stdClass Object ( [id] => 1331797 [title] => Kaprijski čvor: ‘Ne proradi li već završeno trajektno pristanište, morat ćemo EU fondu vratiti tri i pol milijuna eura!‘ [alias] => kaprijski-cvor-ne-proradi-li-vec-zavrseno-trajektno-pristaniste-morat-cemo-eu-fondu-vratiti-tri-i-pol-milijuna-eura [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

“Ja sam svoje rekao i ne dajem više nikakve izjave u vezi s trajektnim pristaništem!” Ta je objava, “silenzio stampa”, odgovor Kristijana Radovčića, predsjednika Mjesnog odbora Kaprija, na našu namjeru da napravimo reportažu s otoka čiji su nezadovoljni stanovnici okrenuli leđa i petali roge milijunima eura javnog novca iz europskih fondova potrošenog na izgradnju trajektnog pristaništa.
Ono im odjedanput više ne odgovara, jer je kilometar udaljeno od stare rive i mjesnog središta, a dotud vodi uski put uz more. Više je šetnica nego prometnica, kako će se tu mimoilaziti lakša prometala i poneki kamiončić komunalne i opskrbne namjene na otoku gdje je upotreba automobila zabranjena? – pljušte argumenti otočana protiv novoga porta.

Ko će ‘odati toliko?!

– Ma ko će to? ‘Odati toliko do broda? – povikaše uglas i oni u jeseni života, najavljujući da će svojim tijelima spriječiti pristajanje brze brodske pruge u novome portu. Hoće da brzi brod dolazi i parti sa stare rive, kao dosad. I neka im Grad organizira javni prijevoz do udaljenoga gata, u protivnome...

---

image

Mirni prosvjed stanovnika otoka Kaprija i Žirja zbog broda koji vozi na otoke

Nikša Stipaničev/Cropix
---
Doima se da ni sami Kaprijani ne znaju što se to promijenilo unatrag 17 godina da im više ne odgovara novo trajektno pristanište dovršeno početkom ljeta, jer su se žestoko protivili da im država samo rekonstruira staru rivu i prilagodi je trajektnom prometu. Pristanu li na to – govorili su 2006. – nikad neće dobiti pravo trajektno pristanište, za dobrobit turizma i općenito, života na otoku, a sada ih ostvarenje žarke želje ispunjava gorčinom.
Što se, dakle, promijenilo, osim što su neki otočani ostarjeli, pa im je svaki korak više napor? Ako neki i jesu nakupili godine, rečeni Kristijan Radovčić još uvijek je potentan čovjek kao i prije 17 godina, kada je također bio na čelu mjesnog odbora. Ako laže koza, ne laže rog, a srećom pamti i Google, ukoliko je nekome izvjetrilo.
Prema pisanju “Jutarnjeg lista” iz rujna 2006., Radovčić je, navodeći argumente protiv rekonstrukcije rive kao konačnog rješenja za pristajanje trajekata, naveo “da bi novo trajektno pristanište na početku kaprijske uvale bilo pravo rješenje jer bi omogućilo slobodan protok ljudi i robe, a istodobno bi rasteretilo već ionako preopterećenu mjesnu rivu”. Sada je čvrsto uz starije Kaprijane kojima je novi porat previše udaljen, a odjednom, u pet poslije 12 zalaže se i za potpuno novu pristupnu cestu koju bi tek trebalo probiti kroz privatne parcele, u strminu brda da bi zajedno s postojećim putom činila kružnu prometnicu. Barem je tako kazao u mikrofon i kameru RTL-a.

