StoryEditorOCM
Dalmacijarazina modroga jezera blizu rekordU

Imotski: voda će prekriti Golubarsku pećinu

Piše PSD.
3. veljače 2009. - 21:39

Prije 33 godine, točnije 31. siječnja 1976., razina vode u imotskome Modrom jezeru bila je na koti od 80 metara. Pod vodom je bila i poznata Golubarska pećina. Obilne kiše i vrlo jaka južina koja je tih dana topila snijeg s okolnih bosanskohercegovačkih planina bila je uzrok naglog podizanja vode. Ipak, 4. i 5. veljače razina vode je padala.

No, po svemu sudeći taj rekord visokog vodostaja s početka veljače 1976. godine mogao bi ovih dana biti oboren. Zbog obilnih kiša, razina vode u Modrom jezeru raste iz sata u sat. Trenutačno je na koti od 78 metara i svega nekoliko metara do vrha Golubarske pećine. Dobri poznavatelji prilika u Modrom jezeru, a zbog najave meteorologa, tvrde kako će se kišno vrijeme nastaviti do kraja tjedna, da bi razina vode mogla ići preko 80 metara.

Visok vodostaj u Modrom jezeru svakodnevno plijeni i pozornost mnogobrojnih znatiželjnika, ne samo iz Imotskog. Vikendom se u blizini Modrog jezera mogu vidjeti brojni automobili splitskih, makarskih, pa i šibenskih registracijskih oznaka. Uostalom, kažu, otkako je autocesta došla do Zagvozda, Imotski im je nadohvat ruke. Znatiželjni posjetitelji oduševljeni su raskošnom ljepotom jezera.

BRACO ĆOSIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 17:28