StoryEditorOCM
ObalaNeizbrisiv trag

Preminuo poznati profesor koji je godinama predavao u Splitu: ‘Dr. Benić je inspirirao i motivirao generacije studenata‘

Piše Silvia Rudinović
8. svibnja 2024. - 14:23

Akademsku zajednicu pogodila je vijest da je u 73. godini preminuo dugogodišnji profesor emeritus dr. Đuro Benić.

Sveučilište u Dubrovniku u sjećanje na prof. Benića objavilo je:

Đuro Benić rođen je 15. svibnja 1950. u Dubrovniku. U Dubrovniku je završio osnovnu školu i gimnaziju, oženio se i postao otac troje djece.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1972. godine, a 1983. završio je poslijediplomski studij i obranio magistarski rad na  Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Utjecaj politike cijena na ekonomski položaj trgovine u Jugoslaviji” obranio je na Sveučilištu u Splitu 1989. godine.

Od 1983. do 1990. neprekidno je bio angažiran u nastavnom procesu na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku gdje je zasnovao radni odnos 1990. Na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu izabran je 1988. u znanstveno-nastavno zvanje asistenta, 1990. u zvanje docenta, 1993. u zvanje izvanrednog profesora, 1998. u zvanje redovitog profesora, a 2003. u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju za znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomije, znanstvena grana opća ekonomija, predmeti Osnove ekonomije i Mikroekonomija. Od 1996. do 2005. godine bio je voditelj predmeta Makroekonomija.

image

Prof. emeritus dr. Đuro Benić

Sveučilište u Dubrovniku

Osim u Dubrovniku, ali i u Splitu, gdje se tijekom Domovinskog rata i poraća izvodio izvanredni studij turističkog smjera, bio je nastavnik i na preddiplomskim i diplomskim studijima ekonomskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci i Mostaru (BiH). Prof. emeritus dr. sc. Đuro Benić nastavu je izvodio na 55 poslijediplomskih i doktorskih studija u zemlji i inozemstvu, a u mirovinu je otišao 1. listopada 2020. godine nakon nepunih 47 godina radnog staža.

Tijekom trideset godina sveučilišne karijere prof. dr. sc. Đuro Benić ostvario je razvidan učinak u obje komponente poziva sveučilišnog nastavnika, u znanstveno-istraživačkoj i nastavno pedagoškoj, kao i u stručnoj aktivnosti. Objavio je šest sveučilišnih udžbenika u trinaest izdanja, deset srednjoškolskih udžbenika (od kojih sedam u koautorstvu) u ukupno trideset  izdanja, dvije znanstvene knjige, dvije knjige u koautorstvu i četiri knjige u redakciji sve u izdanjima uglednih izdavača i prodanih u preko 165.000 primjeraka, te  167 radova na hrvatskom i engleskom jeziku u 15 zemalja na šest kontinenata. Sudjelovao je s objavljenim radovima na tri domaća i trideset međunarodnih znanstvenih skupova u četrnaest zemalja i to: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Engleskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Kini, Japanu, Argentini i Južnoafričkoj Republici te je bio voditelj i suradnik na nizu znanstvenih i stručnih projekata.

Od 1992. do 1994. bio je prodekan, a od 1994. do 1998., te od 2002. do 2004. dekan Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, a od 2004. do 2008. godine bio je prorektor za znanost na Sveučilištu u Dubrovniku. Od pokretanja časopisa "Ekonomska misao i praksa" 1992. član je uredništva, a od 1994. do 2020. bio je glavni i odgovorni urednik istog časopisa.

Odlukom Predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana od 27. svibnja 1997. za osobite zasluge u znanosti odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

Za kraj, važno je istaknuti kako je profesor Đuro Benić kroz svoj predan rad i strastveno poučavanje ostavio neizbrisiv trag na Sveučilištu u Dubrovniku. Njegova sposobnost inspiriranja i motiviranja studenata prešla je granice konvencionalnog predavanja, pretvarajući učionice u mjesta istinskog otkrivanja i rasta.

Mnogi od njegovih bivših studenata danas su cijenjeni profesori i stručnjaci, koji s ponosom prenose znanje koje su stekli pod njegovim mentorstvom i nastavljaju njegovu tradiciju izvrsnosti. Njegov doprinos Sveučilištu, Dubrovniku i akademskoj zajednici ostat će trajno zapamćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 21:16