Servisni put

Izgleda da je taj uski servisni put do središta mjesta ostao kao stvoren za napade na tu zamašnu investiciju. Premda je, prema tvrdnjama iz gradske uprave, problem lako rješiv da ga Kaprijani ne opstruiraju, to je “meki trbuh” ove investicije od 24 milijuna kuna ili 3,5 milijuna eura. A vrijeme curi, jer će Županijska lučka uprava, kao nositelj investicije taj silni novac trebati vratiti ukoliko pristanište ne ispuni planiranu funkciju.
Prvi trajekt još uvijek nije pristao u novi porat otvoren u lipnju, s urednom uporabnom dozvolom, a o svemu se još uvijek ne izjašnjava resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Zbog svega je na tapetu Kaprijana i Grad Šibenik, čak se u kakofoniji nezadovoljstva čuo i poziv na referendum da se otok izdvoji iz šibenskog okružja i pripoji “nekome drugome!”.
– Trebalo je napraviti nekoliko ugibališta, točnije mjesta da se omogući mimoilaženja traktora, električnih vozila za golf i povremenih kamiona koji dođu na otok gdje je automobilima inače zabranjen pristup. U razgovorima s Mjesnim odborom to je potvrđeno, uz napomenu kako će se zahvatom ukloniti nekoliko postojećih sunčališta.
No, kada smo pred kraj izgradnje novog pristaništa došli premjeriti ta sunčališta, pojavili su se Kaprijani koji ih koriste. Bili su vrlo nezadovoljni namjerom da ih se prenamjeni za ugibališta, s riječima da ih Mjesni odbor o tome nije obavijestio, niti se s njima savjetovao – ispričao je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta o nečemu što, smatramo, neodoljivo miriše na pokušaj ucjene unatoč prethodnim dogovorima.

---

image

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta podsjeća da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zalažu za novo trajektno pristanište

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Grad kao Pedro

– Znamo da je popularno i najlakše okriviti Grad za bilo što, no prije toga treba se znati postojeći sustav ovlasti i odgovornosti – kaže Danijel Mileta. I on podsjeća da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zalažu za novo trajektno pristanište, nasuprot planovima da se rekonstruira i unaprijedi stara riva.
– Luke nisu u domeni gradske uprave, već Županije i Županijske lučke uprave. Grad je dao punu podršku željama Kaprijana, a od obveza preuzeo je adekvatno prilagoditi postojeći put – ističe Mileta.
– Isplivao je nadalje i bunt dijela otočana zato što će se putnički promet također odvijati na novom pristaništu, iako su “Jadrolinija” i ŽLU o tome sve ove godine obavještavali Mjesni odbor i potvrđivali dogovoreno –​ nastavlja naš sugovornik i ističe da je rezultat sveg nezadovoljstva taj da su Kaprijani izgubili pamćenje, i to ne prvi put! Dodaje kako su se usporedo preko medija pojavili pritisci na gradsku upravu da izgradi novu cestu na vrhu brda do vodospreme. Nije uopće ucrtana u prostorne planove, Mjesni odbor nikad je nije isticao za potrebnu, a išla bi preko privatnih parcela. Na kraju, bila bi i vrlo upitne isplativosti, budući da je promet na otoku vrlo niskog intenziteta.
Znači li to – pitamo se – da Kaprijani ne daju svoja sunčališta na uzurpiranom pomorskom dobru, no rado bi u nastaloj strci ušićarili dajući u prodaju pokoji teren za trasu ceste kojoj bi trebale i serpentine? Budući da nam je proglašena “silenzio stampa”, odgovora nema, ili ga nema barem zasad.
No ima odgovora na konstataciju Danijela Milete da gradskoj upravi nikad nije konkretno argumentirano zašto ŽLU europskom fondu nije prijavio rekonstrukciju servisnog puta. To je dio pristanišne infrastrukture i uredno se financira unutar projekta, izjavio je Danijel Mileta.
– Rekonstrukcija ceste tada, u vrijeme moga prethodnika Željka Dulibića, nije mogla ući u proračun projekta izgradnje pristaništa. Zato što je Kaprije otok bez automobila, to nije dolazilo u obzir – kaže Jadranka Fržop, ravnateljica ŽLU-a.

