StoryEditorOCM
Dalmacija(pre)skupi pijat

Deru li goste na tvrđavi Barone? 'Šibenska plata nije za nakrkat se mesine'

30. srpnja 2016. - 16:21
plata00

Dvije-tri fetice pršuta, isto toliko suhe pečenice i ninskog šokola, namaz od pršuta, nekoliko kockica tvrdog ovčjeg sira, četiri-pet zelenih maslina, malo maslinova ulja u bočici, dvije kriške kruha – sve to servirano u šest staklenih posuda na drvenoj dasci i s drvenim priborom za jelo – to vam je već čuveni "Crveni pijat" ili, kako su je kolokvijalno prozvali, "šibenska mesna plata" koja se nudi gostima u bistrou na šibenskoj tvrđavi Barone po cijeni od 75 kuna!

E sad, uvaženi čitatelji, procijenite vi sami je li to "deranje" u rangu famoznog ličkog hamburgera koji je lani punio medijski prostor, ili je to primjerena cijena za uživanje u domaćim delicijama na elitnoj lokaciji s koje puca predivan pogled na Šibenik i šibenski akvatorij.

Naravno, mišljenja su podijeljena. Nezaobilazne društvene mreže naveliko bruje kako će "šibenska mesna plata" biti veća turistička antipropaganda od "ličkog hamburgera". Logično, oni koji su osmislili ponudu na tvrđavi Barone misle drugačije. Oni su gradska tvrtka "Tvrđava kulture Šibenik" koja upravlja obnovljenim šibenskim tvrđavama Sv. Mihovil i Barone.

– Baš mi je drago što ste pokazali interes za ovu temu. Ova priča nama će biti samo dodatni PR. Dapače, sve ovo nije loša reklama. Nakon svega, uvjerena sam da će nas posjetiti još više gostiju kako bi doživjeli ono što mi nudimo – kaže nam "na prvu" Vera Jergović- Bolanča, voditeljica marketinga tvrtke koja vodi brigu o šibenskim tvrđavama.

Dakle, vi mislite da će turisti pohrliti na vašu mesnu platu od 75 kuna?

– Da se razumijemo, Barone je jedinstven gastronomsko-kulturni projekt u Hrvatskoj, koji nudi doživljaj proširene stvarnosti, te suvenirnicu i caffe bar s bistroom koji u ponudi imaju isključivo domaće proizvode ukupno 52 OPG-a s ovog područja. Kod nas nema gaziranih sokova, pepsija i coca-cole...

Nudimo samo lokalne namirnice, naša vina, rakije, prirodne sokove, lokalno kraft pivo "Učenjak", koje su osmislili šibenski studenti – objašnjava Jergović-Bolanča.

Vratimo se mi na vašu "mesnu platu". Znate kakvi su naši ljudi. Kad čuju riječ "plata", očekuju bokune mesa. A kod vas ne dobiju ni za "pod zub"?

– Mi nudimo tri degustacijska pijata, ili plate. To su Crvena – mesna, Plava – riblja i Zelena – vegetarijanska. Riječ je o svježim lokalnim namirnicama, prezentiranima po pravilima moderne gastronomije. Složio ih je vrhunski chef  Zdravko Tomšić, koji smatra da ova lokacija zaslužuje takve cijene. Svjesna sam da posebice domaći gosti pod platom podrazumijevaju ćevape, ražnjiće, šnicele i bržole...

Međutim, u našem meniju jasno je naglašeno što dobivaju u "Crvenom pijatu" iliti mesnoj plati, i po kojoj cijeni. Nadalje, ovo nije klasičan restoran, nego bistro.

Da zaključim, naša mesna plata plus čaša vrhunskog domaćeg vina zajedno koštaju 95 kuna, ili 13 eura. Uvjerena sam da to nije skupo za Barone, koja je top turistička destinacija u Šibeniku i šire. Ne znam ni za jedno odredište na Jadranu koje se može pohvaliti takvom vrstom objedinjene ponude kao Barone – veli Vera Jergović-Bolanča.

Govorite o modernoj prezentaciji, a hranu servirate na drvenim daskama i s drvenim priborom za jelo?

– Radimo to namjerno, jer daska je od maslinova drva. Na taj način želimo istaknuti jednostavnost i kvalitetu namirnica – ne da se Jergović-Bolanča navući na tanak led.


Uostalom, njezin je posao da brani cijenu "šibenske mesne plate" od 75 kuna. A što kažu oni neutralni?

Na tvrđavi smo zatekli Ruskinju Svetlanu, koja već jedanaest godina živi u Šibeniku. Servirali smo joj mesnu platu i čašu bijelog vina. Svetlana, vrijedi li to 13 eura?

– Kako da ne! To uopće nije puno za ovu platu i čašu vina. Mislim da strani turisti nikad neće zamjeriti tu cijenu za ono što dobiju. Jedino će možda domaći malo zagrintati – govori Svetlana.

Evo i mišljenja jednog Šibenčanina koji je želio ostati anoniman.

– Da ste ovo jelo nazvali drugačije nego plata, sve bi bilo u redu. Kad naši ljudi čuju riječ "plata", odmah pomisle na "krkanje" mesinom, a ne uživanje u slow foodu u prekrasnom ambijentu. Osobno, više me boli to što ulaznica za Barone košta 50 kuna – kazao nam je domaći posjetitelj Baronea.

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, formalno nadređen zaposlenima u tvrtki koja upravlja šibenskim tvrđavama, također brani svoje.

– U meniju je jasno naznačeno što se gostima nudi u tom "Crvenom pijatu" ili "šibenskoj mesnoj plati" i po kojoj cijeni. Dakle, tu je sve jasno i transparentno i nema nikakve prijevare. Nadalje, kada se uzme u obzir gdje je, što je i na koji način servirano na tom pijatu, također ne vidim ništa sporno. Ipak se radi o elitnom turističkom mjestu i lokaciji – kaže Mileta.

Njegov je istomišljenik i Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednice Grada Šibenika.

– Kao prvo, objekt na Baroneu nije neka gostionica, nego lokal na vrhunskoj poziciji i logično je da mora imati cijene u rangu s tim. Drugo, sve ono što se na Baroneu nudi vrhunske su namirnice koje nisu genetski modificirane, a ne hrana kupljena u veleprodaji ili u velikim trgovačkim centrima.

Dakle, radi se o vrhunskoj gastronomskoj ponudi na vrhunskoj lokaciji i zato je cijena od 75 kuna za "šibensku mesnu platu" primjerena. Kvalitetna mjesta moraju držati cijenu, jer se tu plaćaju i lokacija i kvaliteta onoga što se nudi.

Inače, držim da se iza ovoga krije besmislen napad na šibensku gastronomiju. Istina je da Šibenik ima vrlo širok spektar gastronomske ponude, od gostionica i mjesta gdje se može pojesti klasična "marendaška" spiza, pa do najboljeg restorana u Hrvatskoj, što je "Pelegrini".

Na koncu, mogu reći da je Šibenik u gastronomiji jako dobar i da rastemo u dobrom smjeru – zaključio je Karađole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:57