Katić.

A. DRAGIČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:16