---

image

Nije smisao projekta da ŽLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom - upozorava ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Rješenje postoji

Obvezu je, međutim, preuzeo Grad, a što se dogodilo u komunikaciji s Mjesnim odborom, uistinu ne znam, veli Fržop. Grad je, tvrdi, mogao nastupiti i zajedno sa Županijom da se taj put rekonstruira. Budući da je to pomorsko dobro u općoj upotrebi, u domeni je Grada, a kako Županija svake godine dodjeljuje lokalnim samoupravama novac za sanaciju pomorskog dobra, i tu se moglo naći rješenje.
–​ Vjerujem da će se Grad i mjesni odbor napokon dogovoriti, a moj problem kao ravnateljice ŽLU-a leži u nesretnoj mogućnosti da nam europski kontrolori, ukoliko trajekt ne bude vozio izvjesno vrijeme, narede da vratimo 24 milijuna kuna, koliko košta investicija. Tehnički i formalno, za ŽLU je projekt završen, no bila bi velika šteta kada bismo trebali vratiti novac. Nije smisao projekta da ŽLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom. A da se u tome uspije, potrebna je potpora Grada Šibenika – zaključila je Fržop.

---

image

Nazire li se rješenje? - pogled na Kaprije s mora

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osporavani projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => osporavani projekt 2 0 7255 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-19 12:10:11 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-21 09:36:49 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2023-10-21 09:36:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kaprijski čvor: 'Ne proradi li već završeno trajektno pristanište, morat ćemo EU fondu vratiti tri i pol milijuna eura' [metakey] => Kaprije, trajektno pristanište, Kristijan Radovčić, Danijel Mileta, Jadranka Fržop, EU fondovi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25867922.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/17735628.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/10779364.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/17063176.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/24358142.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/19\/25718650.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["SLOBODNA DALMACIJA","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novo pristani\u0161te na Kapriju tijekom izgradnje<\/p>","

Nazire li se rje\u0161enje? - pogled na Kaprije s mora<\/p>","

Mirni prosvjed stanovnika otoka Kaprija i \u017dirja zbog broda koji vozi na otoke<\/p>","

Nije smisao projekta da \u017dLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom - upozorava ravnateljica \u017dupanijske lu\u010dke uprave Jadranka Fr\u017eop<\/p>","

\u0160ibenski dogradona\u010delnik Danijel Mileta\u00a0podsje\u0107a da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zala\u017eu za novo trajektno pristani\u0161te<\/p>","

