StoryEditorOCM
Dalmacija'116. brigade Hrvatske vojske'

U Pločama svečano otvorena vojarna, pogledajte postrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva

14. rujna 2018. - 16:25
44672572551_ac076d549a_h

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Pločama je u petak svečano otvorena vojarna "116. brigade Hrvatske vojske" uz postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni, a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast.

Čestitavši 27. obljetnicu HRM-a, predsjednica je u svome govoru podsjetila na njezinu važnu ulogu u Domovinskome ratu, posebno pripadnika 116. brigade Hrvatske vojske, po kojoj će vojarna nositi ime, od kojih je 65 poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

Povratak vojske u Ploče znači gospodarski i demografski rast

Istaknula je važnost Ploča kao strateške luke te rekla da je povratkom vojske u taj grad ispravljena ranija "pogrešna odluka o izmještanju". "Ustrojavanje mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte. Povratak HV-a u Ploče znači veći gospodarski i demografski rast za ovaj grad", rekla je.

U svom je govoru istaknula i povećanje proračuna za obranu čime se, istaknula je, nastoji izgrađivati učinkovitiji sustav domovinske sigurnosti.

Ulaganje u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga i izgradnju sustava domovinske sigurnosti, naglasila je, nije samo trošak već prije svega ulaganje u našu sigurniju budućnost i gospodarski razvoj.

U tome važnu ulogu ima i HRM. "Opremanje suvremenim plovilima, obnovom resursa protubrodskih raketnih sustava te modernizacijom radarskih sustava dosegnut ćemo zahtjevane sposobnosti potrebne za djelotvornu zaštitu suverenosti i nacionalnih interesa Hrvatske na moru, te učinkovitu integraciju hrvatskog sustava obalne straže u jedinstven sustav međunarodne sigurnosti Jadrana u funkciji i pomorske sigurnosti Hrvatske i EU-a", poručila je.

Pritom posebnu u vidu ima nezakonite migracije na području Sredozemlja koje su, ističe, postale jedan od većih sigurnosnih izazova i prijetnji cijeloj Europi. Hrvatska je spremna nositi se s njima, poručila je.

Vlada vraća vojsku u gradove

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je otvorenje vojarne i povratak vojske u Ploče rezultat "novog operativnog razmještaja Hrvatske vojske, Vlada Andreja Plenkovića vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu", kako bi brzo intervenirala u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.

"Završavamo strateške projekte, jedan po jedan, i jačamo sigurnost. Hrvatski vojnik ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama", rekao je Krstičević, te najavio povratak vojske u Varaždin i Pulu.

Ministar obrane čestitao je pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki, te je istaknuo: "Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata".

"Ovi novi razmještaji obećavaju brzu reakciju obrane. Hrvatski je vojnik pokazao mnogo puta spremnost protiv požara i poplava, uvijek je spreman prvi pomoći svome narodu", dodao je.

Obnovljena sposobnost HRM-a

Krstičević je na kraju naglasio bit sustavnog ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice, s kojim se "zadržala prisutnost na Jadranskom moru", a ujedno je najavio uspješni razvitak studija vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata.

Zapovjednik HRM-a, komodor Raffanelli poručio je kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:37