StoryEditorOCM
DalmacijaIMA I LIJEPIH PRIMJERA

Kaštelansko carstvo od papira - uspješna priča Ivice Močića

Piše PSD.
9. lipnja 2015. - 21:48
Dok kaštelansko gospodarstvo pada na koljena, čemu svjedoče propasti posljednjih velikih firmi, počevši od “Adriachema”, pa do “Staklenika” i zadnjih mjeseci “Adria čelika”, tvornica papirnate ambalaže “Kaštelanka” novim poslovnim potezima širi svoje poslovanje. Uspješna priča lokalnog proizvođača Ivice Močića, vlasnika ove male tvrtke za velike poslove, posljednjih dana usmjerena je na nova tržišta. Od Njemačke pa sve do Alžira.

- Bitno nam je ponuditi partnerima najbolji mogući proizvod, a činjenica da u procesu proizvodnje ulažemo i veće napore od onih koje nam propisuje zakon, za nas predstavlja ulaganje u stvaranje proizvoda s dodanom vrijednošću i ostvarivanje konkurentske prednosti. Vjerujem da nas naši partneri biraju upravo zbog takvog pristupa, tako da ćemo sigurno nastaviti u tom smjeru - kaže Močić.

Izgleda da ovaj način razmišljanja već donosi koristi za “Kaštelanku”, jer je sa svojim proizvodima prisutna na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije, a dio izvozi i preko posrednika. Trenutačni kratkoročni planovi usmjereni su na razvoj proizvodnje vreća za biootpad, i to prvih ekoloških brzoraspadajućih vreća u Hrvatskoj.

Biorazgradive vreće rezultat su interesa partnera iz Njemačke, ali s obzirom na uvođenje obveze odvojenog prikupljanja otpada, i u Hrvatskoj vidimo velik potencijal za plasman takvih vreća na domaćem tržištu - ističe Močić, navodeći kako za razvoj ovog projekta planiraju aplicirati i za novac iz fondova Europske unije.

Rasli uz cement

- Ako se projekt pokrene, trebat ćemo zaposliti desetak novih ljudi. Ono što bih volio istaknuti je to da ćemo prednost pri zapošljavanju dati osobama s invaliditetom te se stoga nadamo podršci Grada Kaštela te lokalnih ustanova koje skrbe o osobama s invaliditetom - dodaje Močić.

Osnovana 1971. godine u sklopu “Dalmacijacementa”, “Kaštelanka” je nastala zbog potreba “Dalmacijacementa” koji je vreće tada nabavljao iz Bosne i Hercegovine, no zbog nestabilne isporuke pojavila se potreba za domaćim proizvođačem.

- Čak se i naš proizvodni pogon do prije petnaestak godina nalazio u krugu “Dalmacijacementa”. Suradnja je svih ovih godina bila izuzetno dobra, a cementara nam je i danas glavni partner. Iako je kriza i nas pogodila, “Cemex” nam je izlazio u susret kad nam je bilo najteže - pojašnjava Ivica Močić.

Pravi partneri

- Naša je osnovna djelatnost proizvodnja spomenutih vreća za cement, kao i vreća za vapno, brašno ili šećer, no oprema kojom raspolažemo može se iskoristiti za izradu svih vrsta papirnate ambalaže. Proizvodimo čak i vrećice za kovani novac za Finu. Posljednje veliko ulaganje iznosilo je oko 100 tisuća eura, i to u opremu za četverobojni tisak, tako da je “Kaštelanka” danas zaista u mogućnosti izvesti i zahtjevnija dizajnerska rješenja koja uključuju više od tri boje.

No, osim o kvaliteti ponude, vodimo računa i o njezinoj sigurnosti, pa tako osim što redovito radimo ateste na boju, papir, ljepilo, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ispituju ne samo materijale koji se ugrađuju u proizvod, već i sve što se može dogoditi kad proizvod, primjerice, dođe u dodir s hranom, što nije naša zakonska obveza - kaže direktor “Kaštelanke”, koja danas zapošljava pedesetak ljudi, u čiju se edukaciju i zaštitu na radu kontinuirano ulaže.

- Svijest o važnosti nošenja zaštitne opreme posljednjih je godina upravo zahvaljujući “Cemexu” prisutna kod svih naših zaposlenika. Vjerujemo kako su “Kaštelanka” i “Cemex” kvalitetan, pouzdan i fleksibilan partner, što se i nedavno potvrdilo. Kada je “Cemex” nedavno dogovorio veliki posao izvoza cementa u Alžir, morali smo se brzo prilagoditi situaciji u kojoj je zahtjev bio napraviti vreće od 50 kilograma, što uopće nije bilo u planu za ovu godinu.

I to u vrlo kratkom roku. Ponosan sam što mogu reći da smo se brzo organizirali i isporučili vreće našem partneru, koji nam je izuzetno važan jer samo njihov izvoz u Alžir povećao nam je količine isporučene ambalaže za čak 10 posto na godišnjoj razini - zaključuje Ivica Močić, direktor “Kaštelanke”.

Osnaživanje odnosa s postojećim partnerima, sklapanje novih te snažniji iskorak u nove poslove i na nova tržišta osigurat će “Kaštelanki” dug i uspješan rad kao jednom od najboljih primjera malog poduzetništva u lokalnoj zajednici.

Jakov Žarko
Snimio Mario TODORIĆ / CROPIX

Trpimir Renić: ‘Cemexu’ godišnje isporuče više od 10 milijuna vreća

‘Cemexovo’ vodstvo ima samo riječi hvale za suradnju s ‘Kaštelankom’.

- Suradnja s ‘Kaštelankom’ jedan je od najdugoročnijih ‘Cemexovih’ partnerskih odnosa i ponosan sam što smo pomogli razvoju respektabilnog proizvođača vreća baš ovdje u Kaštelima. Glavni su dobavljač vreća za naše proizvode, što znači da nam godišnje isporuče preko 10 milijuna vreća. Naša suradnja s ‘Kaštelankom’ pravi je primjer jednog od temelja održivog razvoja naše tvrtke, naše orijentacije na lokalne partnere - izjavio je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 06:46