\u0160to \u0107e o cijelom slu\u010daju kazati ministar Oleg Butkovi\u0107? (na slici za posjeta \u0160ibeniku)\u00a0\u00a0 \u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x720","hd_25867922_1920.jpg":"1920x1080","k_25867922_1280.jpg":"1280x1280","k_25867922_1024.jpg":"1024x1024","k_25867922_640.jpg":"640x640","k_25867922_480.jpg":"480x480","k_25867922_340.jpg":"340x340","k_25867922_220.jpg":"220x220","o_25867922_1280.jpg":"1280x720","o_25867922_1024.jpg":"1024x576","o_25867922_640.jpg":"640x360","o_25867922_480.jpg":"480x270","o_25867922_340.jpg":"340x191","o_25867922_220.jpg":"220x123","h_25867922_1280.jpg":"1280x854","h_25867922_1024.jpg":"1024x683","h_25867922_640.jpg":"640x427","h_25867922_480.jpg":"480x320","h_25867922_340.jpg":"340x227","h_25867922_220.jpg":"220x147","pp_25867922_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867922_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867922_640.jpg":"640x814","pp_25867922_480.jpg":"480x611","pp_25867922_340.jpg":"340x432","pp_25867922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_17735628_1920.jpg":"1920x1080","k_17735628_1280.jpg":"1280x1280","k_17735628_1024.jpg":"1024x1024","k_17735628_640.jpg":"640x640","k_17735628_480.jpg":"480x480","k_17735628_340.jpg":"340x340","k_17735628_220.jpg":"220x220","o_17735628_1280.jpg":"1280x851","o_17735628_1024.jpg":"1024x681","o_17735628_640.jpg":"640x425","o_17735628_480.jpg":"480x319","o_17735628_340.jpg":"340x226","o_17735628_220.jpg":"220x146","h_17735628_1280.jpg":"1280x854","h_17735628_1024.jpg":"1024x683","h_17735628_640.jpg":"640x427","h_17735628_480.jpg":"480x320","h_17735628_340.jpg":"340x227","h_17735628_220.jpg":"220x147","pp_17735628_1280.jpg":"1280x1628","pp_17735628_1024.jpg":"1024x1303","pp_17735628_640.jpg":"640x814","pp_17735628_480.jpg":"480x611","pp_17735628_340.jpg":"340x432","pp_17735628_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_10779364_1920.jpg":"1920x1080","k_10779364_1280.jpg":"1280x1280","k_10779364_1024.jpg":"1024x1024","k_10779364_640.jpg":"640x640","k_10779364_480.jpg":"480x480","k_10779364_340.jpg":"340x340","k_10779364_220.jpg":"220x220","o_10779364_1280.jpg":"1280x851","o_10779364_1024.jpg":"1024x681","o_10779364_640.jpg":"640x425","o_10779364_480.jpg":"480x319","o_10779364_340.jpg":"340x226","o_10779364_220.jpg":"220x146","h_10779364_1280.jpg":"1280x854","h_10779364_1024.jpg":"1024x683","h_10779364_640.jpg":"640x427","h_10779364_480.jpg":"480x320","h_10779364_340.jpg":"340x227","h_10779364_220.jpg":"220x147","pp_10779364_1280.jpg":"1280x1628","pp_10779364_1024.jpg":"1024x1303","pp_10779364_640.jpg":"640x814","pp_10779364_480.jpg":"480x611","pp_10779364_340.jpg":"340x432","pp_10779364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1227","hd_17063176_1920.jpg":"1920x1080","k_17063176_1280.jpg":"1280x1280","k_17063176_1024.jpg":"1024x1024","k_17063176_640.jpg":"640x640","k_17063176_480.jpg":"480x480","k_17063176_340.jpg":"340x340","k_17063176_220.jpg":"220x220","o_17063176_1280.jpg":"1280x818","o_17063176_1024.jpg":"1024x654","o_17063176_640.jpg":"640x409","o_17063176_480.jpg":"480x306","o_17063176_340.jpg":"340x217","o_17063176_220.jpg":"220x140","h_17063176_1280.jpg":"1280x854","h_17063176_1024.jpg":"1024x683","h_17063176_640.jpg":"640x427","h_17063176_480.jpg":"480x320","h_17063176_340.jpg":"340x227","h_17063176_220.jpg":"220x147","pp_17063176_1280.jpg":"1280x1628","pp_17063176_1024.jpg":"1024x1303","pp_17063176_640.jpg":"640x814","pp_17063176_480.jpg":"480x611","pp_17063176_340.jpg":"340x432","pp_17063176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24358142_1920.jpg":"1920