StoryEditorOCM
Dalmacijasinjski gradonačelnik bacio ‘bule’ o premještanju simbola sinjske tradicije u grad heroj

Glavan: Alka će se trčati u Vukovaru; Jukić: Nismo o tome ni razgovarali

Piše PSD.
5. veljače 2011. - 22:10
Hoće li se nakon 65 godina, četvrti put u njezina tri stoljeća, Sinjska alka održati izvan Sinja, u Vukovaru? “Bule” je bacio sinjski gradonačelnik Ivica Glavan, koji je u četvrtak iz grada na Vuki poslao poruku sljedećeg sadržaja:

“Pri posljednjem susretu obljetnice pada Vukovara dr. Stipe Jukić, gospodin Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara, i ja izrazili smo želju da bi bilo posve opravdano da se Sinjska alka, ako je ikako moguće, održi u gradu simbolu otpora Hrvatske nad neprijateljem u Domovinskom ratu, upravo na ovome mjestu. Sada je to samo želja.

” Tom Glavanovom izjavom ostao je zatečen predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić: − Ne znam o čemu govori gradonačelnik Ivica Glavan, jer se pri posljednjoj godišnjici pada Vukovara uopće nisam susreo s gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom, a kamoli da smo − kako navodi sinjski gradonačelnik − Sabo, Glavan i ja izrazili želju da se Alka održi u Vukovaru. Na Danima sjećanja u studenome u Vukovaru je bilo izaslanstvo VAD-a, kao i svake godine. Ja sam se zatekao na jednom stručnom skupu u Osijeku i u Vukovar sam stigao sa zakašnjenjem, te gradonačelnika Željka Sabu uopće nisam vidio – kaže dr. Jukić.

Svojedobno je u neslužbenim razgovorima predstavnika VAD-a i grada Vukovara bilo riječi o održavanju Alke u Vukovaru, o čemu se pisalo i na stranicama “Slobodne”. − Viteško alkarsko društvo je udruga u kojoj se tri stoljeća njeguju junaštvo i slobodarstvo, kojim su se napajali i branitelji Domovinskog rata. Upravo su zato alkari bili među prvima koji su se otišli pokloniti herojima obrane Vukovara i to činimo svake godine. VAD je značajna institucija koja ima svoju Upravu i Skupštinu.

Odluka Skupštine VAD-a

Eventualno trčanje Alke izvan Sinja prekrupan je događaj i iziskivao bi odluku Skupštine VAD-a – naglašava dr. Jukić. Potrebno je zaviriti i u Statut VAD-a i vidjeti što u njemu piše o održavanju Alke. A u Statutu stoji: “Alka se održava samo u Sinju i samo na stazi zvanoj Alkarsko trkalište, koja se nalazi na staroj cesti Sinj−Split, na prostoru od Velikog mosta prema Petrovcu, kako bijaše izabrano još prilikom osnutka Alke.

” Zbog toga ni u Vukovaru ni bilo gdje drugdje ne možemo održati Sinjsku alku, jer sve izvan Alkarskog trkališta nije niti može biti Sinjska alka. U Vukovaru ili bilo gdje drugdje mogao bi se prikazati samo dio alkarske igre, ali o tome može odlučiti jedino Uprava VAD-a. − Izjava gradonačelnika Glavana zatekla me je i iznenadila. Tvrdnjom da smo Sabo, on i ja na susretu u Vukovaru, kojega nije bilo, izrazili želju da se u Vukovaru održi Alka, gradonačelnik Glavan meni podmeće, a VAD dovodi pred gotov čin, kao prošle godine s općinom Barban i Trkom na prstenac.

Podsjetit ću da je u Barbanu načelnik te općine, očito u dogovoru s Glavanom, a bez znanja VAD-a i Trke na prstenac, pozvao nazočnog predsjednika RH dr. Ivu Josipovića da kumuje potpisivanju Povelje o prijateljstvu između Barbana, Sinja, Trke na prstenac i VAD-a. Mi iz VAD-a na kraju smo na to pristali samo da ne dovedemo u neugodnost predsjednika Josipovića, koji je pokrovitelj Sinjske alke. Inače, VAD i Trka na prstenac imaju izvanredno dobre odnose i godinama surađujemo − zaključio je dr. Jukić.

toni paštar

Trčala se Alka i za kralja Aleksandra u Beogradu

U gotovo tri stoljeća dugoj povijesti sinjske viteške igre Alkari su samo tri puta prikazivali svoj turnir izvan Sinja. Prvi put to su učinili 1832. godine kada su Alku održali u Splitu. Povod za održavanje “splitske Alke” nije zapisan u dokumentima VAD-a. Drugi put alkari su trčali Alku u Beogradu. Bilo je to 1922. godine u okviru proslave ženidbe kralja Aleksandra. Treća Alka izvan Sinja održana je u Zagrebu 1946. godine, a trčala se u čast kongresa Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ-a). Slavodobitnik beogradske Alke bio je Jozo Tomašević, a zagrebačke Bruno Vuletić, kasnije dugogodišnji alkarski vojvoda.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:25