x1080","k_24358142_1280.jpg":"1280x1280","k_24358142_1024.jpg":"1024x1024","k_24358142_640.jpg":"640x640","k_24358142_480.jpg":"480x480","k_24358142_340.jpg":"340x340","k_24358142_220.jpg":"220x220","o_24358142_1280.jpg":"1280x853","o_24358142_1024.jpg":"1024x682","o_24358142_640.jpg":"640x426","o_24358142_480.jpg":"480x320","o_24358142_340.jpg":"340x226","o_24358142_220.jpg":"220x146","h_24358142_1280.jpg":"1280x854","h_24358142_1024.jpg":"1024x683","h_24358142_640.jpg":"640x427","h_24358142_480.jpg":"480x320","h_24358142_340.jpg":"340x227","h_24358142_220.jpg":"220x147","pp_24358142_1280.jpg":"1280x1628","pp_24358142_1024.jpg":"1024x1303","pp_24358142_640.jpg":"640x814","pp_24358142_480.jpg":"480x611","pp_24358142_340.jpg":"340x432","pp_24358142_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_25718650_1920.jpg":"1920x1080","k_25718650_1280.jpg":"1280x1280","k_25718650_1024.jpg":"1024x1024","k_25718650_640.jpg":"640x640","k_25718650_480.jpg":"480x480","k_25718650_340.jpg":"340x340","k_25718650_220.jpg":"220x220","o_25718650_1280.jpg":"1280x804","o_25718650_1024.jpg":"1024x643","o_25718650_640.jpg":"640x402","o_25718650_480.jpg":"480x301","o_25718650_340.jpg":"340x213","o_25718650_220.jpg":"220x138","h_25718650_1280.jpg":"1280x854","h_25718650_1024.jpg":"1024x683","h_25718650_640.jpg":"640x427","h_25718650_480.jpg":"480x320","h_25718650_340.jpg":"340x227","h_25718650_220.jpg":"220x147","pp_25718650_1280.jpg":"1280x1628","pp_25718650_1024.jpg":"1024x1303","pp_25718650_640.jpg":"640x814","pp_25718650_480.jpg":"480x611","pp_25718650_340.jpg":"340x432","pp_25718650_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8225554 Threads: 9 Questions: 1622269715 Slow queries: 4970182 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113110451 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/kaprijski-cvor-ne-proradi-li-vec-zavrseno-trajektno-pristaniste-morat-cemo-eu-fondu-vratiti-tri-i-pol-milijuna-eura-1331797 [printLink] => /dalmacija/otoci/kaprijski-cvor-ne-proradi-li-vec-zavrseno-trajektno-pristaniste-morat-cemo-eu-fondu-vratiti-tri-i-pol-milijuna-eura-1331797?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359342 [name] => Kaprije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kaprije [link] => /tag/kaprije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 401999 [name] => trajektno pristanište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trajektno-pristaniste [link] => /tag/trajektno-pristaniste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 733852 [name] => Kristijan Radovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-19 15:36:52 [main_article_id] => 0 [alias] => kristijan-radovcic-0 [link] => /tag/kristijan-radovcic-0 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 295839 [name] => danijel mileta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => danijel-mileta [link] => /tag/danijel-mileta ) [4] => stdClass Object ( [id] => 356885 [name] => Jadranka Fržop [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranka-frzop [link] => /tag/jadranka-frzop ) [5] => stdClass Object ( [id] => 378067 [name] => EU fondovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu-fondovi [link] => /tag/eu-fondovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osporavani projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kaprijski čvor: ‘Ne proradi li već završeno trajektno pristanište, morat ćemo EU fondu vratiti tri i pol milijuna eura!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25867922.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => SLOBODNA DALMACIJA [mainImageDesc] =>

Novo pristanište na Kapriju tijekom izgradnje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25867922.jpg [title] =>

Novo pristanište na Kapriju tijekom izgradnje

SLOBODNA DALMACIJA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/17735628.jpg [title] =>

Nazire li se rješenje? - pogled na Kaprije s mora

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/10779364.jpg [title] =>

Mirni prosvjed stanovnika otoka Kaprija i Žirja zbog broda koji vozi na otoke

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/17063176.jpg [title] =>

Nije smisao projekta da ŽLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom - upozorava ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/24358142.jpg [title] =>

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta podsjeća da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zalažu za novo trajektno pristanište

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/19/25718650.jpg [title] =>

Što će o cijelom slučaju kazati ministar Oleg Butković? (na slici za posjeta Šibeniku)    

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

“Ja sam svoje rekao i ne dajem više nikakve izjave u vezi s trajektnim pristaništem!” Ta je objava, “silenzio stampa”, odgovor Kristijana Radovčića, predsjednika Mjesnog odbora Kaprija, na našu namjeru da napravimo reportažu s otoka čiji su nezadovoljni stanovnici okrenuli leđa i petali roge milijunima eura javnog novca iz europskih fondova potrošenog na izgradnju trajektnog pristaništa.
Ono im odjedanput više ne odgovara, jer je kilometar udaljeno od stare rive i mjesnog središta, a dotud vodi uski put uz more. Više je šetnica nego prometnica, kako će se tu mimoilaziti lakša prometala i poneki kamiončić komunalne i opskrbne namjene na otoku gdje je upotreba automobila zabranjena? – pljušte argumenti otočana protiv novoga porta.

Ko će ‘odati toliko?!

– Ma ko će to? ‘Odati toliko do broda? – povikaše uglas i oni u jeseni života, najavljujući da će svojim tijelima spriječiti pristajanje brze brodske pruge u novome portu. Hoće da brzi brod dolazi i parti sa stare rive, kao dosad. I neka im Grad organizira javni prijevoz do udaljenoga gata, u protivnome...

---

image

Mirni prosvjed stanovnika otoka Kaprija i Žirja zbog broda koji vozi na otoke

Nikša Stipaničev/Cropix
---
Doima se da ni sami Kaprijani ne znaju što se to promijenilo unatrag 17 godina da im više ne odgovara novo trajektno pristanište dovršeno početkom ljeta, jer su se žestoko protivili da im država samo rekonstruira staru rivu i prilagodi je trajektnom prometu. Pristanu li na to – govorili su 2006. – nikad neće dobiti pravo trajektno pristanište, za dobrobit turizma i općenito, života na otoku, a sada ih ostvarenje žarke želje ispunjava gorčinom.
Što se, dakle, promijenilo, osim što su neki otočani ostarjeli, pa im je svaki korak više napor? Ako neki i jesu nakupili godine, rečeni Kristijan Radovčić još uvijek je potentan čovjek kao i prije 17 godina, kada je također bio na čelu mjesnog odbora. Ako laže koza, ne laže rog, a srećom pamti i Google, ukoliko je nekome izvjetrilo.
Prema pisanju “Jutarnjeg lista” iz rujna 2006., Radovčić je, navodeći argumente protiv rekonstrukcije rive kao konačnog rješenja za pristajanje trajekata, naveo “da bi novo trajektno pristanište na početku kaprijske uvale bilo pravo rješenje jer bi omogućilo slobodan protok ljudi i robe, a istodobno bi rasteretilo već ionako preopterećenu mjesnu rivu”. Sada je čvrsto uz starije Kaprijane kojima je novi porat previše udaljen, a odjednom, u pet poslije 12 zalaže se i za potpuno novu pristupnu cestu koju bi tek trebalo probiti kroz privatne parcele, u strminu brda da bi zajedno s postojećim putom činila kružnu prometnicu. Barem je tako kazao u mikrofon i kameru RTL-a.

Servisni put

Izgleda da je taj uski servisni put do središta mjesta ostao kao stvoren za napade na tu zamašnu investiciju. Premda je, prema tvrdnjama iz gradske uprave, problem lako rješiv da ga Kaprijani ne opstruiraju, to je “meki trbuh” ove investicije od 24 milijuna kuna ili 3,5 milijuna eura. A vrijeme curi, jer će Županijska lučka uprava, kao nositelj investicije taj silni novac trebati vratiti ukoliko pristanište ne ispuni planiranu funkciju.
Prvi trajekt još uvijek nije pristao u novi porat otvoren u lipnju, s urednom uporabnom dozvolom, a o svemu se još uvijek ne izjašnjava resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Zbog svega je na tapetu Kaprijana i Grad Šibenik, čak se u kakofoniji nezadovoljstva čuo i poziv na referendum da se otok izdvoji iz šibenskog okružja i pripoji “nekome drugome!”.
– Trebalo je napraviti nekoliko ugibališta, točnije mjesta da se omogući mimoilaženja traktora, električnih vozila za golf i povremenih kamiona koji dođu na otok gdje je automobilima inače zabranjen pristup. U razgovorima s Mjesnim odborom to je potvrđeno, uz napomenu kako će se zahvatom ukloniti nekoliko postojećih sunčališta.
No, kada smo pred kraj izgradnje novog pristaništa došli premjeriti ta sunčališta, pojavili su se Kaprijani koji ih koriste. Bili su vrlo nezadovoljni namjerom da ih se prenamjeni za ugibališta, s riječima da ih Mjesni odbor o tome nije obavijestio, niti se s njima savjetovao – ispričao je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta o nečemu što, smatramo, neodoljivo miriše na pokušaj ucjene unatoč prethodnim dogovorima.

---

image

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta podsjeća da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zalažu za novo trajektno pristanište

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Grad kao Pedro

– Znamo da je popularno i najlakše okriviti Grad za bilo što, no prije toga treba se znati postojeći sustav ovlasti i odgovornosti – kaže Danijel Mileta. I on podsjeća da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zalažu za novo trajektno pristanište, nasuprot planovima da se rekonstruira i unaprijedi stara riva.
– Luke nisu u domeni gradske uprave, već Županije i Županijske lučke uprave. Grad je dao punu podršku željama Kaprijana, a od obveza preuzeo je adekvatno prilagoditi postojeći put – ističe Mileta.
– Isplivao je nadalje i bunt dijela otočana zato što će se putnički promet također odvijati na novom pristaništu, iako su “Jadrolinija” i ŽLU o tome sve ove godine obavještavali Mjesni odbor i potvrđivali dogovoreno –​ nastavlja naš sugovornik i ističe da je rezultat sveg nezadovoljstva taj da su Kaprijani izgubili pamćenje, i to ne prvi put! Dodaje kako su se usporedo preko medija pojavili pritisci na gradsku upravu da izgradi novu cestu na vrhu brda do vodospreme. Nije uopće ucrtana u prostorne planove, Mjesni odbor nikad je nije isticao za potrebnu, a išla bi preko privatnih parcela. Na kraju, bila bi i vrlo upitne isplativosti, budući da je promet na otoku vrlo niskog intenziteta.
Znači li to – pitamo se – da Kaprijani ne daju svoja sunčališta na uzurpiranom pomorskom dobru, no rado bi u nastaloj strci ušićarili dajući u prodaju pokoji teren za trasu ceste kojoj bi trebale i serpentine? Budući da nam je proglašena “silenzio stampa”, odgovora nema, ili ga nema barem zasad.
No ima odgovora na konstataciju Danijela Milete da gradskoj upravi nikad nije konkretno argumentirano zašto ŽLU europskom fondu nije prijavio rekonstrukciju servisnog puta. To je dio pristanišne infrastrukture i uredno se financira unutar projekta, izjavio je Danijel Mileta.
– Rekonstrukcija ceste tada, u vrijeme moga prethodnika Željka Dulibića, nije mogla ući u proračun projekta izgradnje pristaništa. Zato što je Kaprije otok bez automobila, to nije dolazilo u obzir – kaže Jadranka Fržop, ravnateljica ŽLU-a.

---

image

Nije smisao projekta da ŽLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom - upozorava ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Rješenje postoji

Obvezu je, međutim, preuzeo Grad, a što se dogodilo u komunikaciji s Mjesnim odborom, uistinu ne znam, veli Fržop. Grad je, tvrdi, mogao nastupiti i zajedno sa Županijom da se taj put rekonstruira. Budući da je to pomorsko dobro u općoj upotrebi, u domeni je Grada, a kako Županija svake godine dodjeljuje lokalnim samoupravama novac za sanaciju pomorskog dobra, i tu se moglo naći rješenje.
–​ Vjerujem da će se Grad i mjesni odbor napokon dogovoriti, a moj problem kao ravnateljice ŽLU-a leži u nesretnoj mogućnosti da nam europski kontrolori, ukoliko trajekt ne bude vozio izvjesno vrijeme, narede da vratimo 24 milijuna kuna, koliko košta investicija. Tehnički i formalno, za ŽLU je projekt završen, no bila bi velika šteta kada bismo trebali vratiti novac. Nije smisao projekta da ŽLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom. A da se u tome uspije, potrebna je potpora Grada Šibenika – zaključila je Fržop.

---

image

Nazire li se rješenje? - pogled na Kaprije s mora

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
SLOBODNA DALMACIJA Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
SLOBODNA DALMACIJA

Novo pristanište na Kapriju tijekom izgradnje

Nikša Stipaničev/Cropix

Nazire li se rješenje? - pogled na Kaprije s mora

Nikša Stipaničev/Cropix

Mirni prosvjed stanovnika otoka Kaprija i Žirja zbog broda koji vozi na otoke

Nikša Stipaničev/Cropix

Nije smisao projekta da ŽLU u novome portu privezuje jahte u sezoni, nego da Kaprije bude povezano trajektnom linijom - upozorava ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop

Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta podsjeća da su sami Kaprijani ovlastili svoje legalno izabrane predstavnike da se zalažu za novo trajektno pristanište

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Što će o cijelom slučaju kazati ministar Oleg Butković? (na slici za posjeta Šibeniku)    

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/kaprijski-cvor-ne-proradi-li-vec-zavrseno-trajektno-pristaniste-morat-cemo-eu-fondu-vratiti-tri-i-pol-milijuna-eura-1331797 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95b82b257eea90e939393712d6e874ff0e39a2b5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kaprijski+%C4%8Dvor%3A+%E2%80%98Ne+proradi+li+ve%C4%87+zavr%C5%A1eno+trajektno+pristani%C5%A1te%2C+morat+%C4%87emo+EU+fondu+vratiti+tri+i+pol+milijuna+eura%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkaprijski-cvor-ne-proradi-li-vec-zavrseno-trajektno-pristaniste-morat-cemo-eu-fondu-vratiti-tri-i-pol-milijuna-eura-1331797 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fkaprijski-cvor-ne-proradi-li-vec-zavrseno-trajektno-pristaniste-morat-cemo-eu-fondu-vratiti-tri-i-pol-milijuna-eura-1331797 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => osporavani projekt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otociosporavani projekt

Kaprijski čvor: ‘Ne proradi li već završeno trajektno pristanište, morat ćemo EU fondu vratiti tri i pol milijuna eura!‘

Piše Branimir Periša
21. listopada 2023. - 11:36

“Ja sam svoje rekao i ne dajem više nikakve izjave u vezi s trajektnim pristaništem!” Ta je objava, “silenzio stampa”, odgovor Kristijana Radovčića, predsjednika Mjesnog odbora Kaprija, na našu namjeru da napravimo reportažu s otoka čiji su nezadovoljni stanovnici okrenuli leđa i petali roge milijunima eura javnog novca iz europskih fondova potrošenog na izgradnju trajektnog pristaništa.
Ono im odjedanput više ne odgovara, jer je kilometar udaljeno od stare rive i mjesnog središta, a dotud vodi uski put uz more. Više je šetnica nego prometnica, kako će se tu mimoilaziti lakša prometala i poneki kamiončić komunalne i opskrbne namjene na otoku gdje je upotreba automobila zabranjena? – pljušte argumenti otočana protiv novoga porta.

Ko će ‘odati toliko?!

– Ma k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 14:08